Ιούλιος 15, 2020
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερντογάν: Σκιά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πίστωσε τις εξελίξεις για το συγκεκριμένο θέμα σε «παραπληροφόρηση», από τους εκείνους που «συμπαθούν τους τρομοκράτες». Ο πρόεδρος της Τουρκίας στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το ψήφισμα, που ενέκρινε τον περασμένο μήνα η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την Αρμενία, υπογραμμίζοντας ότι ρίχνει βαριά «σκιά» στη σχέση των δύο χωρών.

Στις δηλώσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ πλάι του, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «συμπαθούντες των τρομοκρατών», οι οποίοι προσπαθούν να «βλάψουν» τη σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη, συμμάχους στο NATO, διασπείρουν «παραπληροφόρηση».

«Είπα στον κ. πρόεδρο ότι οι αποφάσεις που πήρε η Βουλή των Αντιπροσώπων την 29η Οκτωβρίου υπηρετούσαν αυτόν το σκοπό, πρόσβαλαν τον λαό μας κι επισκίασαν τις σχέσεις μας», επέμεινε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα, με συντριπτική πλειοψηφία – 405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά – μη δεσμευτικό ψήφισμα, με το οποίο χαρακτηρίζεται γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, πριν από έναν αιώνα. Η Άγκυρα απορρίπτει πάγια τον όρο γενοκτονία.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως το ζήτημα των σφαγών των Αρμενίων «πριν από κάπου 104 χρόνια, υπό συνθήκες πολέμου, πρέπει να συζητείται από ιστορικούς, όχι πολιτικούς» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα κρατικά αρχεία της σε όποιον εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Αργότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέφερε το ζήτημα σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, κάνοντας λόγο περί «επονείδιστης απόφασης» από μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων κι εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Γερουσία δεν θα διαπράξει «το ίδιο λάθος».

Διαβάστε Επίσης

Τσεχία: Δεκάδες τραυματίες από σύγκρουση τρένων – Τέσσερις, σε σοβαρή κατάσταση 

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν το βράδυ της Τρίτης, οι