Σε εξέλιξη η τουρκική επιχείρηση, στη Συρία…

- in ΔΙΕΘΝΗ
Σε εξέλιξη η τουρκική επιχείρηση, στη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μία λιτή ανάρτηση μέσω Twitter, ανακοίνωσε την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης στη Βόρεια Συρία. «Πηγή Ειρήνης», η κωδική ονομασία της επιχείρησης αυτής. Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν, από τους ηγέτες της Ευρώπης, μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το μήνυμα είναι ένα. Η επιχείρηση αυτή πρόκειται να δημιουργήσει μια κατάσταση αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς και 16 τραυματίες από τα πυρά των τουρκικών στρατευμάτων.

Στον απόηχο όλων αυτών των ενεργειών η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μοντσαλίν ζητεί την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή, στη Συρία. 

Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, ο αριθμός των στρατιωτών που αναμένεται να συμμετέχουν στην πρώτη φάση της επιχείρησης ανέρχεται στους 18.000. Στόχος της Τουρκίας, η προστασία των νοτίων συνόρων της, αλλά και η δημιουργία μίας ασφαλούς ζώνης, στην οποία θα εγκατασταθούν Σύροι πρόσφυγες, μακριά από το φόβο της τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Στόχος της Τουρκίας είναι να καταστρέψουμε τον διάδρομο τρομοκρατίας στο νότιο σύνορο, να φέρουμε ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή. Η Τουρκία θα προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα και θα απλευθερώσει τους ανθρώπους της περιοχής από τον τρόμο. Θα επιτρέψουμε στους Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσω μίας ασφαλούς ζώνης».

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, αναφέρει λεπτομερώς την έναρξη της επιχείρησης των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, ενώ μεταξύ άλλων κάνει λόγο, ότι η εν λόγω επιχείρηση στοχεύει στο να πλήξει μόνο μαχητές και τις βάσεις τους, τα όπλα και τον εξοπλισμό τους.

«Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης άρχισε στις 16.00 τοπική ώρα σήμερα με στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων μας, να αποτρέψει τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας κατά μήκος του νοτίου συνόρου μας, να εξουδετερώσει τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το Ισλαμικό Κράτος, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια, καθώς και να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για την επιστροφή των εκτοπισμένων Σύρων στα σπίτια τους και στη γη τους», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας.

Στη ανακοίνωση προστίθεται ότι η επιχείρηση αυτή έχει τον ίδιο σκοπό με αυτόν των προηγούμενων τουρκικών επιχειρήσεων «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας».

Το χρονολόγιο της επιχείρησης

Στις 15.00 το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Τούρκος πρόεδρος ενημέρωνε τη διεθνή κοινότητα για την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη βόρεια Συρία.

Στις 15.01 – Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, David Satterfield ενημερώνεται για την έναρξη της επιχείρησης.

Στις 15.11 – Η Τουρκία εξαπολύει τις πρώτες επιθέσεις, βομβαρδίζοντας την πόλη Ρας αλ-Άιν, στα βορειοανατολικά της Συρίας.

«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», ανέφερε ο εκπρόσωπος Tύπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.

Στις 15.39 – Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αξίωσε τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι καmμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στις 15.53 – Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας καλεί σε διάλογο τους Κούρδους της Συρίας με την τουρκική Κυβέρνηση.

Στις 16:07 – Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική.

Στις 16:15 – Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στην κυβέρνηση του Ερντογάν και τη διεξαγωγή της επιχείρησης.

Στις 16:26 – Η Τουρκία ενημέρωσε το προξενείο της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη για τη διασυνοριακή επιχείρησή της, στη βορειοανατολική Συρία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αλγερία, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας βασίζεται στα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είχε ενημερώσει όλους τους αναγκαίους παράγοντες, ανάμεσά τους τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Στις 17:15 – To Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο ότι «χιλιάδες άνθρωποι» απομακρύνονται, για να γλυτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας.

«Υπάρχουν χιλιάδες εκτοπισμένοι στην περιοχή Ρας αλ Άιν και στα χωριά του Τελ Αμπιάντ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντέλ Ραχμάν.

Σημειώνεται ότι οι εκτοπισμένοι έφυγαν προς γειτονικές περιοχές, όπου δεν σημειώνονται βομβαρδισμοί.

Τις αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς βάσεων των Κούρδων στη Συρία επιβεβαιώνουν και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που δημοσιεύει το Associated Press.AP

Έκκληση Γιούνκερ στην Τουρκία να σταματήσει την επιχείρηση, στη Συρία

Έκκληση Γιούνκερ στην Τουρκία να σταματήσει την επιχείρηση στη Συρία

Έντονη είναι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, όπως εκφράστηκε δια στόματος του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Ζητάει να σταματήσει η επίθεση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι καmμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Σχεδόν έτοιμο το νομοσχέδιο της Γερουσίας με τις κυρώσεις, στην Τουρκία – Βράζει η Ουάσιγκτον

Σχεδόν έτοιμο το νομοσχέδιο της Γερουσίας με τις κυρώσεις στην Τουρκία – Βράζει η Ουάσιγκτον

«Η Τουρκία πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα, που επιτέθηκε στους εταίρους μας Κούρδους της Συρίας», αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Twitter ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρις Βαν Χόλεν.

Όπως τονίζει, γερουσιαστές και από τις δύο πτέρυγες δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος.

«Το δικομματικό νομοσχέδιο για τις κυρώσεις (στην Τουρκία) ολοκληρώνεται τώρα», γράφει.

Ο Κρις Βαν Χόλεν, μαζί με τον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ξεκίνησαν τη σύνταξη του νομοσχεδίου με τις κυρώσεις στην Τουρκία τη Δευτέρα, αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι ο Ντόναλντ Τραμπέδωσε «πράσινο φως» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλει στα κουρδικά εδάφη στη Συρία.

Η ατμόσφαιρα στην Ουάσιγκτον είναι βαριά για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τόν κατηγορούν ότι πρόδωσε τους Κούρδους και εξέθεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως αναξιόπιστο σύμμαχο.


 

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από