Γερμανικό ΥΠΕΞ για συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Δεν τήν έχουμε στη διάθεσή μας, δεν σχολιάζουμε…

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα δήλωση Τσαβούσογλου: «Δεν συζητάμε με κανέναν για τη δική μας υφαλοκρηπίδα»

Για το διαμοιρασμό των αποθεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία πρέπει να είναι ισχυρή και στο τραπέζι και στο πεδίο της μάχης, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μία ημέρα μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που «εξαφάνισε» το Καστελόριζο και «έσβησε» ελληνικά νησιά από τον χάρτη. Παράλληλα, χαρακτήρισε ηλίθια την αλληλεγγύη, που υπάρχει εντός της ΕΕ, μεταξύ των κρατών μελών λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο η ΕΕ «κακόμαθε», κατά την έκφρασή του, την Κύπρο.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου και το ΚΥΠΕ, σε ομιλία του στην Σύνοδο για την Περιοχή της Μεσογείου των νέων του ΑΚΡ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι, για να έχουν μια πετυχημένη πολιτική θα πρέπει να είναι ισχυροί τόσο στο τραπέζι – όσο και στο πεδίο θα πρέπει να ισχυροί. «Ισχυρή εξωτερική πολιτική και στο τραπέζι και στο πεδίο της μάχης. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σήμερα», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι στη Συρία χρησιμοποιούν τη δύναμή τους εναντίον της τρομοκρατίας και υποστήριξε ότι έχουν κακομάθει την Κύπρο στην ΕΕ και δεν άκουσαν τις προτάσεις τους. «Τότε εμείς τι κάναμε; Στείλαμε τα γεωτρύπανά μας και ξεκινήσαμε γεωτρήσεις. Εδώ, δείχνουμε τη δύναμή μας στο πεδίο, τώρα προχωρούμε το διπλωματικό σκέλος του. Και θα συνεχίσουμε, επειδή έχουμε δίκιο. Άλλωστε δεν συζητούμε με κανέναν τη δική μας υφαλοκρηπίδα. Ούτε επιτρέπουμε να ανοίξει συζήτηση. Αλλά για το διαμοιρασμό των αποθεμάτων στην Κύπρο, πρέπει είμαστε ισχυροί και στο τραπέζι και στο πεδίο», ανέφερε προκλητικά.

Για τη Γαλλία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι είναι από τις χώρες της ΕΕ, που υστερούν περισσότερο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι απαγόρευσαν ακόμη και στις γυναίκες με μαντίλες να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. «Ο Μακρόν ήρθε ως φιλελεύθερος και βγήκε χειρότερος και από τον Σαρκοζί. Με τον ίδιο τρόπο, χειρότερος και από τον Λεπέν», υποστήριξε.

Διαβάστε Επίσης

K. Mitsotakis: «We want our actions to talk not our words»

Prime Minister Kyriakos Mitsotakis: We want our actions