Η Χαλκιδική – η Ελλάς πενθεί: Έξι νεκροί, πλέον των 100 οι τραυματίες, ανυπολόγιστες ζημιές

- in ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε στο πέρασμά της η φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική
  • Στέγες σπιτιών και καταστημάτων κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, πινακίδες ξηλώθηκαν, κολώνες φωτισμού έπεσαν, δένδρα ξεριζώθηκαν
  • Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του νομού
  • Τα θύματα της κακοκαιρίας

Το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε στο πέρασμά της η φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική, που στοίχισε τη ζωή σε έξι τουρίστες -ανάμεσά τους δύο ανήλικα αγόρια- και προκάλεσε τοντραυματισμό σε 100 και πλέον ανθρώπους, απεκάλυψε το πρώτο φως της ημέρας.

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες του δήμου Νέας Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον Άγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα. Στέγες σπιτιών και καταστημάτων κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, πινακίδες ξηλώθηκαν, κολώνες φωτισμού έπεσαν, δένδρα ξεριζώθηκαν, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται όλη τη νύχτα στο «πόδι» για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. Συνολικά, δέχθηκε πάνω από 600 κλήσεις και επενέβη σε 235 συμβάντα, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα.

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Χαλκιδικής, περιοχή που αυτή την περίοδο σφύζει από παραθεριστές, ξένους και Έλληνες, ενώ πολυμελή συνεργεία της ΔΕΗ εξακολουθούν να φθάνουν στην περιοχή, καταβάλλοντας προσπάθειες, για να επανέλθει το ρεύμα.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν γύρω στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης, ήταν σχετικά μικρής διάρκειας, αλλά ραγδαίας έντασης, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους, που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Τα θύματα της κακοκαιρίας

Οι έξι νεκροί είναι στο σύνολό τους αλλοδαποί, που βρίσκονταν για διακοπές, στη Χαλκιδική. Πρόκειται για ανδρόγυνο ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν στη Σωζόπολη με τροχόσπιτο, μια 54χρονη Ρουμάνα με τον 8χρονο γιο της, που καταπλακώθηκαν από το σκέπαστρο ταβέρνας, όπου έτρωγαν στα Νέα Πλάγια, όπως επίσης ένας 39χρονος από τη Ρωσία με το ηλικίας δύο ετών παιδί του, που καταπλακώθηκαν από δένδρο, στη Νέα Ποτίδαια.

Πάνω από 100 είναι οι τραυματίες, που μεταφέρθηκαν για την παροχή των πρώτων βοηθειών σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, ενώ σε εξέλιξη είναι έρευνες του Λιμενικού για τον 62χρονο ψαρά, που ηγνοείτο από το απόγευμα της Τετάρτης, στη θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας.

Στο μεταξύ, έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν και τον νομό Ημαθίας, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφηκαν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου αναφέρθηκαν πτώσεις δένδρων, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες σε αρκετές περιοχές του νομού.

Φωτογραφίες από τη Χαλκιδική:

Διαβάστε Επίσης

Συρία: 275.000 σύν… εκτοπισμένοι σε μια βδομάδα…

Περισσότεροι από 275.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, εξαιτίας της