Το «Γιαβούζ» ξεκινά γεώτρηση -7 Οκτωβρίου- στην κυπριακή ΑΟΖ

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το «Γιαβούζ» ξεκινά γεώτρηση στις 7 Οκτωβρίου στην κυπριακή ΑΟΖ

Νέο γύρο γεωτρήσεων θα αρχίσει στις 7 Οκτωβρίου το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», ανακοίνωσε την Παρασκευή Τούρκος αξιωματούχος, λίγο μετά την ανακοίνωση της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Τις νέες γεωτρήσεις εξήγγειλε μέσω Twitter ο Τσαγατάι Ερτσιγές, επικεφαλής της υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για την ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι το «Γιαβούζ» θα επιχειρήσει σε περιοχή εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Ειδικότερα, ο Τσαγατάι Ερτσιγές, αναφέρει ότι γεωτρητική περιοχή περιέχεται στις άδειες που χορήγησε η κυβέρνηση στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO), και οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, το 2012.

«Η νέα αυτή πρόκληση αποτελεί απτό παράδειγμα της στάσης της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να περιφρονεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλασσίων ζωνών της», είχε τονίσει νωρίτερα σε ανακοίνωσή της η προεδρία της Δημοκρατίας.

Οποιαδήποτε γεώτρηση κοντά στα κυπριακά ύδατα επέκρινε σήμερα και ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για την Ευρώπη Κρίστοφερ Πίντσερ.

«Κατέστησα απολύτως σαφές ότι η Βρετανία επικρίνει οποιαδήποτε γεώτρηση σε ύδατα κοντά στην Κύπρο, αλλά στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να εξορύσσει πετρέλαιο στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη», τόνισε ο Βρετανός υφυπουργός υπογραμμίζοντας ότι ο πλούτος που ενδεχομένως προκύψει από την εξόρυξη πετρελαίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Την Πέμπτη, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην έκδοση NAVTEX, μετά την έκδοση νωρίτερα NAVTEX από την Τουρκία, με την οποία δεσμεύει περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα για διενέργεια γεωτρήσεων από το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», αναφέρει η ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Στη NAVTEX που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης σημειώνεται πως η τουρκική NAVTEX, που εκδόθηκε για το «Γιαβούζ» και τα υποστηρικτικά του πλοία, αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προστίθεται πως αυτή η ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα, με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έντονη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης στη νέα εισβολή του «Γιαβούζ» - «Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο»
Έντονη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης στη νέα εισβολή του «Γιαβούζ» – «Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο»

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση, για την πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας της, καταδικάζοντας μία εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, όπως αυτά προκύπτουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς επίσης και από το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.

«Η νέα αυτή πρόκληση αποτελεί απτό παράδειγμα της στάσης της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να περιφρονεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλασσίων ζωνών της», τονίζει σε ανακοίνωσή της η προεδρία της Δημοκρατίας. Η κυπριακή κυβέρνηση καλεί εκ νέου την Τουρκία, όπως τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και όπως αποσύρει όλα τα γεωτρητικά και σεισμικά πλοία της από την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Οι απροκάλυπτες απειλές και οι τακτικές εκφοβισμού συνιστούν πρακτική άλλων εποχών.

«Η παρανομία, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επαναλαμβάνεται, δεν παράγει δίκαιο».

Χθες Πέμπτη, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην έκδοση NAVTEX μετά την έκδοση νωρίτερα NAVTEX από την Τουρκία, με την οποία δεσμεύει περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα για διενέργεια γεωτρήσεων από το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στην ιστοσελίδα της.

Στη NAVTEX που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης σημειώνεται πως η τουρκική NAVTEX, που εκδόθηκε για το «Γιαβούζ» και τα υποστηρικτικά του πλοία, αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προστίθεται πως αυτή η ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Αθήνα «σήκωσε» το γάντι, θα στείλει πλοία για άσκηση με πραγματικά πυρά, στην Κάρπαθο

Ενδεχόμενο ελληνικά και τουρκικά πλοία να ανοίξουν πυρ στην ίδια περιοχή, την ίδια ώρα !

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στην NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα μέσω του σταθμού της Αττάλειας που δεν έχει καμιά δικαιοδοσία, για άσκηση με πραγματικά πυρά στην περιοχή της Καρπάθου για το χρονικό διάστημα από τις 8 μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Η Ελλάδα μέσω του σταθμού του Ηρακλείου που έχει στην δικαιοδοσία του και την συγκεκριμένη περιοχή, εξέδωσε την NAVTEX 543/2019 με την οποία εξαγγέλλει πως το ίδιο χρονικό διάστημα και στην ίδια περιοχή, το ελληνικό πολεμικό θα ανοίξει πυρ στο πλαίσιο άσκησης.

Αξίζει να αναφερθεί πως συνήθως η Τουρκία εκδίδει παράνομες NAVTEX, για να εκφράσει τις βλέψεις της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά όταν έρχεται η ώρα αποστέλλει στη δεσμευμένη περιοχή λίγες ή και καθόλου δυνάμεις.

Αν στη συγκεκριμένη περίπτωση τελικά η Τουρκία στείλει ναυτικές της μονάδες, αυτό θα σημάνει πως ελληνικά και τουρκικά πλοία θα ανοίξουν πυρ στην ίδια περιοχή και την ίδια μέρα και ώρα με ό τι αυτό συνεπάγεται…

Διαβάστε Επίσης

Η Τουρκία έστειλε F-16 στο Αζερμπαϊτζάν, για να βομβαρδίσουν τους Αρμένιους

Οι Αζέροι Τούρκοι σκοτώνουν παιδιά… «Αυξάνονται τα θύματα