Μάιος 31, 2020
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ινάσιο Λούλα: Θέλω να πω στους πολιτικούς μου αντιπάλους ότι επέστρεψα».

- in ΔΙΕΘΝΗ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σχολίασε τη νίκη του Μπολσονάρο στις προηγούμενες εκλογές, επισημαίνοντας ότι ο λαός πρέπει να σεβαστεί τα αποτελέσματα των δημοκρατικών εκλογών και να εργαστεί, ώστε να νικήσει την ακροδεξιά το 2022, καλώντας τον λαό να δείξει αλληλεγγύη σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ επιτέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι το πλάνο του για την κατασκευή τείχους στα σύνορα δεν είναι αποδεκτό και στοχεύει στους φτωχούς. 

«Ο Τραμπ θα πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα των Αμερικανών και να μην ασχολείται με τους Λατινοαμερικάνους. Δεν εκλέχθηκε, για να είναι ο σερίφης του πλανήτη», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Δίνοντας μάλιστα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολιτικούς του αντιπάλους και την κυβέρνηση, είπε: «Θέλω να τούς πω ότι επέστρεψα».

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την Πέμπτη ότι ένας πολίτης μπορεί να φυλακιστεί μόνο εφόσον όλες οι εφέσεις του στα δικαστήρια έχουν απορριφθεί. Μετά από την απόφαση αυτή, ο Λούλα αποφυλακίστηκε, μετά από 19 μήνες εγκλεισμού. Ακόμη μάχεται για την καταδίκη του, που σχετίζεται με υπόθεση διαφθοράς και άμα χάσει την υπόθεση ενδέχεται να οδηγηθεί εκ νέου στη φυλακή. 

Για παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε υπόθεση που αφορούσε στην ανακαίνιση εξοχικού, που σκόπευε να αγοράσει, με αντάλλαγμα την ανάθεση συμβάσεων σε κατασκευαστική εταιρεία κατηγορήθηκε ο Λούλα. Η ποινή του μειώθηκε σε δεύτερο βαθμό, από 12 σε 8 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξη.  Ο ίδιος αρνείται την κάθε εμπλοκή του και κατηγορεί τους εισαγγελείς και τον Σέρτζιο Μόρο, που είναι ο δικαστής που τόν καταδίκασε και τώρα εκτελεί χρέη υπουργού Δικαιοσύνης.  Ο Μόρο δήλωσε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου πρέπει να γίνει σεβαστή, όμως το Κογκρέσο θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα. Η απάντηση των υποστηρικτών του Μπολσονάρο εκφράστηκε με διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις υπέρ του ακροδεξιού προέδρου, όμως η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή.

Ο γιος του Μπολσονάρο, Εντουάρντο, σχολιάζοντας την απελευθέρωση του Λούλα, ανέφερε ότι αυτό θα συσπειρώσει τους οπαδούς του Εργατικού Κόμματος, ενώ ο ίδιος ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δεν έχει κάνει καμία τοποθέτηση.

Διαβάστε Επίσης

Αναβολή στη σύνοδο κορυφής των G7, από τον Ντόναλντ Τραμπ

Την απόφασή του να αναβάλει τη σύνοδο κορυφής