Όσο μένεις να κοιτάς τον τοίχο, δεν θα δεις ποτέ τι υπάρχει πίσω από αυτόν !

- in EDITORIAL, ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Όσο περισσότερο μένετε σε αυτή τη συναισθηματική στάση, τόσο πιο πολύ αγκυλώνεστε σε συναισθήματα, όπως ο θυμός και η θλίψη. Η άρνηση της μετακίνησης από αυτή την κατάσταση είναι σίγουρο πως θα σάς οδηγεί να τό ζείτε ξανά και ξανά και, έτσι, αυτή η πληγή θα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο.

Χρειάζεται πραγματικά να σπάσετε τον τοίχο, όπου κάθε μέρα γράφετε τα γκράφιτι του πόνου σας, με συναισθήματα που σάς κρατούν δέσμιους. Όσο μένετε να κοιτάτε τον τοίχο, δεν θα δείτε ποτέ τι υπάρχει πίσω από αυτόν για εσάς. Και όπως είπε ο Πάολο Κοέλιο: Υπάρχει μόνο ένας τρόπος, για να μάθεις – μέσα από τη δράση.

Το πρώτο βήμα είναι να πάρετε την απόφαση να αλλάξετε στάση απέναντι στο γεγονός και, φυσικά, οι μέτριες λύσεις δεν δουλεύουν ποτέ για πολύ. Χρειάζεται συνειδητή επιλογή, που συνοδεύεται από καθοριστικές κινήσεις, όπως το να αλλάξετε το μοτίβο της σκέψης σας.

Είναι σοφό να εκφραστείτε, αλλά, όχι περιγράφοντας την ιστορία σας. Εκφράστε το για εσάς, για να απελευθερωθεί η ενέργεια από τη σκέψη σας, ακόμα και από το σώμα σας, καθώς τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το σώμα συγκρατεί μνήμες. ένας τρόπος είναι να παίξετε μόνοι σας την κατάσταση που βιώσατε σε ένα θεατρικό, όπου, συνειδητά, μετά τη σκηνή που σάς έχει σημαδέψει, δίνετε ένα θετικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, μετά από ένα χωρισμό, μπορείτε να αποχαιρετιστείτε με αυτό το άτομο με τις καλύτερες συνθήκες για την περίσταση.

Κάντε πολλά μπάνια. Το κολύμπι απελευθερώνει τα βαριά συναισθήματα. Φροντίστε, όμως, να κολυμπήσετε συνεχόμενα για πάνω από μία ώρα, προκειμένου να τό επιτύχετε αυτό. Έτσι, θα βοηθήσετε το σώμα να απελευθερώσει την όποια ένταση. Αναγνωρίστε και πάρτε και τη δική σας ευθύνη στο γεγονός. Είναι καθοριστικό σημείο. Αν τήν αρνείστε, δεν θα μπορέσετε να εξελιχθείτε συναισθηματικά και, έτσι, να δράσετε διαφορετικά σε κάποια άλλη, αντίστοιχη εμπειρία.

Εφόσον πάρετε την ευθύνη σας, λυτρώστε τον εαυτό σας και τον άλλον ή τους άλλους. Αφήστε πίσω την κατάσταση και δώστε το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται, για να συγχωρέσετε. Κάντε την επιλογή μέσα σας πως η στάση, που υιοθετείτε, είναι η συγχώρεση και είναι εντάξει, αν δεν έρθει αμέσως. Εξάλλου, ο καθένας από εμάς έχει τα τραύματά του και τις εμπειρίες του.

Μπορεί και για τους άλλους ή για τον άλλον να ήταν μία τραυματική εμπειρία. Εσείς κατανοείστε, συγχωρέστε και συνεχίστε να προχωράτε το δρόμο σας, επιλέγοντας πια συνειδητά μία ζωή, που σάς στολίζει με δώρα.

«Κάποιος που αγαπούσα κάποτε, μού έδωσε ένα κουτί γεμάτο σκοτάδι. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια, για να καταλάβω ότι και αυτό ακόμα ήταν ένα δώρο» – Mary Oliver, The Uses of Sorrow

 Ι. Μπράτη

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από