Ανατολική Μεσόγειος: Και 4ο πλοίο στέλνει η Τουρκία…

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται και οι εξελίξεις φαίνεται να είναι ραγδαίες, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενημέρωσε σήμερα πως το τέταρτο τουρκικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» είναι καθ’ οδόν, για την ανατολική Μεσόγειο. Ο Τσαβούσογλου, στη σκιά των τελευταίων τουρκικών προκλήσεων και τις πληροφορίες για πιθανή απόπειρα ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρυπίδας, κοντά στο Καστελόριζο, απήντησε σήμερα στον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί η Τουρκία δεν βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, θέλοντας προφανώς να στείλει διπλό μήνυμα, τόσο στο εσωτερικό όσο και προς την Ελλάδα και την Κύπρου, υπογράμμισε ότι «προφανώς ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου νομίζει πως το «Φατίχ», το «Γιαβούζ» και το «Μπαρμπαρός» είναι ελληνικά πλοία».

Ο Τούρκος Υπουργός έγραψε στο τουίτερ: «Ο κ. Κιλιτσντάρογλου προφανώς νομίζει ότι το «Φατίχ», το «Γιαβούζ» και το «Μπαρμπαρός», που προστατεύουν τα δικά μας δικαιώματα και της «τδβκ», είναι ελληνικά πλοία. Και το τέταρτό μας πλοίο «Ορούτς Ρέις» είναι καθ΄ οδόν. Είμαστε έτοιμοι να ενημερώσουμε για το θέμα τον κ. Γενικό Πρόεδρο, ο οποίος δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος για την εθνική υπόθεσή μας στο Κυπριακό», τόνισε σε μία ακόμη προσπάθεια να δημιουργήσει η γειτονική χώρα τετελεσμένα, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε δηλώσει νωρίτερα σε ομιλία του στο Νέβσεχιρ ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τη διοίκηση της Συρίας, πρέπει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Αίγυπτο. «Στην ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει πλούσιο πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Η Αμερική είναι εκεί, η Ελλάδα είναι εκεί, η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου είναι εκεί, η Αίγυπτος είναι εκεί, το Κατάρ είναι εκεί, όλοι είναι εκεί, μόνο ένα κράτος δεν είναι εκεί, η Τουρκία. Γιατί δεν είναι; Λένε στα λόγια ότι ασκούν επιτυχημένη εξωτερική πολιτική. Γιατί δεν είμαστε εκεί; Επειδή τσακωθήκαμε με την Αίγυπτο. Γιατί τσακωθήκαμε; Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με την Αίγυπτο. Γιατί τσακωθήκαμε; Θέλω αυτό να τό σκεφτούν οι αδελφοί μου στο ΑΚΡ», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου.

Η Τουρκία με πέντε NAVTEX «αποκόπτει» από σήμερα την Κύπρο – Οι χάρτες των περιοχών

Η Τουρκία με πέντε NAVTEX «αποκόπτει» από σήμερα την Κύπρο – Οι χάρτες των περιοχών

Με πέντε NAVTEX, η ισχύς των οποίων ξεκινά σήμερα, 19 Αυγούστου και διαρκεί μέχρι την Πέμπτη 22 Αυγούστου, η Άγκυρα «αποκόπτει» την Κύπρο, για ένα 48ωρο.

Τη Δευτέρα (19/8), η Τουρκία έχει δεσμεύσει δύο περιοχές δυτικά της Κύπρου, για στρατιωτικά γυμνάσια.

Οι χάρτες των περιοχών:

Στις 20 Αυγούστου, οι Τούρκοι δεσμεύουν περίπου τις ίδιες περιοχές, για να κάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, όπως λένε στις NAVTEX:

Στις 21 και 22 Αυγούστου, οι Τούρκοι δεσμεύουν την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, για ναυτικά γυμνάσια.

Διαβάστε Επίσης

Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ελλάδα και Κύπρος καλούν τον ΟΗΕ να μη δεχθεί τη συμφωνία Τουρκίας-Σαράτζ

Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ελλάδα και Κύπρος καλούν