Λευκωσία, Ρωσία, Γαλλία και Αίγυπτος τίθενται κατά των τουρκικών προκλήσεων, στην κυπριακή ΑΟΖ

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης στη συνάντηση που είχε με τον Ελβετό ομόλογό του τόνισε πως η Λευκωσία είναι έτοιμη για διάλογο με σκοποό την επίλυση όλων των θεμάτων με την Τουρκία, βάσει του διεθνούς δικαίου : «Η παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου δεν μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για σταθερή, βιώσιμη και δίκαια λύση του κυπριακού προβλήματος», τονίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Παρίσι καλεί την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια, που θα ήταν αντίθεση προς τον νόμο και θα έθετε σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα «Τα μονομερή της μέτρα που θα κλιμακώσουν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Την ώρα που ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, έστειλε στον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω του Ελβετού ΥΠΕΞ, Ignazio Cassis, μήνυμα να τερματιστούν οι παράνομες δραστηριότητες των γειτόνων μας στην κυπριακή ΑΟΖ, υπήρξαν αντιδράσεις στο ίδιο μήκος κύματος από τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Αίγυπτο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στη συνάντηση που είχε με τον ελβετό ομόλογό του τόνισε πως η Λευκωσία είναι έτοιμη για… εμπλοκή σε διάλογο για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της ΕΕ. Επίσης, το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για παράνομες προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Γαλλία υπενθυμίζει τη σταθερή της δέσμευση για σεβασμό του δικαίου της θάλασσας και την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο. Παράλληλα, η Αίγυπτος εξέφρασε την ανησυχία της, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με τα τουρκικά σχέδια για εξερεύνηση πετρελαίου, κοντά στην Κύπρο. «Η Τουρκία κλιμακώνει την κατάσταση», τονίζεται.

Στη Λευκωσία, ο κ. Cassis, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον κ. Χριστοδουλίδη, δήλωσε πως θα μιλήσει με τον κ. Τσαβούσογλου και θα προσπαθήσει να τόν πείσει, ώστε να εξευρεθεί ο καλύτερος τρόπος, για να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Η Κύπρος είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Ελβετού ΥΠΕΞ, στην περιοχή. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί την Ελλάδα και την Τουρκία για συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ των δυο χωρών, κατά τις οποίες θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, υπό το φως των τουρκικών προκλήσεων, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά τις συνομιλίες, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «έκανα ξεκάθαρο – και θεωρώ ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ο Ignazio θα επισκεφθεί την Άγκυρα τις επόμενες ημέρες – πως προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις η Τουρκία πρέπει πρώτα να σταματήσει τις παράνομες και προκλητικές της ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας».

Δυστυχώς, οι ενδείξεις δεν είναι θετικές, επεσήμανε, προσθέτοντας πως η Τουρκία αντ΄ αυτού έχει επιλέξει να κλιμακώσει περαιτέρω τις προκλήσεις τις τελευταίες λίγες ημέρες, προχωρώντας σε μια νέα, παράνομη γεωτρητική επιχείρηση εντός της χωρικής θάλασσας της Δημοκρατίας.

«Έχω ζητήσει από τον Ignazio να μεταφέρει το μήνυμα στην Τουρκία ότι είναι μόνο μέσω διαλόγου που μπορεί να επιτευχθεί μια λύση, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε ένα τέτοιο διάλογο, νοουμένου ότι οι παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου θα τερματιστούν», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Cassis, αναφερόμενος στο Κυπριακό, επεσήμανε πως η χώρα του είχε την τιμή να φιλοξενήσει πέντε γύρους διαπραγματεύσεων το 2016 και το 2017, στο Μοντ Πελεράν, στη Γενεύη και στο Γκραν Μοντανά, σημειώνοντας πως «δεν ήμασταν μακριά από μια λύση, αλλά δεν φτάσαμε» σε αυτήν, επεσήμανε πως «είναι πολύ σημαντικό για την Ελβετία να επαναλάβει την προσφορά μας να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία με τις καλές μας υπηρεσίες», και υπογράμμισε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών και δημιουργία των συνθηκών για κάτι τέτοιο.

«Ασφαλώς θα μιλήσω με τον συνάδελφό μας στην Τουρκία, προκειμένου να προσπαθήσω να τον πείσω, ώστε να εξευρεθεί ο καλύτερος τρόπος, για να επανεκκινήσουν αυτές οι συνομιλίες», σημείωσε. Είπε πως κατά τις επικείμενες επαφές του σε Ελλάδα και Τουρκία θα συζητήσει και το πρόβλημα, που αφορά την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στην ενημέρωση στην οποία προέβη προς τον κ. Cassis για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε πως μοιράστηκε μαζί του «την ισχυρή μας δέσμευση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο – από το σημείο όπου αυτές διακόπηκαν ακριβώς πριν δυο χρόνια στο Κραν Μοντανά – με στόχο την επίτευξη μιας λύσης στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, που θα επανενώνει την Κύπρο, διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνει ένα λειτουργικό, αποτελεσματικό κράτος μέλος της ΕΕ».

Σημείωσε πως κατά τις διαβουλεύσεις τους αντάλλαξαν απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τις διμερείς σχέσεις, ευρωπαϊκά, περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και για τα οποία μοιράζονται την ίδια ανησυχία.

Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι επαναβεβαίωσαν πως οι δυο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες και φιλοδοξίες σε ένα μεγάλο αριθμό τομέων, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, ενώ σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών είπε πως όπως πάντα υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωσή τους και πως εξέτασαν συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους κατά έναν αμοιβαία επωφελή τρόπο. Σημείωσε πως μετέφερε στον Ελβετό ΥΠΕΞ τη βαθιά εκτίμηση της Κύπρου για την ανεκτίμητη οικονομική βοήθεια της Ελβετίας για σημαντικά έργα στην Κύπρο, σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση, την κοινωνία των πολιτών, την έρευνα και την καινοτομία, τη διαχείριση αποβλήτων και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εξέφρασε εξάλλου, όπως είπε, την ιδιαίτερη εκτίμηση της Κύπρου για τη γενναιόδωρη οικονομική συμβολή της Ελβετίας προς υποστήριξη του έργου της ΔΕΑ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ελβετίας, καθώς και για αριθμό περιφερειακών και διεθνών θεμάτων για τα οποία υπάρχει κοινή ανησυχία όπως η διένεξη στη Συρία, οι σημαντικές ανθρωπιστικές της επιπτώσεις και η επίδρασή της στην ευρύτερη περιοχή.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι εκ των ων ου άνευ να υπάρξει κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα προκειμένου να καταστεί δυνατή μια απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλη την επικράτειά της. Σε ότι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία, επαναλάβαμε τη στήριξή μας στην υπό τα ΗΕ διαδικασία της Γενεύης», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Cassis στις δηλώσεις του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις χθεσινές επισκέψεις του στη νεκρή ζώνη και στην Αποστολή των ΗΕ στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καθώς και στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου της Επιτροπής.

Σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ελβετίας είπε πως αυτές είναι εξαιρετικές, σημειώνοντας παράλληλα πως στον οικονομικό τομέα υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης. Ανάφερε ακόμη πως οι σχέσεις της Ελβετίας με την ΕΕ, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος, είναι ένα σημαντικό θέμα για τη χώρα του, το οποίο συζήτησε με τον κ. Χριστοδουλίδη. «Διαπραγματευόμαστε εδώ και πέντε χρόνια μια συμφωνία πλαίσιο μεταξύ Ελβετίας και ΕΕ», επεσήμανε, σημειώνοντας πως υπάρχουν ακόμη τρία σημεία, που πρέπει να κλείσουν.

Εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της Κύπρου, υπογραμμίζοντας πως θέλουμε να έχουμε «σταθερές, προβλέψιμες και ειρηνικές σχέσεις με όλα τα μέλη της ΕΕ, καθώς είμαστε η καρδιά της (ευρωπαϊκής) ηπείρου». Ο κ. Cassis εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της χώρας του να υποστηρίξει μια μελλοντική υποψηφιότητα της Κύπρου για το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, ευχαριστώντας τη Λευκωσία για τη στήριξή της στην υποψηφιότητα της Ελβετίας να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά την περίοδο 2023-2024. Είπε ακόμη πως απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Χριστοδουλίδη να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελβετία.

Η Γαλλία υπενθυμίζει στην Τουρκία τη σταθερή της δέσμευση για σεβασμό του δικαίου της θάλασσας και την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο.

Σε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τις νέες παράνομες εργασίες γεώτρησης της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας, το Παρίσι καλεί την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια, που θα ήταν αντίθεση προς τον νόμο και θα έθετε σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα. Τονίζει επίσης ότι η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να γίνεται σεβαστή, παραπέμποντας στη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του, επισημαίνει ότι παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ, και θεωρεί ότι «η παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου δεν μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για σταθερή, βιώσιμη και δίκαια λύση του κυπριακού προβλήματος».

«Σε σχέση με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, για την είσοδο ενός ακόμη τουρκικού σκάφους με σκοπό τη διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου δεν μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για σταθερή, βιώσιμη και δίκαια λύση του κυπριακού προβλήματος», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απευθύνει έκκληση προς τις χώρες τις περιοχής «να μην προβούν σε βήματα, που ενισχύουν την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πολιτική σοφία, όπως επίσης και να επιδιώξουν την επίλυση αμφιλεγόμενων ζητημάτων, μέσω του διαλόγου και του σεβασμού των μεταξύ τους συμφερόντων».

«Είναι προφανής η ανάγκη για την επανεκκίνηση το ταχύτερο δυνατόν του ενδοκοινοτικού διαλόγου για τη διευθέτηση του κυπριακού με στόχο την εξεύρεση λύσεων στη βάση των γνωστών ψηφισμάτων του ΟΗΕ» συνεχίσει στην ανακοίνωση του το ρωσικό ΥΠΕΞ και καταλήγει, επισημαίνοντας ότι «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε παρόμοπιες προσπάθειες».

Την ανησυχία της εξέφρασε και η Αίγυπτος, με μία ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφορικά με τα σχέδια της Τουρκίας για εξερεύνηση πετρελαίου, κοντά στην ΚύπροΤο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η τουρκική στάση υποδηλώνει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχίσει τα μονομερή της μέτρα, που θα κλιμακώσουν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο».

Η Αίγυπτος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μη κλιμάκωσης της κατάστασης και του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου, προσθέτει η ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ)

Φωτογραφίες: ant1.com.cy/Ανδρέας Μανώλης

Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων
«Η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Από τη μία πλευρά συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή, από την άλλη τα γεωτρύπανά μας έχουν κατευθυνθεί ήδη στην περιοχή. Και ο Πορθητής, και το Γιαβούζ αυτή τη στιγμή ξεκινούν τις εργασίες τους. Εμείς δεν μπαίνουμε στα χωράφια άλλων εκεί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ειδικά εκεί τα βήματα, που κάνουμε, είναι για την προστασία των δικαιωμάτων των Τούρκων αδελφών μας στη βόρεια Κύπρο. Εκεί έχουν δικαίωμα όλοι όσοι ζουν στην Κύπρο. Και ποιο είναι αυτό το δικαίωμα; Όλοι τους εκεί έχουν ίσα δικαιώματα είτε αφορά πετρέλαιο – είτε αφορά ο,τιδήποτε άλλο βγαίνει από τη θάλασσα και εμείς κινούμαστε, για να προστατεύσουμε αυτό το δικαίωμά τους», πρόσθεσε.

Διαβάστε Επίσης

Συρία: 275.000 σύν… εκτοπισμένοι σε μια βδομάδα…

Περισσότεροι από 275.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, εξαιτίας της