Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ιταλία υπογράφουν τον αγωγό EastMed

- in MEDIA

«Καθάρισε» ο Νετανιάχου !

Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ιταλία υπογράφουν τον αγωγό EastMed – «Καθάρισε» ο Νετανιάχου

Στις 2 Ιανουαρίου, στην Αθήνα, αναμένεται να υπογραφεί η διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed, μία εξέλιξη που οφείλεται στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κύπρου και έστειλε μηνύματα στους ομολόγους του της Ελλάδας και της Ιταλίας, γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Πηγή στη Λευκωσία επιβεβαίωσε την πρόθεση των τεσσάρων χωρών να προχωρήσουν σε υπογραφή, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ημερομηνία της υπογραφής. Τη διακρατική συμφωνία θα υπογράψουν οι υπουργοί Ενέργειας στην παρουσία των ηγετών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα φιλοξενήσει στην ελληνική πρωτεύουσα τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε. Την πρώτη αποκάλυψη για την υπογραφή της συμφωνίας έκανε ο Χ. Χαραλάμπους του κυπριακού καναλιού Sigma, σύμφωνα με τον οποίο, η τουρκική επιθετικότητα ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των ηγετών των τεσσάρων χωρών, καθώς άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται τα συμφέροντά τους.

Το γεγονός ότι η υπογραφή θα γίνει στην Αθήνα δείχνει και την αποφασιστικότητα του Ισραήλ και της Ιταλίας να δείξουν την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα, έναντι των ακραίων επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί πλέον και την κυριαρχία της. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, η ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου, Hellas Journal, πληροφορήθηκε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος.

Επίσης, μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, ανάμεσά τους και ένας αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός, έχουν δείξει ενδιαφέρον, για τη δανειοδότηση του East Med.

Το έργο υποστηρίζεται και από την Αμερική που επιδιώκει να σταματήσει τη συνεργασία της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη, την Παρασκευή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νόμο, που τού δίνει περιθώριο 60 ημερών, για να επιβάλλει κυρώσεις σε σκάφη και εταιρείες, που εγκαθιστούν σωληνώσεις ή συμμετέχουν στα έργα του Nord Stream 2 και του Turkstream, του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον, που κρίνεται ότι υποστηρίζει τα έργα αυτά.

Διαβάστε Επίσης

Η Τουρκία τερματίζει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα

Έντονη η αντίδραση της Τουρκίας στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου