Αρνούνται την Ιστορία, στα Σκόπια…

- in ΑΡΘΡΟ

Κατέστρεψαν πινακίδες στα αγάλματα Μ.Αλεξάνδρου & Φιλίππου, που γράφουν ότι είναι Έλληνες !

Αρνούνται την Ιστορία στα Σκόπια: Κατέστρεψαν πινακίδες στα αγάλματα Μ.Αλεξάνδρου & Φιλίππου που γράφουν είναι Έλληνες| Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Μία από τις βασικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν να υπάρχουν σαφέστατες αναφορές ότι ο τιδήποτε αφορά το αρχαίο μακεδονικό ελληνικό βασίλειο του Μ. Αλεξάνδρου και Φιλίππου, θα γίνει αποδεκτό από το κράτος των Σκοπίων ότι ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική Ιστορία και δεν θα ξαναϋπάρξει προσπάθεια σφετερισμού της.

Όμως, όπως φαίνεται, το παρακράτος των Σκοπίων, το οποίο έχει φτιαχτεί γύρω από την παραχάραξη της Ιστορίας δεν αποδέχεται την ιστορική αλήθεια και έτσι μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που τοποθετήθηκαν, άγνωστοι κατέστρεψαν τις ενημερωτικές πινακίδες στις βάσεις των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας στα Σκόπια, στις οποίες αναγράφονταν πως πρόκειται για ιστορικές προσωπικότητες, που ανήκουν στον αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό. 

Οι πινακίδες τοποθετήθηκαν την Πέμπτη, με ευθύνη του Δ. Σκοπίων, στο πλαίσιο όσων ορίζει η “Συνθήκη των Πρεσπών”, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στη χώρα, από τον αντιπολιτευόμενο VMRO και εθνικιστικούς κύκλους, που κατηγορούν την κυβέρνηση Ζάεφ για “ξεπούλημα” της… αρχαίας ιστορίας της χώρας.

Στην τρίγλωσση πινακίδα, σλαβικά, αλβανικά και αγγλικά, που τοποθετήθηκε στη βάση του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, γράφει : “Προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ιστορικού προσώπου, που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό, καθώς και στην παγκόσμια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Παρουσιάζεται ως έφιππος πολεμιστής”.

Προηγήθηκε η απαγόρευση δημόσιας χρήσης του αρχαιοελληνικού συμβόλου του “Ήλιου της Βεργίνας” και η απόσυρση από δημόσιους χώρους.

Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. διότι επί της ουσίας παραδίδει ιστορικά και κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς, αλλά τυπικά τουλάχιστον προβλέπει την απόδοση της κλεμμένης Ιστορίας στην Ελλάδα. Αυτός είναι και ο βασικότερος όρος, ο οποίος εάν δεν τηρηθεί, τότε όλη η συμφωνία μπορεί και πρέπει να αμφισβητηθεί.

Διαβάστε Επίσης

Νότια Κορέα: «Ανεύθυνο το βέτο της Ρωσίας, στη συνέχιση της επιτήρησης των κυρώσεων του ΟΗΕ, στη Βόρεια Κορέα»

«Η ρωσική ομοσπονδία, παρά το καθεστώς του κράτους-μόνιμου