Γκορμπατσόφ: Ο κόσμος διατρέχει «κολοσσιαίο κίνδυνο»

- in ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έκκληση για καταστροφή των πυρηνικών όπλων απηύθυνε ο πρώην Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σε συνέντευξή του στο BBC, κάνοντας λόγο για τον «κολοσσιαίο», όπως είπε, κίνδυνο, που κρύβουν τα όπλα μαζικής καταστροφής και ιδιαίτερα τα πυρηνικά όπλα.

«Όσο υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής, κυρίως πυρηνικά όπλα, ο κίνδυνος είναι κολοσσιαίος. Όλες οι χώρες θα έπρεπε να διακηρύξουν πως τα πυρηνικά όπλα πρέπει να καταστραφούν, για να σώσουμε τους εαυτούς μας και τον πλανήτη μας», τόνισε. Αναφερόμενος στον Ψυχρό Πόλεμο και αντιπαραβάλλοντας τις κατά καιρούς σχέσεις Δύσης – Ρωσίας ξεκαθάρισε πως πλέον δεν βρίσκονται στο ίδιο στάδιο. Σημείωσε όμως πως υπάρχει ενός είδους πόλεμος, τον οποίο χαρακτήρισε «ψυχρούτσικο».

«Ψυχρούτσικος, αλλά και πάλι πόλεμος».

Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση, που επικρατεί σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

«Σε πολλές περιοχές υπάρχουν συγκρούσεις, υπάρχουν πυρά. Αεροσκάφη και πλοία στέλνονται εδώ και κει, παντού. Δεν θέλουμε τέτοια κατάσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως την 1η Φεβρουαρίου 2019, οι ΗΠΑ αποφάσισαν τη μονομερή αποχώρησή τους από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς, βάζοντας, έξι μήνες αργότερα και επίσημα, τέλος στη συνθήκη. Η συνθήκη INF είχε συναφθεί στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1987, υπό την προεδρία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Διαβάστε Επίσης

Η Τουρκία έστειλε F-16 στο Αζερμπαϊτζάν, για να βομβαρδίσουν τους Αρμένιους

Οι Αζέροι Τούρκοι σκοτώνουν παιδιά… «Αυξάνονται τα θύματα