«Μην αφήσεις να σέ πάρει από κάτω η ζωή !»

- in EDITORIAL, ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ
Την καρδιά σου όμως, τήν κρέμασες στο ταβάνι να τή βλέπεις κάθε βράδυ να στάζει πίκρα. Γιατί δεν χτυπούσε όπως ήθελε εκείνη, αλλά όπως τήν καθοδήγησες. Αρίστευσες στο σχολείο και στη Σχολή σου. Έγινες η τέλεια σύζυγος και μια υπέροχη μητέρα. Έγινες ένα τέλειο δέκα, αλλά ξέχασες να ζήσεις.

Κλείδωνες κάθε βράδυ την πόρτα στους κλέφτες, μα ο μεγαλύτερος κλέφτης ήτανε ο εαυτός σου. Πήγες τα παιδιά σου στα καλύτερα σχολεία και εσύ φορούσες τα προπέρσινα παπούτσια και τα ίδια ρούχα κάθε χρόνο. Έκανες υπομονή με το,ν άντρα σου, έκλεισες τα μάτια στην απιστία και ξάπλωσες δίπλα του ως όφειλες να κάνεις ύστερα από κάθε καυγά. Ανέχτηκες κουβέντες, που δεν έπρεπε να ακούσεις και προσβολές που δεν άντεχες να σού τρυπάνε την αξιοπρέπεια.

Μαγείρευες πάντα τα φιλέτα για όλους και έτρωγες μια σαλάτα λέγοντας ότι χόρτασες. Έδινες, έδινες, έδινες, ώσπου άδειασες εντελώς και δεν είχες άλλο απόθεμα υπομονής.  Χώρισες με αξιοπρέπεια και φρόντισες να μην ακούσει κανένας κουβέντες και κουτσομπολιά. Έκλεισες την πόρτα στη μούρη στους περίεργους και κράτησες τη συνείδησή σου καθαρή.

Μεγάλωσες τα παιδιά σου με τη δουλειά σου και με τη διατροφή πλήρωνες τα φροντιστήριά τους. Φρόντισες να έχεις καλή σχέση με τον πρώην άντρα σου και να μην τόν κατηγορήσεις ποτέ. Και τώρα, γύρω στα πενήντα, τα παιδιά σου έχουν φύγει και εσύ κάθεσαι μόνη, παρέα με την περηφάνια σου και αναρωτιέσαι πού θα βρεις το κουράγιο να αρχίσεις πάλι.

Θα αρχίσεις, γιατί τό οφείλεις στον εαυτό σου. Θα βρεις τη δύναμη να ζήσεις όπως θέλεις εσύ αυτή τη φορά. Δεν θα αρνηθείς με τίποτα το παρελθόν σου, αλλά δεν θα σέ στοιχειώσει κιόλας. Η ζωή μας έχει γυριστεί σε πολλές πράξεις. Τίποτα δεν κρατάει για πάντα.

Έκλεισες έναν κύκλο και θα ανοίξεις έναν δεύτερο. Εξάλλου, ακόμα είσαι νέα και επιθυμητή. Θα αγαπήσεις πάλι και θα αγαπηθείς. Έχεις να δώσεις ακόμα πάρα πολύ όμορφα πράγματα, για να κλείσεις αυτόν τον υπέροχο εαυτό μέσα σε ένα σπίτι να μαραζώνει.

Είσαι στην ωραιότερη σου περίοδο, πιο ώριμη, πιο σοφή και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα. Ξέρεις να επιλέγεις και γνωρίζεις τον τρόπο, ώστε να αγαπηθείς, γι’ αυτό ακριβώς που είσαι και όχι για εκείνο που οι άλλοι ονειρεύτηκαν. Μην συμβιβάζεσαι με τη μοναξιά σου. Τα παιδιά μας, θέλουν να μάς βλέπουν ευτυχισμένους, ακμαίους, γεμάτους ενέργεια. Δεν θέλουν να βαλτώνουμε σε μια καθημερινότητα, που απλά θα μάς περιέχει. Θέλουνε να βλέπουνε ισορροπημένους γονείς, έστω και εάν αυτοί είναι χώρια.

Γι’ αυτό ντύσε την ψυχή σου με το πιο όμορφο χαμόγελό σου, βγες στον κόσμο με την σιγουριά μιας γυναίκας που έχει δώσει σε τούτη την ζωή αρκετά και τώρα είναι έτοιμη να απολαύσει τους καρπούς της. Τα παιδιά μας είναι η ευλογία μας, το αίμα και η συνέχεια μας.  Εμείς όμως είμαστε μοναδικές και οφείλουμε να πράττουμε έτσι.

Δεν τελειώνει η ζωή εδώ, κάπου στα πενήντα, επειδή ένας γάμος δεν ευδοκίμησε. Πάρε τα πράγματα όπως έρχονται και συνέχισε. Πες ευχαριστώ στον Θεό, που σέ αξίωσε να φτάσεις μέχρι εδώ και προχώρησε. Κανένας δεν έχει κάνει συμβόλαιο με την ευτυχία. Η ευτυχία μπορεί να έρθει, όταν η δήθεν τέλεια κοινωνική μας θέση θα καταρρεύσει. Δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσεως για την ευτυχία. Και αυτοί που λένε ότι απέτυχες και γυρίζουν στις ζωές τους, αύριο ίσως είναι στη δική σου θέση.

Γι’ αυτό πάρε τη ζωή από τα μαλλιά – μην αφήσεις να σέ πάρει εκείνη από κάτω. Κάθε αρχή, κάθε φορά είναι δύσκολη. Δύσκολα όμως ήταν, όταν στα είκοσί σου βρέθηκες με δύο παιδιά αγκαλιά και βγήκες νικήτρια. Τώρα, πια, έχεις να φροντίσεις και να αγαπήσεις τον εαυτό σου, που τόν έχεις ξεχάσει κλειδωμένο σε ένα συρτάρι καιρό τώρα.  Εύχομαι να κοιτάξεις πίσω κάποτε και να είσαι περήφανη που έζησες, όχι μόνο που θυσιάστηκες.

Photo: Author/Depositphotos

Μπέττυ Κούτσιου

ΣυγγραφέαςΜπέττυ Κούτσιου

Έχω την ευλογία να γράφω. Γράφω, γιατί είναι η ανάγκη μου, μαζί με τις ανάσες που παίρνω. Δεν τις μετράω σε οξυγόνο, αλλά σε λέξεις. Γράφω, γιατί αλλιώς δεν θα είχα πού να ακουμπήσω. Θα αιωρούμουν στο κενό. Τώρα, ακουμπάω στα χαρτιά και τα μολύβια μου. Ακουμπάω στις λέξεις μου, που αγαπάω και μέ αγαπούν και αυτές. Ξεκουράζομαι, ηρεμώ, γαληνεύω. Η γραφή είναι σιωπή. Είναι λύτρωση. Μέ σώζει και εγώ την ευγνωμονώ. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο, που μέ διαβάζει, να βρει την αγάπη και να γιατρευτεί από εκείνη.

Διαβάστε Επίσης

Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ελλάδα και Κύπρος καλούν τον ΟΗΕ να μη δεχθεί τη συμφωνία Τουρκίας-Σαράτζ

Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ελλάδα και Κύπρος καλούν