Μάιος 31, 2020
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βολιβία: Αστυνομική στάση κατά Μοράλες

- in ΔΙΕΘΝΗ
Βολιβία: Αστυνομική ανταρσία κατά του Μοράλες

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του στρατού εγγυήθηκε χθες ότι το Σύνταγμα του απαγορεύει να έρθει σε αντιπαράθεση με τον λαό, καθώς έχει υποχρέωση και καθήκον να διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία της πατρίδας. Οι νέες εξελίξεις έρχονται μετά από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων υποστηρικτών του προέδρου της χώρας και της αντιπολίτευσης, που αμφισβητεί τη νίκη του στις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου, καταγγέλλοντας πως ήταν προϊόν νοθείας, κατά τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 3 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 200.

Την ώρα που η πίεση εναντίον του αυξάνεται, ο ίδιος απαίτησε από τους αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν στασιάσει να βάλουν τέλος στην ανταρσία τους και να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, και εξαπέλυσε κατηγορίες κατά βίαιων ομάδων, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, σχεδιάζουν πραξικοπηματικές ενέργειες κατά του κράτους.

Παράλληλα, κάνοντας έκκληση στα κόμματα, ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τις ηγεσίες των τεσσάρων κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή απευθύνοντας έκκληση να διεξαχθεί διάλογος. «Απευθύνω πρόσκληση σε διάλογο με τα  κόμματα, που εξασφάλισαν έδρες στο κοινοβούλιο στις εκλογές», ανέφερε ο Μοράλες σε διάγγελμά του προς τους πολίτες.

Δύο κόμματα απέρριψαν την πρόσκληση του το Σάββατο, ενώ το τρίτο τήν αποδέχθηκε. Ο πρόεδρος είπε ότι θα καλέσει και άλλα μέρη να συμμετάσχουν στον διάλογο, συμπεριλαμβανομένων του Βατικανού, των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), παρατηρητές του οποίου συνεχίζουν τη διαδικασία επαλήθευσης του αποτελέσματος των εκλογών του Οκτωβρίου.

Όμως, δεν απηύθυνε πρόσκληση για διάλογο στις οργανώσεις πολιτών, που πρωτοστατούν ήδη από την επομένη των εκλογών στις διαδηλώσεις εναντίον του, που έχουν σημαδευτεί από βίαια επεισόδια.

Διαδηλωτές κατέλαβαν ΜΜΕ

Επίσης, ο πρόεδρος της χώρας καταδίκασε την κατάληψη μέσων ενημέρωσης από διαδηλωτές υποστηρίζοντας πως υποστηρικτές της δεξιάς «λένε ότι υπερασπίζονται τη δημοκρατία, αλλά ενεργούν σαν να έχει επιβληθεί δικτατορία».

Σημειώνοντας τους «δεσμούς» του με την CSUTCB, «σημαντική οργάνωση του κινήματος των αυτοχθόνων και των αγροτών», ο Μοράλες «κατήγγειλε την άνανδρη και βάρβαρη επίθεση εναντίον του ραδιοφώνου αυτής της συνομοσπονδίας». «Όπως και οι στρατιωτικές δικτατορίες, οι πραξικοπηματίες επιτίθενται σε έδρες συνδικάτων», συμπλήρωσε.

Προηγουμένως, πλήθος πολιτών, που εναντιώνονται στον πρόεδρο, κατέλαβε χθες στη Λα Πας τις έδρες δύο δημόσιων μίντια, του τηλεοπτικού δικτύου Bolivia TV και του ραδιοφωνικού δικτύου Radio Patria Nueva, αναγκάζοντας τους εργαζομένους τους να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις, δήλωσε στέλεχος του ενός από τα μέσα.

Αρκετές δεκάδες εργαζομένων αποχώρησαν το κτίριο υπό τους προπηλακισμούς των περίπου 300 ανθρώπων, που είχαν συγκεντρωθεί και τους κατηγόρησαν πως υπηρετούν τα συμφέροντα της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Μοράλες. Μετά την κατάληψή τους τα δύο ΜΜΕ δεν μεταδίδουν πλέον παρά μόνο μουσική.

Λίγη ώρα μετά την κατάληψη των δύο δημόσιων ΜΜΕ, το ραδιοφωνικό δίκτυο της συνομοσπονδίας αγροτών CSUTCB στη Λα Πας επίσης κυριεύθηκε από διαδηλωτές, σύμφωνα με άλλη ανάρτηση στο Twitter του Μοράλες, του πρώτου αυτόχθονα προέδρου της Βολιβίας.

Παραμένει η ένταση…

Ο 60χρονος Μοράλες, στην εξουσία από το 2006, εξασφάλισε την 20ή Οκτωβρίου την 4η θητεία του στο ανώτατο αξίωμα της Βολιβίας, που θα διαρκέσει ως το 2025. 
Ο Κάρλος Μέσα, ο κεντροδεξιός αντίπαλος του Μοράλες στις προεδρικές εκλογές και πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, επανέλαβε χθες την απαίτησή τους ο αρχηγός του Κράτους να αποχωρήσει από την εξουσία.
Ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ηγέτης μιας οργάνωσης που εκπροσωπεί κυρίως επιχειρηματίες της Σάντα Κρους, σκοπεύει να τεθεί επικεφαλής μιας πορείας προς την έδρα της προεδρίας αύριο, για να επιδώσει συμβολικά την επιστολή παραίτησης, που απαιτεί εδώ και μέρες να υπογράψει ο πρόεδρος.

Διαβάστε Επίσης

Αναβολή στη σύνοδο κορυφής των G7, από τον Ντόναλντ Τραμπ

Την απόφασή του να αναβάλει τη σύνοδο κορυφής