Μάρτιος 29, 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή – Πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά αμερικανικών βάσεων – ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Τραμπ: Ο Σουλεϊμανί ήταν ένα τέρας – Δεν αποχωρούμε ακόμα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους, πριν τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα υπακούσει στο διεθνές δίκαιο, αποφεύγοντας να βάλει στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία σε στρατιωτικές επιθέσεις, υποχωρώντας από την απειλή, που έκανε για το Ιράν, μέρες νωρίτερα.

Ο Τραμπ απείλησε το Σάββατο ότι «εάν το Ιράν επιτεθεί σε Αμερικανούς ή αμερικανικά συμφέροντα, έχουμε κλειδώσει 52 ιρανικούς στόχους», ανάμεσά τους και στόχους, που συνδέονται με τον ιρανικό πολιτισμό, που «θα πληγούν σκληρά».

Αναφέρθηκε επίσης στην εξόντωση του Σουλεϊμανί, λέγοντας πως «το γεγονός ότι εξοντώθηκε είναι καλό για πολλές χώρες». 

«Ήταν ένα τέρας», είπε μεταξύ άλλων ο  Αμερικανός πρόεδρος, που επέμεινε για την ορθότητα της απόφασής του να εξοντωθεί ο Ιρανός στρατηγός. «Σώσαμε ζωές σκοτώνοντάς τον, ήταν με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, δεν ήταν εκεί για διακοπές. Είχαμε πληροφορίες για συνομωσίες. Είχε σκοτώσει αμερικανούς πολίτες, ήταν υπεύθυνος για πολλές επιθέσεις  και σχεδίαζε και νέες» υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε:   «Σώθηκαν πάρα πολλές ζωές με τη δράση μας… Ακόμα και μέσα στο Ιράν πολλοί ήταν αυτοί που χάρηκαν για τη δολοφονία Σουλεϊμανί».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι δεν φοβάται για αντίποινα. Αντίποινα ήταν αυτό που κάναμε εμείς σημείωσε και τόνισε με έμφαση: «Εάν το Ιράν μάς επιτεθεί, θα υποφέρουν από τις συνέπειες. Οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα».

Επίσης εκτίμησε ότι μια αποχώρηση δυνάμεων του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ θα ήταν το «χειρότερο πράγμα», που θα μπορούσε να συμβεί σε αυτή τη χώρα, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο, που αντιπροσωπεύει στα δικά του μάτια το Ιράν. «Θα ήταν το χειρότερο πράγμα, που θα μπορούσε να συμβεί στο Ιράκ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Σε κάποιο σημείο, θα αποχωρήσουμε (…), αλλά αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει», πρόσθεσε.

Ιράν: Συντριβή Boeing με 180 επιβάτες (Βίντεο) 

Ιράν: Συντριβή Boeing με 180 επιβάτες
Ιράν: Συντριβή Boeing με 180 επιβάτες (Βίντεο)

Ουκρανικό αεροσκάφος Boeing 737 με τουλάχιστον 180 επιβαίνοντες το οποίο είχε αναχωρήσει από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης με προορισμό το Κίεβο συνετρίβη εξαιτίας τεχνικού προβλήματος λίγη ώρα μετά την απογείωσή του, μεταδίδει το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Τουλάχιστον δέκα ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στον τόπο του δυστυχήματος, χωρίς να δώσει κάποιον προσωρινό απολογισμό.

Σύμφωνα με τον Ρεζά Τζαφαρζαντέχ, εκπρόσωπος της ιρανικού Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, τον οποίο επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το Μπόινγκ της Ukraine International Airlines αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και συνετρίβη και στην περιοχή όπου κατέπεσε επιχειρούν σωστικά συνεργεία.

«Το αεροσκάφος έχει πάρει φωτιά (…). Στείλαμε συνεργεία [των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης] και (…) μπορεί να καταφέρουμε να σώσουμε κάποιους επιβάτες», είπε από τη δική του πλευρά ο Πιρχουσεΐν Κουλιβάντ, επικεφαλής των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών του Ιράν, στην κρατική τηλεόραση.

Ο Κουλιβάντ μίλησε για 170 επιβαίνοντες.

Τα πρακτορεία ειδήσεων IRNA, FARS και Tasnim έκαναν λόγο για συνολικά 180 επιβαίνοντες, επιβάτες και πλήρωμα, στο Μπόινγκ με προορισμό το Κίεβο.

#BREAKING an Ukrainian plane carrying 180 passengers crashed close to Imam #Khomeini airport near #Tehran

— Ali Hashem علي هاشم (@alihashem_tv) January 8, 2020

Διαβάστε Επίσης

Νότια Κορέα: «Ανεύθυνο το βέτο της Ρωσίας, στη συνέχιση της επιτήρησης των κυρώσεων του ΟΗΕ, στη Βόρεια Κορέα»

«Η ρωσική ομοσπονδία, παρά το καθεστώς του κράτους-μόνιμου