Ο Αμαζόνιος φλέγεται. . .

- in ΦΥΣΗ
Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS – Καταστρέφεται ο μεγαλύτερος «πνεύμονας» της Γης

Δεν υπάρχουν φώτα, όμως ο νυκτερινός ουρανός είναι μισοφωτισμένος, διότι ο Αμαζόνιος φλέγεται.

Μυρίζει σαν κάρβουνα που καίγονται. Στη διάρκεια της ημέρας ο ήλιος, που είναι συνήθως τόσο δυνατός σ’ αυτά τα μέρη, σκοτεινιάζει από πυκνό γκρίζο καπνό. Γιατί ο Αμαζόνιος φλέγεται. Τις επτά τελευταίες ημέρες, δημοσιογράφος του Ρόιτερ έχει επανειλημμένα διανύσει με το αυτοκίνητο το τμήμα των 30 χιλιόμετρων του Υπεραμαζονιακού αυτοκινητόδρομου από τη Χουμάιτα προς τη Λαμπρέα, παρακολουθώντας τη φωτιά να κατατρώει τη ζούγκλα.

Στην αρχή, την περασμένη Τετάρτη, η μαινόμενη πυρκαγιά απείχε μόλις λίγα μέτρα από τον αυτοκινητόδρομο, με τις κίτρινες φλόγες να καταπίνουν δένδρα και να φωτίζουν τον ουρανό. Μέχρι το σαββατοκύριακο, η φωτιά είχε υποχωρήσει μακρύτερα, όμως η πορτοκαλί λάμψη της είχε πλέον ύψος αρκετών ορόφων.Αμαζόνιος στις φλόγες

Η πυρκαγιά αυτή είναι μία μόλις από τις χιλιάδες, που αποδεκατίζουν αυτή τη στιγμή την Αμαζονία, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου και έναν μοναδικό «πνεύμονα», που πολεμά κατά της κλιματικής αλλαγής. Αλλά αυτός ο πνεύμονας, ο Αμαζόνιος, πληγώθηκε. Φέτος περισσότερο παρά ποτέ. Οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος έχουν αυξηθεί κατά 83% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018, σύμφωνα με την INPE, την υπηρεσία διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας. Αυτή η κυβερνητική υπηρεσία έχει καταγράψει 72.843 πυρκαγιές, τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2013, που άρχισαν να τηρούνται αρχεία. Περισσότερες από 9.500 χιλιάδες εντοπίσθηκαν από δορυφόρους μόνον από την περασμένη Πέμπτη και μετά. Αμαζόνιος στις φλόγες

Χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου εξόργισε τους οικολόγους, διατυπώνοντας κατηγορίες ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις βάζουν τις φωτιές από θυμό, επειδή περιέκοψε τη χρηματοδότησή τους.

Η παγκόσμια οργή εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το #PrayforAmazonas (προσευχηθείτε για την Αμαζονία) να είναι το κορυφαίο στον κόσμο θέμα, στο Twitter.

Katie Cassidy Rodgers

@MzKatieCassidy

 

How to help Amazon’s burning rainforest and the charities to donate to ?????? http://www.businessinsider.com/how-to-help-amazon-rainforest-what-charities-to-donate-to-2019 

Here’s what you can do to help the burning, ravaged Amazon rainforest

The Amazon rainforest is currently experiencing a record-breaking number of fires – they can be seen from space. Here’s what you can do to help.

businessinsider.com 

SaveThePlanet@SaveYouPlanet1

The great fire of the Amazon is frightening, the Amazon needs your help!

View image on Twitter
 

View image on TwitterView image on Twitter

 

 Ο δημοσιογράφος του Ρόιτερ είδε τολύπες καπνού να υψώνονται από το δάσος και να φθάνουν σε ύψος δεκάδων μέτρων, στη διάρκεια ενός ταξιδιού μιας εβδομάδας, που έκανε στη νότια Αμαζονία και τη βόρεια Πολιτεία Ροντόνια.

«Το μόνο που μπορείς να δεις είναι καπνός», λέει, δείχνοντας στον ορίζοντα ο Τιάγκο Παριντιντίν, ο οποίος ζει σε καταυλισμό αυτοχθόνων, λίγο μακρύτερα από τον Υπεραμαζονιακό αυτοκινητόδρομο.

Είναι τόσο πυκνός ο καπνός, που ακόμη και στις πόλεις η μέρα μοιάζει με νύχτα.

«Δεν ήταν έτσι παλιότερα», προσθέτει ο Παριντιντίν. Είκοσι δύο χρόνων και εκπαιδευμένος σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ο Τιάγκο Παρνιντιντίν καταγγέλλει την αυξανόμενη ανάπτυξη της Αμαζονίας, που έφερε τη γεωργία και την αποδάσωση, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, στη διάρκεια της ξηρής εποχής.

Οι φωτιές αρχίζουν στη χαμηλή βλάστηση, που έχει ξεραθεί κατά την περίοδο της ξηρασίας. Καπνός τυλίγει τμήματα εδάφους, που είναι ακόμη καταπράσινα, γεμάτα φτέρες και φοινικόδενδρα, καθώς η βλάστηση κάτω απ’ αυτά σιγοκαίει. Στο τέλος, πιάνουν φωτιά και τα δένδρα. Αμαζόνιος στις φλόγες

Περιβαλλοντολόγοι λένε επίσης πως αγρότες βάζουν φωτιά στο δάσος, για να μετατρέψουν τμήματά του σε βοσκοτόπια. Ο καπνός από τις φωτιές αυτές στέκεται στον ορίζοντα σαν ομίχλη. Ο Γκάμπριελ Αλμπουκέρκε, πιλότος στο Πόρτο Βέλιο, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Ροντόνια, λέει πως, στα τέσσερα χρόνια που πετάει με το μικρό ελικοφόρο αεροπλάνο του, η κατάσταση ποτέ δεν ήταν τόσο κακή. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο», λέει καθώς προετοιμάζεται για απογείωση. Από τον ουρανό, οι πυρκαγιές κυμαίνονται από μικρούς θύλακες μέχρι μεγαλύτερες από ποδοσφαιρικό γήπεδο, με τον καπνό να καθιστά αδύνατο να δει κανείς κάτι πίσω από την πρώτη γραμμή της φωτιάς, ώστε να διακρίνει την πλήρη έκταση της πυρκαγιάς. Μερικές φορές ο καπνός είναι τόσο πυκνός, που το ίδιο το δάσος μοιάζει να έχει εξαφανισθεί.

Απροστάτευτος ο Αμαζόνιος – Δεν έχω τους πόρους να πολεμήσω τις πυρκαγιές, λέει ο Μπολσονάρου

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του δεν έχει τους πόρους, για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος της Αμαζονίας, αφού δορυφορικές εικόνες έδειξαν φέτος αριθμό ρεκόρ πυρκαγιών.

Σε ομιλία του, που μεταδόθηκε ζωντανά στο Facebook, ο πρόεδρος δήλωσε πως η κυβέρνηση διεξάγει έρευνες σχετικά με τις πυρκαγιές. Δήλωσε επίσης πως ουδέποτε υποστήριξε πως μη κυβερνητικές οργανώσεις βάζουν φωτιές στο τροπικό δάσος, προθέτοντας πως μιλούσε μόνο για τις υποψίες του.

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από