Ιούλιος 15, 2020
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βολιβία: Φυγαδεύτηκε στο Μεξικό ο Μοράλες…

- in ΔΙΕΘΝΗ
Χάος στη Βολιβία: Φυγαδεύτηκε στο Μεξικό ο Μοράλες - Φόβοι για εμφύλιο

Σήμερα, ξημερώματα, αναχώρησε ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Μοράλες, για το Μεξικό, εξαιτίας των πολιτικών εξεγέρσεων, που είχαν εκδηλωθεί στη χώρα και έθεταν τη ζωή του σε κίνδυνο. Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, που κρίνει πως διέτρεχε κίνδυνο η ζωή του, βρισκόταν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη εν πτήσει προς το Μεξικό, όπου τού προσεφέρθη πολιτικό άσυλο. Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωναν ότι θα διεξαγάγουν από κοινού με την Αστυνομία επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης.

«Αδελφές και αδελφοί, αναχωρώ για το Μεξικό», ανέφερε ο σοσιαλιστής πολιτικός, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter κατά τις 21:30 τη Δευτέρα (τοπική ώρα· 03:30 της Τρίτης, ώρα Ελλάδος), εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στη μεξικανική κυβέρνηση, που τού χορήγησε άσυλο. 
«Μέ πονά το ότι φεύγω από τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται. Θα επιστρέψω σύντομα, με περισσότερη δύναμη και ενέργεια», συμπλήρωσε ο Μοράλες, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί την Κυριακή.

Evo Morales Ayma
@evoespueblo
Así fue mi primera noche después de dejar la presidencia forzado por el golpe de Mesa y Camacho con ayuda de la Policía. Así recordé tiempos de dirigente. Muy agradecido con mis hermanos de las federaciones del Trópico de Cochabamba por brindarnos seguridad y cuidado.

View image on Twitter

Λίγο πριν, τα βολιβιανά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι μεξικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο στην Κοτσαμπάμπα (κεντρική Βολιβία), προπύργιο του πρώτου αυτόχθονα, που εξελέγη πρόεδρος της χώρας των Άνδεων, έπειτα από μια στάση στη Λίμα του Περού για ανεφοδιασμό, πράγμα που επιβεβαίωσε η περουβιανή κυβέρνηση.
«Ο Έβο Μοράλες βρίσκεται πλέον στο μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος που εστάλη, για να εγγυηθεί τη μεταφορά του με απόλυτη ασφάλεια στη χώρα μας», ανέφερε μέσω Twitter ο Μαρσέλο Εμπράρδ, ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών. Στην ίδια ανάρτηση, ο Εμπράρδ κοινοποίησε φωτογραφία, στην οποία εικονίζεται ο πρώην πρόεδρος μέσα στο αεροσκάφος να κρατά τη μεξικανική σημαία.

Marcelo Ebrard C.
@m_ebrard
Ya despegó el avión de la Fuerza Aérea Mexicana con Evo Morales a bordo. De acuerdo a las convenciones internacionales vigentes está bajo la protección del de México. Su vida e integridad están a salvo.

View image on Twitter
Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας είχε κάνει γνωστό νωρίτερα ότι η κυβέρνηση της χώρας του έλαβε αίτημα από τον Μοράλες, να τού χορηγήσει άσυλο: «Μάς ζήτησε προφορικά (…) να τού χορηγήσουμε άσυλο», είπε ο Εμπράρδ. Ο ΥΠΕΞ του Μεξικού είχε ήδη διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνησή του θα έδινε άσυλο στον πρώην πρόεδρο, εάν τό ζητούσε.

«Αφού λεηλάτησαν και αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά στο σπίτι μου στη Βίγια Βικτόρια, ομάδες βανδάλων των πραξικοπηματιών Κάρλος Μέσα και Λουίς Φερνάντο Καμάτσο εισέβαλαν στο σπίτι μου, στη συνοικία Μαχιστέριο, στην Κοτσαμπάμπα. Είναι πολύ ευγνώμων στους γείτονές μου, οι οποίοι σταμάτησαν αυτές τις εφόδους», ανέφερε μέσω Twitter ο σοσιαλιστής ηγέτης, που κατηγορεί τον κυριότερο υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία και τον ηγέτη μιας οργάνωσης της Σάντα Κρους, που αποτέλεσε αιχμή του δόρατος των διαδηλώσεων των προηγούμενων τριών εβδομάδων εναντίον του ότι «συνωμότησαν», για την ανατροπή του.

Εκτός του προέδρου, παραιτήθηκαν επίσης οι επόμενοι στη σειρά διαδοχής του βάσει του Συντάγματος: ο αντιπρόεδρος Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής, οδηγώντας σε κενό εξουσίας. Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας, η 52χρονη κεντροδεξιά πολιτικός Τζανίνε Άνιες, ανακοίνωσε έτσι ότι θα αναλάβει πρόεδρος και υποσχέθηκε πως θα προκηρύξει άμεσα εκλογές, ώστε η χώρα να έχει «εκλεγμένο πρόεδρο, την 22α Ιανουαρίου».

Το κοινοβούλιο, όπου οι υποστηρικτές του Μοράλες έχουν πλειοψηφία, θα πρέπει να συνεδριάσει σήμερα, για να επικυρώσει τις παραιτήσεις και να ορίσει μεταβατικό πρόεδρο. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει πράγματι η ολομέλεια των δύο σωμάτων, με δεδομένη την κορύφωση της έντασης, στη Λα Πας.

Τεταμένο το κλίμα
Ο αρχηγός της Αστυνομίας στη Λα Πας, Χοσέ Μπαρενετσέα ζήτησε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Γουίλιαμς Καλιμάν, να «επέμβει ο στρατός», αφού οι δυνατότητες της Αστυνομίας να αντιμετωπίσει τα βίαια επεισόδια «υπερκεράστηκαν».

Λίγο αργότερα, ο Καλιμάν ανακοίνωσε ότι διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν κοινές επιχειρήσεις με την Αστυνομία εναντίον των «βανδάλων». «Αποφασίστηκε να διεξαχθούν κοινές επιχειρήσεις με την Αστυνομία, για να αποφευχθεί η αιματοχυσία και το πένθος της βολιβιανής οικογένειας», ανέφερε ο στρατηγός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Δεσμεύθηκε δε ότι θα χρησιμοποιηθεί η «κατάλληλη» ισχύς εναντίον των «βανδάλων», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει δυσανάλογη χρήση βίας.

Οι δυνάμεις καταστολής αναπτύσσονταν προοδευτικά εκ νέου κι έκαναν χρήση δακρυγόνων στο Ελ Άλτο, για να διαλύσεων ομάδες διαδηλωτών που είχαν καλυμμένα πρόσωπα και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα.

Φόβοι για Εμφύλιο

Χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν χθες πορεία από την Ελ Άλτο προς τη Λα Πας, φωνάζοντας συνθήματα πως «Τώρα ναι, εμφύλιος πόλεμος!», εξέλιξη, που επέτεινε τους φόβους για σοβαρά επεισόδια, στην πρωτεύουσα.

Από την πλευρά του, ο Κάρλος Μέσα ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι: «πολλοί μέ προειδοποίησαν ότι μια ομάδα βίαιων διαδηλωτών κινείται προς το σπίτι μου, για να τό καταστρέψει. Απευθύνω έκκληση στην Αστυνομία να αποτρέψει αυτή την τρέλα».

Ο Μοράλες, πρώην εκτροφέας λάμα και καλλιεργητής κόκας, κατά τους υποστηρικτές του υπερασπίστηκε τα φτωχότερα στρώματα της Βολιβίας και τού πιστώνεται η πολυετής οικονομική ανάπτυξη στη χώρα των Άνδεων, που έφθασε ως το 6% του ΑΕΠ, ενώ κατά τους αντιπάλους του είναι «τύραννος», που υπερέβη τα εσκαμμένα, αψηφώντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, για το όριο των θητειών στην προεδρία και διαπράττοντας νοθεία στις εκλογές.

Διαβάστε Επίσης

Τσεχία: Δεκάδες τραυματίες από σύγκρουση τρένων – Τέσσερις, σε σοβαρή κατάσταση 

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν το βράδυ της Τρίτης, οι