Τουρκική αρμάδα βγαίνει από αύριο στην Ανατολική Μεσόγειο…

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Άγκυρα θα προσπαθήσει να απαντήσει στην άσκηση Μέδουσα, που λήγει σήμερα…

Θορυβημένη από την μεγάλη επιτυχία της άσκησης «Μέδουσα 9», που διενήργησαν η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος, η Τουρκία ξεκινά από αύριο μεγάλης κλίμακας άσκηση, με την επονομασία «Ανατολική Μεσόγειος 2019».

Θα διεξαχθεί σε όλο το εύρος της Ανατολικής Μεσογείου από τις 9 μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Σκοπός της άσκησης σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας είναι να δοκιμαστούν όλα τα πιθανά σενάρια συμμετοχής, σε κοινές επιχειρήσεις σε περιβάλλον με πολλαπλές απειλές, καθώς και η αντιμετώπιση ανθρωπιστικών καταστροφών.

Για τον σκοπό της άσκησης το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας θα κινητοποιήσει 32 πολεμικά πλοία, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πεζοναύτες, βατραχάνθρωποι των μονάδων SAT και SAS.

Ο τουρκικός στρατός θα συμμετάσχει με επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα, ενώ η πολεμική αεροπορία με μαχητικά F-16 και F-4, ιπτάμενα ραντάρ, μεταγωγικά αεροσκάφη. Η στρατοχωροφυλακή με ελικόπτερα και ομάδες έρευνας και διάσωσης και η ακτοφυλακή με κορβέτες και ταχύπλοα.

Θα συμμετάσχουν επίσης ομάδες πολιτικής προστασίας, το υπουργείο εσωτερικών, το υπουργείο υγείας, το υπουργείο εμπορίου, το υπουργείο μεταφορών και υποδομών, η ερυθρά ημισέλινο και άλλοι θεσμοί και πανεπιστήμια.

Έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν επίσης 40 παρατηρητές από Αζερμπαϊτζάν, Βραζιλία, Γεωργία, Ιταλία, Κουβέιτ, Μεξικό και Κατάρ. Επίσης 2 επιτελικοί αξιωματικοί από Ρουμανία και πολεμικό πλοίο από Βουλγαρία, Πακιστάν και Ρουμανία, ένα υποβρύχιο από Ιταλία, 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας το ένα από Πακιστάν και το άλλο από τις ΗΠΑ. Το Πακιστάν θα στείλει και μια αμφίβια ομάδα ειδικών επιχειρήσεων και η Ιορδανία μια ομάδα. Θα συμμετάσχουν επίσης μονάδες του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε Επίσης

Η Τουρκία έστειλε F-16 στο Αζερμπαϊτζάν, για να βομβαρδίσουν τους Αρμένιους

Οι Αζέροι Τούρκοι σκοτώνουν παιδιά… «Αυξάνονται τα θύματα