Μάιος 31, 2020
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Ερντογάν σβήνει από το χάρτη Κρήτη και Αιγαίο…

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παιχνίδια με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα

Εμπρηστικές κινήσεις Ερντογάν στη Μεσόγειο: Σβήνει από το χάρτη Κρήτη και Αιγαίο – Σκληρό πόκερ για τα Ενεργειακά – Παιχνίδια με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα

Ακάθεκτη παρά τη διεθνή απομόνωση, που υφίσταται συνεχίζει τις προκλήσεις και τις εμπρηστικές ενέργειές της η Άγκυρα, στη Μεσόγειο. Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση, επιχειρώντας ένα ακόμα βήμα προς το στόχο της ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, που θα δημιουργήσει έναν θαλάσσιο άξονα μεταξύ των δύο χωρών, «σβήνοντας» τη μισή Κρήτη και νησιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο των διεκδικήσεών της.

Η υπογραφή δύο «μνημονίων κατανόησης» για τον «καθορισμό των θαλάσσιων διαδικασιών» και για τη «συνεργασία σε ασφάλεια και άμυνα», την Τετάρτη, στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία, αποτέλεσε ένα σαφές μήνυμα στην Αθήνα, όσον αφορά την προσπάθεια της ΄Αγκυρας για δημιουργία τετελεσμένων, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, που κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή για εξηγήσεις. Ακόμα και αν τα «μνημόνια κατανόησης», που υπέγραψαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Φαγέζ αλ Σάρατζ, ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς προβλέπουν, απέχουν από οριοθέτηση ΑΟΖ, αποδεικνύουν τη σαφή απαίτηση αποφασιστικού ρόλου εκ μέρους της ΄Αγκυρας στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ευρύτερης περιοχής. Μία ακόμα κίνηση στο σχεδιασμό της «Γαλάζιας Πατρίδας», βάσει του οποίου η Τουρκία επιχειρεί να οικειοποιηθεί μέρος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, υποστηρίζοντας τη θέση ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων.

Αυστηρό μήνυμα από την Αθήνα

Ο Νίκος Δένδιας εκτός από το δικό του μήνυμα στην Αγκυρα, μέσω των εξηγήσεων, που ζήτησε από τον Τούρκο πρεσβευτή, είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ ελ Σούκρι, ενώ κινήσεις έγιναν και στις Βρυξέλλες, με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ. να λαμβάνει οδηγίες να ενημερώσει άμεσα για τις εξελίξεις την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Επικοινωνιακό σόου από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο

Το θέμα επιχείρησε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά η εθνικιστική τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», παρουσιάζοντας τα μνημόνια ως μια «ιστορική συμφωνία», η οποία θα τερματίσει την ελληνική κατοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, φιλοξενώντας και δηλώσεις, που υπογραμμίζουν τη σημασία τους στην κατεύθυνση καθορισμού ΑΟΖ με τη Λιβύη. ΄Εστω και αν η τουρκική προεδρία επισήμως αναφέρει ότι η συμφωνία συνιστά μια προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τουρκικές πηγές στην Αθήνα σημειώνουν ότι πρόκειται για «μνημόνιο κατανόησης» και όχι «υπογραφή συμφωνίας»…

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η εν λόγω συμφωνία έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων της Άγκυρας βάσει του Διεθνούς Δικαίου, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν μπόρεσε να καταλήξει σε τέτοιες συμφωνίες με μερικές άλλες χώρες, αλλά μπορεί να το πράξει στο μέλλον.

Σκληρό «παιχνίδι» για τα κοιτάσματα της Μεσογείου

Εικόνα από AFP

Τα «μνημόνια κατανόησης» Τουρκίας – Λιβύης συνδέονται άμεσα με τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με τις αποφάσεις για κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ με αιχμή και τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Μνημόνια, τα οποία για κάποιους αναλυτές, ενδέχεται να μπλέξουν ακόμα περισσότερο το κουβάρι των διενέξεων, για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή… Ακολουθούν επίσης την επιστολή του Τούρκου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου, που προβάλλει τις τουρκικές διεκδικήσεις επίσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία υπήρξε απάντηση του ΥΠΕΞ, ενώ έρχεται, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με την ΄Αγκυρα να επιχειρεί να προλάβει εξελίξεις, ενδεχομένως, αλλά και στον απόηχο των εκβιασμών για το Προσφυγικό.

Αθήνα: Στα όρια της φαιδρότητας

Ο Δένδιας αναφερόμενος στην προσπάθεια καθορισμού ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης τη χαρακτήρισε «αγεωγράφητη», διότι αγνοεί την Κρήτη, και σημείωσε ότι πρόκειται για μια κίνηση «στα όρια της φαιδρότητας». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς σχολιάζει τις πληροφορίες για την υπογραφή των «μνημονίων κατανόησης» Λιβύης – Τουρκίας ως ενέργεια, «η οποία θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγαγε έννομα αποτελέσματα». Την υπογραφή των μνημονίων καταδίκασε και το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, τονίζοντας ότι δεν έχουν νομική ισχύ και δεν αναγνωρίζονται.

Άκυρη η συμφωνία λέει ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός

Η Λιβύη είναι μια χώρα σε εμφύλιο πόλεμο από το 2011, μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.

Στη σύγκρουση, από τη μία πλευρά βρίσκονται οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγέντ αλ Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη και από την άλλη ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του στρατηγού Χαλίφ Χαφτάρ, που ελέγχει τη Βεγγάζη και τις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου υπάρχουν και τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου.

Χιλιάδες άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις και περισσότερα από 120.000 έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Τον Απρίλιο, ο Χαφτάρ (ο οποίος αναγνωρίζεται μόνο από τη Ρωσία, την Ιορδανία, τα Εμιράτα και την Αίγυπτο) εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της Τρίπολης, χρησιμοποιώντας σε επιθέσεις και drones κινεζικής κατασκευής. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, την οποία έχει αναγνωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας και ο ΟΗΕ, κάνουν ανάλογες επιθέσεις χρησιμοποιώντας drones τουρκικής κατασκευής.

Χθες ο στρατηγός Χαφτάρ έστειλε επιστολή στον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ στη Λιβύη δρ. Γκασάν Σαλαμέ, σχετικά με την υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων της Τρίπολης με την Τουρκία. Εκεί, ανέφερε πως θεωρεί την υπογραφή άκυρη, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας δεν έχει εκλεγεί από τον λαό της Λιβύης και δεν έχει ορκιστεί ενώπιον του μοναδικού νόμιμου Κοινοβουλίου στη χώρα, τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων. Η χώρα μετά τις εκλογές του 2014 χωρίστηκε ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις.

Γεννημένος στην Τρίπολη ο Φαγέντ αλ Σάρατζ, που υπέγραψε χθες συμφωνίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, προέρχεται από μια πλούσια οικογένεια τουρκικής καταγωγής. Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, εργαζόταν την εποχή Καντάφι στο υπουργείο Οικισμού. ΄Εγινε πρωθυπουργός το 2015, έχοντας προηγουμένως επιζήσει από δύο απόπειρες δολοφονίας. Τον Ιούλιο του 2018, απέρριψε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, που είχε στόχο να εμποδιστούν τα κύματα μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική προς την Ευρώπη, μέσω Λιβύης. 

Ο Ερντογάν ανάβει φωτιές στο γαλλογερμανικό άξονα

Η Τουρκία με την επέμβαση στη Συρία και ο ρόλος της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή εξελίσσονται σε κομβικό σημείο εσωτερικών τριβών και αντιπαραθέσεων στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Την ερχόμενη εβδομάδα, πραγματοποιείται στο Λονδίνο η επετειακή σύνοδος κορυφής για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή των ηγετών των 29 χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας. Μεταξύ αυτών, η Γερμανίδα καγκελάριος ΄Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εκτίμησε πρόσφατα ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό», προκαλώντας την αντίδραση του Βερολίνου. «Είναι γεωστρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ η παραμονή της Τουρκίας στους κόλπους του», διεμήνυσε χθες η Μέρκελ σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», ενώ ο Μακρόν φρόντισε να απαντήσει ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ».

Το Παρίσι θεωρεί δευτερεύουσας σημασίας την αύξηση των αμυντικών δαπανών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ, για την οποία πιέζουν οι ΗΠΑ. Πρωτίστως το ΝΑΤΟ πρέπει να ασχοληθεί και να συζητήσει την κατάσταση των ατλαντικών σχέσεων, όπως επίσης την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Για τον Γάλλο πρόεδρο, η περίπτωση της Τουρκίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον ανεπαρκή συντονισμό των χωρών-μελών εντός της Συμμαχίας, διότι ούτε για τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, στη Βόρεια Συρία υπήρξε συντονισμός και κινήθηκε αυτόνομα η Τουρκία, αλλά ούτε και η αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή που άνοιξε το δρόμο στην Τουρκία έγινε σε συνεννόηση με τους νατοϊκούς εταίρους. Επιπρόσθετα, η Τουρκία μπλοκάρει την περαιτέρω επεξεργασία και επέκταση του πλαισίου ασφάλειας του ΝΑΤΟ για την Ανατολική Ευρώπη. Ο Ερντογάν και η ΄Αγκυρα το εντάσσουν σε ένα «παζάρι» για να αποσπάσουν την υποστήριξη των νατοϊκών εταίρων στην εκστρατεία, που έχει εξαπολύσει ο τουρκικός στρατός, κατά των Κούρδων του PΚΚ.

Αποστάσεις από Μακρόν

Η καγκελάριος ΄Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας παίρνουν συνεχώς αποστάσεις από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τις επίμαχες διαπιστώσεις του για το ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου εκτιμά ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί την άμυνά της, χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αντέκρουσε χθες εκ νέου την κριτική του Μακρόν και προειδοποίησε για τους κινδύνους, που εγκυμονεί μία διάσπαση των Ευρωπαίων. «Με ανησυχούν υποθέσεις εργασίας για μία αποσύνδεση Αμερικής και Ευρώπης στο ζήτημα της ασφάλειας, όχι μόνο με κριτήριο τη δική μας ασφάλεια, της Γερμανίας», είπε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών σε ομιλία του στο πολιτικό «think tank» του SPD, Ιδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ, στο Βερολίνο. 

Διαβάστε Επίσης

Αναβολή στη σύνοδο κορυφής των G7, από τον Ντόναλντ Τραμπ

Την απόφασή του να αναβάλει τη σύνοδο κορυφής