Τσαβούσογλου για ΗΠΑ: Η εισβολή στη Συρία έγινε, επειδή δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους, στην Άγκυρα…

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τσαβούσογλου για ΗΠΑ: Η εισβολή στη Συρία έγινε επειδή δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους στην Άγκυρα
Αιχμές για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία άφησε ο υπουργός Εξωτερικών της δεύτερης χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία έγινε, επειδή η Ουάσινγκτον δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Άγκυρα.
Ειδικότερα, τη Δευτέρα (14/10, τοπική ώρα), ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου -κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για την ελευθερία των ΜΜΕ στο Αζερμπαϊτζάν- δήλωσε: «Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν θα επιτύχουν τίποτα. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν οι υποσχέσεις, που δόθηκαν στην Τουρκία. Ξεκινήσαμε την επιχείρηση στα βόρεια της Συρίας, επειδή οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους».

Η Τουρκία, στις 9 Οκτωβρίου, άρχισε την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στα βορειοανατολικά της Συρίας, με διακηρυγμένο στόχο τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης. Η Άγκυρα, βέβαια, θέλει να εκκαθαρίσει την περιοχή από τους Κούρδους μαχητές του YPG, το οποίο θεωρεί τμήμα του PKK, που έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Τραμπ υπέγραψε βαριές κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Ο Τραμπ υπέγραψε βαριές κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «τερματίσει την εισβολή» των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, γνωστοποίησε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Οικονομικές κυρώσεις Τραμπ κατά Τουρκίας
Ο Τραμπ προέτρεψε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης τον Ερντογάν να αρχίσει «διαπραγματεύσεις με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία», ανέφερε ο Πενς, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα ταξιδέψει προσεχώς στην Τουρκία κατ’ εντολή του 45ου προέδρου των ΗΠΑ. «Ο πρόεδρος (Τραμπ) ήταν πολύ αυστηρός με τον πρόεδρο Ερντογάν», διαβεβαίωσε ο Πενς, ο οποίος έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στον Λευκό
Οίκο.

«Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία», είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, καθώς ο Λευκός Οίκος δέχεται ολοένα σκληρότερες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα και για το γεγονός ότι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονταν

στην περιοχή επιχειρήσεων αναδιπλώθηκαν.

Ο Τραμπ υπέγραψε βαριές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε κείμενο το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες στοχοθετούν ιδίως τρεις υπουργούς της κυβέρνησης του τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε προ ολίγου ο αμερικανός υπουρ

γός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, πως δεσμεύτηκε να καταστρέψει γρήγορα την τουρκική οικονομία, αν η Άγκυρα συνεχίσει αυτή την «επικίνδυνη και καταστροφική πορεία», και πρόσθεσε ότι «τα αμερικανικά στρατεύματα, που αποσύρθηκαν από τη Συρία θα αναπτυχθούν εκ νέου και θα παραμείνουν στην περιοχή, για την παρακολούθηση της κατάστασης».

Επεσήμανε επίσης ότι καλωσορίζει οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να βοηθήσει τους Κούρδους στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να διαδραματίσουν κανένα ρόλο στην προστασία της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειανατολική Συρία.

 Η Κίνα καλεί την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, στη Συρία
Η Κίνα καλεί την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση στη Συρία
Να σταματήσει τη στρατιωτική δράση στη Συρία και να «επανέλθει στον ορθό δρόμο», κάλεσε την Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ προέεβη στη δήλωσή αυτή, κατά τη διάρκεια της τακτικής καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στο Πεκίνο.

Διαβάστε Επίσης

Νότια Κορέα: «Ανεύθυνο το βέτο της Ρωσίας, στη συνέχιση της επιτήρησης των κυρώσεων του ΟΗΕ, στη Βόρεια Κορέα»

«Η ρωσική ομοσπονδία, παρά το καθεστώς του κράτους-μόνιμου