Δεν έχεις ακούσει που λένε: “την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη κανένας;» (ΑΙΣΩΠΟΣ)

- in EDITORIAL, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

– Με την άδειά σου, φίλε μου, θα πάω να διαπραγματευθώ με το λιοντάρι, για να μη μάς φάει.

– Ναι, απάντησε ο γάιδαρος, εσύ είσαι πονηρή, θα τά καταφέρεις στη διαπραγμάτευση.

Πάει τότε η αλεπού με λευκή σημαία να διαπραγματευθεί με το λιοντάρι, και τού λέει:

– Εμένα κι αν μέ φας, πόσο κρέας έχω; Μια σταλιά ζώο είμαι, όλο γούνα και κόκκαλα. Αν όμως μού υποσχεθείς ότι δεν θα μού κάνεις κανένα κακό και θα μέ έχεις στο εξής φίλη σου, θα σού παραδώσω τον γάιδαρο.

– Πώς θα μού τόν παραδώσεις;

– Θα τόν κάνω να πέσει μέσα σε μια παγίδα, και τότε θα είναι στο χέρι σου.

– Πολύ ωραία, υπόσχομαι πως δεν θα σού κάνω κανένα κακό και θα σέ έχω φίλη μου, αρκεί να μού παραδώσεις τον γάιδαρο. Πάει η αλεπού στον γάιδαρο και τού λέει:

– Τά κανόνισα με το λιοντάρι, δεν θα μάς επιτεθεί. Τή γλυτώσαμε. Έλα να σού δείξω τώρα ένα μέρος, που έχει νερό και μπόλικο τρυφερό χορτάρι.

– Πού είναι αυτό το μέρος;

– Έλα μαζί μου και θα σού τό δείξω”, είπε η αλεπού, και οδήγησε τον γάιδαρο σε ένα μέρος, όπου ήταν στημένη παγίδα: ένας μεγάλος λάκκος σκεπασμένος. Ο γάιδαρος έπεσε εκεί μέσα και δεν μπορούσε να βγει. Πάει ξανά η αλεπού στο λιοντάρι και τού λέει:

– Έλα να δεις, πιασμένος είναι ο γάιδαρος. Τήν ακολουθεί το λιοντάρι και βλέπει τον γάιδαρο εγκλωβισμένο στην παγίδα. Μόλις βεβαιώθηκε πως δεν μπορεί από εκεί να φύγει ο γάιδαρος, απρόσμενα όρμησε στην αλεπού, τήν ακινητοποίησε, και πριν τήν κατασπαράξει τής είπε:

– Πρώτα θα φάω εσένα και ύστερα με την ησυχία μου τον γάιδαρο. Δεν έχεις ακούσει που λένε; “την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη κανένας;”

ΑΙΣΩΠΟΣ

 

Διαβάστε Επίσης

Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ελλάδα και Κύπρος καλούν τον ΟΗΕ να μη δεχθεί τη συμφωνία Τουρκίας-Σαράτζ

Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ελλάδα και Κύπρος καλούν