Μάιος 31, 2020
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λίβανος: Ο Πρωθυπουργός Χαρίρι εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις…!

- in ΔΙΕΘΝΗ
Λίβανος : Ο Πρωθυπουργός Χαρίρι εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2020
Λίβανος: Ο Πρωθυπουργός Χαρίρι εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2020

Στο Λίβανο ο λαός ενώθηκε και απαίτησε να διορθωθεί η οικονομία
Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Βηρυτού και άλλων μεγάλων πόλεων, τις προηγούμενες μέρες, εκφράζοντας την οργή τους για την πολιτική ελίτ, την οποία κατηγορούν ότι οδηγεί τον Λίβανο στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Στο κέντρο της πρωτεύουσας, το κλίμα ήταν εορταστικό, με τους διαδηλωτές κάθε ηλικίας να κρατούν σημαίες και να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της «επανάστασης» έξω από εμπορικά καταστήματα και τράπεζες, με σπασμένες τις βιτρίνες από τις ταραχές της Παρασκευής.

Από τον νότιο μέχρι τον ανατολικό και το βόρειο Λίβανο, οι διαδηλωτές έκαναν πορείες, απέκλεισαν δρόμους και έκαψαν λάστιχα, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους μολονότι ένοπλοι πιστοί στο σιϊτικό κίνημα Αμάλ έκαναν την εμφάνισή τους, για να τούς εκφοβίσουν.

Το απόγευμα, πατριωτικά τραγούδια ακούγονταν από τα μεγάφωνα στη Βηρυτό και εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα πάνω από τη λαοθάλασσα, που χόρευε και τραγουδούσε. Κάποιοι κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Ενωμένοι εναντίον των διεφθαρμένων πολιτικών».

«Αυτή η χώρα οδεύει προς την πλήρη κατάρρευση. Αυτό το καθεστώς απέτυχε και πρέπει να ανατραπεί και να αντικατασταθεί», είπε ο 32χρονος άνεργος Μοχάμαντ Αουάντα.

Αφορμή για τις κινητοποιήσεις αυτές ήταν το αυξημένο κόστος διαβίωσης και τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης – μεταξύ των οποίων και ένα τέλος στα μηνύματα, μέσω της εφαρμογής WhatsApp, που όμως αποσύρθηκε στο μεταξύ.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Σαάντ αλ Χαρίρι έδωσε στους κυβερνητικούς εταίρους διορία 72 ωρών, για να συμφωνήσουν στις μεταρρυθμίσεις, που θα αποτρέψουν μια οικονομική κρίση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα παραιτηθεί. Σήμερα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του που απευθυνόταν στους διαδηλωτές, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σάγιεντ Χασάν Νασράλα, είπε ότι η οργάνωσή του είναι αντίθετη στην παραίτηση της κυβέρνησης και ότι η χώρα δεν έχει το χρονικό περιθώριο για κάτι τέτοιο, δεδομένης της οξείας οικονομικής κρίσης. Ο Νασράλα παραδέχτηκε ότι οι διαδηλώσεις είναι «έντιμες και αυθόρμητες», αλλά προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του, που στήριξε τον πρόεδρο Μισέλ Αούν, δεν θα επιτρέψει την πτώση του.

Ο Νασράλα προέβλεψε πάντως ότι η επιβολή νέων φόρων θα οδηγήσει σε «έκρηξη» τη χώρα. «Αν δεν εργαστούμε για την εξεύρεση μιας λύσης, θα οδηγηθούμε στην κατάρρευση της χώρας, θα χρεοκοπήσουμε και το νόμισμά μας δεν θα έχει καμία αξία», είπε.

Στον νότιο Λίβανο, μέλη του σιιτικού κινήματος Αμάλ, πιστοί στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, επιτέθηκαν σε ειρηνικούς διαδηλωτές, που έσκιζαν αφίσες του και φώναζαν συνθήματα εναντίον του, κατηγορώντας τον για διαφθορά. Τα μέλη του Αμάλ εμπόδισαν τα τηλεοπτικά συνεργεία να βιντεοσκοπήσουν τις διαδηλώσεις.

Στην Τύρο, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους. «Συμμετέχω επειδή τα τελευταία 30 χρόνια μάς κυβερνούν οι πολέμαρχοι. Κοντεύω τα 30 και οι γονείς μου ακόμη μού λένε ότι αύριο τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Εγώ δεν βλέπω καλύτερες ημέρες να έρχονται. Θέλουμε πίσω τα χρήματα που κλάπηκαν επειδή 30 οικογένειες κυβερνούν 5 εκατομμύρια ανθρώπους. Δεν τό ανεχόμαστε πλέον», είπε μια 29χρονη διαδηλώτρια, η Σίλβια Γιακούμπ.

Ο Λίβανος θα μειώσει την αμοιβή των υπουργών, προκειμένου να μειώσει τη διαμαρτυρία των διαδηλωτών

Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου αναμένεται να μειώσει κατά το ήμισυ τους μισθούς των υπουργών μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεων. Το πακέτο κινήσεων περιλαμβάνει περικοπή κατά 50% των μισθών των σημερινών και πρώην προέδρων, υπουργών και πολιτικών, καθώς και περικοπές παροχών για κρατικούς θεσμούς και αξιωματούχους, δήλωσαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Προβλέπει επίσης ότι η κεντρική τράπεζα και οι ιδιωτικές τράπεζες θα συνεισφέρουν 3,3 δισ. Δολάρια για την επίτευξη «σχεδόν μηδενικού ελλείμματος» για τον προϋπολογισμό του 2020. Οι διαδηλωτές λένε ότι αυτό δεν αρκεί για να τους στείλει στο σπίτι, απαιτώντας την κατάρρευση πολιτικών που κατηγορούν για αχαλίνωτη διαφθορά.

Διαβάστε Επίσης

Αναβολή στη σύνοδο κορυφής των G7, από τον Ντόναλντ Τραμπ

Την απόφασή του να αναβάλει τη σύνοδο κορυφής