Μάιος 31, 2020
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το φεγγάρι του Αυγούστου είναι ένα δώρο στους ανεκπλήρωτους έρωτες…

- in ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μαγευτικό, ερωτικό, γεμίζει με φως την ωραιότερη νύχτα του χρόνου.

Μύθοι λένε πως τα φεγγάρια ήταν δώδεκα ένα για κάθε μήνα.

Ύστερα οι Θεοί αποφάσισαν να προσφέρουν ως δώρο ακόμα ένα.

Το δέκατο τρίτο φεγγάρι. Δώρο σε αυτούς, που ζουν ανεκπλήρωτους έρωτες.

Οι Ίνκας μιλούσαν για μια όμορφη κοπέλα, που ερωτεύθηκε το φεγγάρι και ενώθηκε για πάντα μαζί του.

Οι Εσκιμώοι πίστευαν πάλι πως η Σελήνη,  ήταν ένα κορίτσι που από φόβο μην καεί,  έτρεχε μακριά από τον αδερφό της τον Ήλιο.

Η Πανσέληνος συμβολίζει την ολότητα.

Την ολοκλήρωση, την ισχύ και την πνευματική δύναμη.

Αυτό το φεγγάρι όμως… έχει ακόμα ένα χαρακτηριστικό, που τό κάνει τόσο ιδιαίτερο.

Είναι αυτό το κατακόκκινο χρώμα. Το δικό του, το μοναδικό του διαφορετικό πύρινο χρώμα.

Εκεί… λίγο μετά την Ανατολή, αλλά και όσο πλησιάζει προς τη Δύση του.

Έχουν γραφτεί άπειρα βιβλία. Με έρευνες και μελέτες, γι’ αυτό το σπάνιο φαινόμενο που εκστασιασμένοι βλέπουμε.

Έχουν γραφτεί οι ωραιότεροι στίχοι σε αμέτρητα ποιήματα.

Ύμνοι στο όνομά του.

Τό έχουμε τραγουδήσει ντυμένο με τα πιο ερωτικά λόγια, που έγραψε ποτέ άνθρωπος.

Κανένα άλλο φεγγάρι δεν συγκρίνεται μαζί του.

Στη διάρκεια αυτής της νύχτας,  για λίγες μόνο ώρες, πηγαίνετε κάπου μακριά από τα φώτα της πόλης. Πάρτε τον έρωτά σας και φύγετε. Έστω για λίγο απ’ όλα. Και αφεθείτε στη μαγεία του. Θαυμάστε το την ώρα που καθρεφτίζεται μέσα στη θάλασσα. Λουστείτε με το φως του.  Αυτή τη νύχτα, συγχωρείσαι για όλες τις αμαρτίες σου.

Όσα κι αν γράφτηκαν…

Όσα και αν ειπώθηκαν γι’ αυτό…

Εκείνο τελικά παραδόθηκε και πάλι στους ποιητές και στους ερωτευμένους όλου του κόσμου.

Ανήκει σε αυτούς, που είδε να κάνουν έρωτα κάτω απ’ τη μύτη του.

Ανήκει σε αυτούς, που έμειναν ξάγρυπνοι αγκαλιά κάτω από τη λάμψη του.

Ανήκει σε αυτούς, που μια νύχτα σαν κι αυτή θα γράψουν,  για τον Έρωτα και την Αγάπη.

Ανήκει σε αυτούς, που απόψε θα σιγοτραγουδήσουν.

Και Εσύ…

Όπου κι αν είσαι απόψε

Να προσέχεις τον εαυτό σου

Να χαμογελάς

Να προσπαθείς

Να ονειρεύεσαι

Να εύχεσαι

Να μ’ αγαπάς

Όχι αύριο

Σήμερα

Τώρα

Κοίτα το φεγγάρι.

Είναι υπέροχη αυτή η νύχτα.

Κοίτα τα αστέρια πλάι του πώς λάμπουν.

Τώρα μια νύχτα σαν και αυτή, που θα κυλήσει σιγανά, τόσο που λίγοι θα τήν καταλάβουν.

Της Χριστίνας Καζανιάτορα

Αυγουστιάτικο Φεγγάρι
Παράξενο Αυγουστιάτικο απογευματάκι
να μ’ έπαιρνες συγκάτοικο
αγκαλιά λιγάκι
Κοντά στο χτύπο της καρδιάς
το κορμί να ιδρώσει
να λάμψει η αλήθεια μονομιάς
και να δυναμώσει
Κάνε μου τη χάρη
του Αυγούστου φεγγάρι
μόνος πώς να ζήσω;
Μου ‘στησαν παγίδα
δώσ΄΄ μου μιαν αχτίδα,
για να ξαναρχίσω
Παράξενη Αυγουστιάτικη φεγγαρολουσμένη
βραδιά γλυκιά, που απλώνεσαι
ξανακερδισμένη
Ψάξε στη νύχτα να τή βρεις
σέ παρακαλάω
με μια σου αχτίδα να τής πεις
πως τήν αγαπάω
Κάνε μου τη χάρη
του Αυγούστου φεγγάρι
μόνος πώς να ζήσω;
Μου ‘στησαν παγίδα
δώσ΄ μου μιαν αχτίδα
για
https://youtu.be/4BQl13zqkEU

Κάτι τέτοιες νύχτες, με τέτοιο φεγγάρι, που μάς δίνεται η ευκαιρία να «απογειωθούμε» δίπλα στο κύμα ή να απολαύσουμε έτσι απλά έναν περίπατο σε κάποια ξεχασμένη γραφική γειτονιά, είναι έτσι και αλλιώς σκέτη μαγεία. Και η πανσέληνος του Αυγούστου πάντα άκρως μοναδική.  

Βεβελάκη Αμαλία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/08/2000 (ΤΟ ΒΗΜΑ)*

«Η Σελήνη έλκει τη Γη, όπως βέβαια και η Γη πολύ περισσότερο τη Σελήνη», λέει, μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Γ. Σειραδάκης, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εξηγεί: «Το αποτέλεσμα αυτής της αμοιβαίας έλξης είναι οι παλίρροιες, ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε έξι ώρες, είτε η Σελήνη βρίσκεται από τη μία πλευρά του πλανήτη μας – είτε από την άλλη κάτι που εμείς το βλέπουμε πολύ χαρακτηριστικά στον Εύριπο στη Χαλκίδα, όπου κάθε έξι ώρες αλλάζει η ροή των υδάτων. Αυτή είναι η μόνη μεγάλη και σημαντική επίδραση της Σελήνης στον πλανήτη μας. Βέβαια δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι όταν έχουμε πανσέληνο, το φως του φεγγαριού, ειδικά για τους ρομαντικούς, κάνει πιο όμορφες τις νύχτες και επομένως επιδρά εποικοδομητικά στη διάθεσή μας. Αλλά οι μοναδικές επιδράσεις του φυσικού δορυφόρου μας στον πλανήτη μας, αν θέλουμε να μιλήσουμε επιστημονικά, δεν έχουν να κάνουν με τίποτε άλλο από τις παλίρροιες και φυσικά με το ότι οι νύχτες μας γίνονται περισσότερο φωτεινές, όταν έχουμε πανσέληνο».

Η φημισμένη όμως και όχι άδικα πανσέληνος του Αυγούστου έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, που τήν κάνει να ξεχωρίζει: είναι συνήθως «έγχρωμη». Ειδικά, λίγο μετά την ανατολή της, αλλά και προς τη δύση της, όταν αρχίζει να παίρνει κάτι από το χρώμα της πορφύρας.

«Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους, που το αυγουστιάτικο φεγγάρι φημίζεται για την ομορφιά του», συνεχίζει ο κ. Σειραδάκης και εξηγεί: «Επειδή η Σελήνη τον Αύγουστο όταν μεσουρανεί, δηλαδή όταν βρίσκεται στο μέγιστο ύψος, δεν φθάνει πολύ ψηλά πάνω από τον ορίζοντα, το φως της φθάνει σε εμάς διατρέχοντας μεγαλύτερο πάχος ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να διαχέεται και να απορροφάται το κυανό τμήμα του χρώματός της και να φθάνει στα μάτια μας πιο έντονο το κόκκινο. Η φύση δηλαδή μάς απατάει για το χρώμα της Σελήνης».

Οι μύθοι και οι δοξασίες

Πόσο καιρό αλήθεια (ή μήπως και χρόνια) έχετε να δώσετε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να χαλαρώσει ή να ονειρευτεί υπό το σεληνόφως; Να απολαύσετε έναν βραδινό περίπατο μακριά από τους προβολείς της πόλης; Να «ταξιδέψετε» στο άπειρο με όχημα τον φυσικό μας δορυφόρο; Η πανσέληνος του Αυγούστου είναι ίσως μια από τις πιο κατάλληλες ευκαιρίες. Το αυριανό βράδυ προσφέρεται για λίγο περισσότερο ξενύχτι την Τρίτη, εξάλλου ξημερώνει η αργία του Δεκαπενταύγουστου. Αφήστε τις ξενόφερτες δοξασίες για λυκανθρώπους, βρικόλακες (και όλα τα συναφή) για εκείνους που θέλουν να βλέπουν την αθέατη και πάντα σκοτεινή όψη της Σελήνης και πιαστείτε από τον μίτο των δικών μας παραδόσεων και μύθων, για να βρείτε τη δική σας έξοδο από το λαβύρινθο της καθημερινότητας.

Αφεθείτε για λίγες ώρες στη μαγεία αυτής της μοναδικής νύχτας, όπου συγχωρούνται όλες οι… αμαρτίες. Με τις νεράιδες και τα ξωτικά, όπως πίστευαν σε πολλές νησιωτικές περιοχές να πλημμυρίζουν τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου τα δάση, για να σκορπίσουν έρωτα σε ό,τι αγγίζουν με το ραβδί τους και να φεύγουν, λίγο προτού ξημερώσει, μαγεμένες και οι ίδιες, μοιράζοντας λήθη και συγχώρεση ! Ή με τις μάγισσες όπως λέγεται σε πολλά χωριά της Ηπείρου, που μαζεύονται στα ποτάμια. Λούζουν τα μαλλιά τους σε κρυστάλλινα νερά, φτιάχνουν μελόπιτες και με επικλήσεις κατεβάζουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι, για να κλέψουν λίγη από την πολύτιμη φεγγαρόσκονή του, που γιατρεύει τις ματιασμένες κοπέλες και έχει τη δύναμη να αλλάζει και να μεταμορφώνει τα πάντα.

Οι πρόγονοί μας βάφτισαν στη μυθολογία μας τη Σελήνη Εκάτη. Τή λάτρευαν και τήν έτρεμαν, έτσι όπως μόνο στους θεούς αρμόζει. Οι εκδοχές για την καταγωγή της ήταν πολλές. Κάποιοι πίστευαν ότι είναι η κόρη του Δία και της Δήμητρας, άλλοι της ΄Ηρας και του Περσέα και άλλοι τέλος τήν ταύτιζαν με την ΄Αρτεμη, τη θεά του κυνηγιού. Πολλά και τα επίθετα, που περιέγραφαν τη σπάνια μορφή της. Η Αγριόμορφη, η Τρίμορφη, η Νυχία ή η Κυνοσφανή όπως αλλιώς αποκαλούσαν τη θεά των νεκρών και των φαντασμάτων Εκάτη, έβγαινε τις νύχτες στα σταυροδρόμια, μαζί με ένα πλήθος λευκά σκυλιά, που γάβγιζαν άγρια και προκαλούσαν ρίγη τρόμου σε όσους είχαν αμαρτήσει ή είχαν αφήσει κάποιον νεκρό άταφο. Οι πλούσιοι Αθηναίοι, για να αποκτήσουν την εύνοιά της τής ετοίμαζαν και τής αφιέρωναν ειδικές τελετές, γνωστές ως τα «Δείπνα της Εκάτης», με διάφορα ακριβά φαγώσιμα. που τά άπλωναν στο σεληνόφως, ώσπου να χαθούν.

Μπορεί η θεά Εκάτη να ανήκει στη μυθολογία. ΄Ισως τελικά οι νεράιδες, τα ξωτικά και οι μάγισσες να κυκλοφορούν ελεύθερα, μόνο στα παραμύθια. Το αυγουστιάτικο «ολόγιομο» φεγγάρι όμως αύριο θα «κόβει» βόλτες στον ουρανό μας, όλη νύχτα. Αφήστε τους αστρολόγους να προβλέπουν εντάσεις και… ουρλιαχτά. Χαλαρώστε και απολαύστε μια μαγική βραδιά. Πανσέληνος είναι και (δυστυχώς) θα περάσει…

* απόσπασμα: το άρθρο γράφτηκε με αφορμή την επικείμενη τότε Πανσέληνο του Αυγούστου του 2000. Έχουν αφαιρεθεί από το άρθρο τα σημεία εκείνα, που αναφέρονται στην Πανσέληνο εκείνη.

http://www.tovima.gr/

Πηγή: Musixmatch

Διαβάστε Επίσης

Αναβολή στη σύνοδο κορυφής των G7, από τον Ντόναλντ Τραμπ

Την απόφασή του να αναβάλει τη σύνοδο κορυφής