Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε Καστελόριζο και βόρειο Αιγαίο

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πριν καλά καλά περάσει ένα 24ωρο, από τη συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που ούτως ή άλλως δεν αναμενόταν να έχει κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, διότι οι διεκδικήσεις της Άγκυρας είναι χρόνιες, η Τουρκία επανέρχεται στις προκλητικές της τακτικές.

Το πρωί της Πέμπτης προχώρησε στην έκδοση παράτυπης NAVTEX από τον σταθμό της Αττάλειας, που δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να το πράττει εντός ελληνικής περιοχής.

Μέσω αυτής δεσμεύει παράτυπα την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στις 9 Δεκεμβρίου από τις 13.00 μέχρι τις 16.00.

Σύμφωνα με το news.gr, με αυτήν την κίνηση αμφισβητεί εμμέσως το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να διενεργεί και να συντονίζει μόνο αυτή σε περιοχή δικής της δικαιοδοσίας επιχειρήσεις και ασκήσεις αυτού του είδους.

Χθες, η Τουρκία αμφισβήτησε την ελληνική δικαιοδοσία και στο βόρειο Αιγαίο, όταν ένα φορτηγό πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου και το πλήρωμά του το εγκατέλειψε μεταξύ Λέσβου και Σκύρου.

Ελληνικά ελικόπτερα και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, της Ακτοφυλακής και της Αεροπορίας έσπευσαν και έσωσαν το πλήρωμα, αλλά η Άγκυρα βρήκε αφορμή να εκδώσει δικές της ΝΟΤΑΜ, ισχυριζόμενη πως σε αυτή την περιοχή μόνο η Άγκυρα είναι αρμόδια, για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Διαβάστε Επίσης

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ: «Η δημοκρατία απαιτεί ανταρσίες»

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ Η δημοκρατία απαιτεί ανταρσίες Μοιάζει νόμος