FBI: Πιθανή απειλή το FaceApp

- in ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του FaceApp και άλλων εφαρμογών κινητών τηλεφώνων ρωσικής προέλευσης συνιστά στους χρήστες κινητών τηλεφώνων το FBI, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν αποκλείεται να αποτελούν αντικατασκοπευτικά όπλα. 

Η απειλή που συνιστούν τέτοιου είδους εφαρμογές ρωσικής προέλευσης επισημαίνεται σε επιστολή προς τον Αμερικανό γερουσιαστή Τσακ Σάμερ, όταν ο τελευταίος ζήτησε την πραγματοποίηση έρευνας από την υπηρεσία για το θέμα. Η δημοφιλία της διάσημης εφαρμογής αυξήθηκε κατακόρυφα φέτος χάρη σε ένα φίλτρο, το οποίο προσθέτει χρόνια στις φωτογραφίες των χρηστών. Οι ανησυχίες εξαιτίας της ρωσικής προέλευσής της οδήγησαν την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος να εκδώσει προειδοποίηση προς τους προεδρικούς υποψηφίους του για το 2020, ώστε να αποφεύγουν τη χρήση του, αναφέρει το Reuters.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι το FaceApp παρέχει δεδομένων χρηστών, στη ρωσική κυβέρνηση. Ωστόσο το FBI, στην επιστολή του προς τον γερουσιαστή αναφέρει ότι η δυνατότητα της Μόσχας να αποκτήσει απευθείας πρόσβαση στις επικοινωνίες, μέσα από παρόχους ιντερνετικών υπηρεσιών καθιστούν κάθε εφαρμογή ρωσικής καταγωγής, εν δυνάμει επικίνδυνη.

Το FaceApp, το οποίο λανσαρίστηκε το 2017, αναπτύχθηκε από την Wireless Lab, μια εταιρεία με έδρα την Αγία Πετρούπολη. Ο επικεφαλής της, Γιάροσλαβ Γκοντσάροφ, είναι πρώην στέλεχος του Yandex, το οποίο θεωρείται ως «Το Google της Ρωσίας».

Ωστόσο, η εταιρεία αρνείται ότι πουλάει ή διακινεί δεδομένα των χρηστών της, προσθέτοντας ότι αυτά δεν μεταφέρονται ποτέ στη Ρωσία και πως οι περισσότερες φωτογραφίες διαγράφονται από τους servers, μέσα σε 48 ώρες από την υποβολή τους.

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από