Μ.Ιγνατίου: Ο Ερντογάν προσέβαλε τον Τραμπ…

- in ΑΡΘΡΟ, ΔΙΕΘΝΗ

Έρχεται η επιβολή κυρώσεων…

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έκανε χθες μία κίνηση εναντίον του Αμερικανού πλανητάρχη, χωρίς προφανώς να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες, καθώς φαίνεται πραγματικά να πιστεύει ότι το «στάτους» του δεν διαφέρει από αυτό του Ντόναλντ Τραμπ.

Και γι’ αυτό ευθύνεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που τού “πιπιλίζει” το μυαλό ότι η Τουρκία είναι μία …υπερδύναμη και δεν πρέπει να υποτάσσεται στην Αμερική.

  • Ισχυρίστηκε ο κ. Ερντογάν, απαντώντας στις πληροφορίες ότι η Αμερική ετοιμάζει «οδυνηρές κυρώσεις» για την Τουρκία, ότι «θα τα πει» με τον κ. Τραμπ στην Ιαπωνία και είναι βέβαιος ότι «θα τά βρουν». Τι εννοεί με αυτό; Ότι ο Τραμπ είναι του χεριού του και ότι θα πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο να δεχθεί την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος S-400 στο τουρκικό έδαφος και επίσης να επιτρέψει την αγορά των F-35 από την Τουρκία.
  • Η δήλωσή του αποτελεί προσβολή για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος τις τελευταίες ώρες αντιμετωπίζει μία δυσάρεστη κατάσταση, μετά την κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροπλάνου των ΗΠΑ από το Ιράν.

Είναι βέβαιο ότι ο κ. Ερντογάν έχει ξεχάσει πως στην Αμερική λειτουργεί ακόμα η Δημοκρατία, και ότι το Κογκρέσο ψηφίζει νόμους. Στην Τουρκία, αποφασίζει ο εις και μόνος, ο ίδιος δηλαδή, και όλοι οι υπόλοιποι υπακούουν. Δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό ή νομικό περιθώριο, για να συμβεί στην Αμερική αυτό που ισχυρίστηκε ο κ. Ερντογάν. Διότι, εάν ο κ. Τραμπ αποφασίσει να μειώσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων, στην ουσία παρανομεί. Και δεν θα είναι εύκολο να αντιμετωπίσει την οργή. Και δεν ομιλούμε την οργή των Αρμενίων, των Εβραίων, των Ελλήνων και λοιπά. Ομιλούμε για την οργή των δικών του ανθρώπων, με πρώτο τον Τζον Μπόλτον και των γραφειοκρατών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου. Ομιλούμε για την οργή του Κογκρέσου και των μέσων ενημέρωσης. Των πάντων…

Αυτή τη στιγμή -για να ομιλούμε επί πραγματικού- όλες οι υπηρεσίες των ΗΠΑ, περιλαμβανομένου και του Λευκού Οίκου έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και οι κυρώσεις είναι πρώτες στην αμερικανική λίστα. Αυτό είναι μία τελειωμένη υπόθεση. Οι κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA θα ανακοινωθούν αμέσως μετά την εγκατάσταση των S-400 και αυτό ήταν και το νόημα του κειμένου του πρακτορείου Bloomberg, που οδήγησε επί τόπου σε υποχώρηση της τουρκικής λίρας.

  • Χθες η αμερικανική κυβέρνηση επανέλαβε ότι οι οικονομικές κυρώσεις για την προγραμματισμένη αγορά των S-400 από την Τουρκία παραμένει μια “πολύ βιώσιμη” επιλογή.

Η παραπάνω δήλωση είναι απάντηση στους ισχυρισμούς του προέδρου της Τουρκίας ότι η χώρα του δεν θα υποστεί κυρώσεις όταν παραλάβει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα. Θυμίζουμε ότι χθες δήλωσε επίσης ότι εάν η Αμερική επιβάλει τις κυρώσεις θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κλαρκ Κούπερ, που μίλησε στους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν τις συζητήσεις με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς, αν και τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου καλά.

  • «Η αναζήτηση λύσης», είπε, «εξακολουθεί να βρίσκεται στη σφαίρα του δυνατού, αλλά η επιβολή κυρώσεων παραμένει σε πορεία δράσης και μια πολύ βιώσιμη επιλογή σε αυτό το σημείο”.

Στην Ουάσιγκτον, πιστεύουν ότι ο κ. Ερντογάν υποτιμά τον κ. Τραμπ, όπως σημειώναμε και χθες, και δεν αντιλαμβάνεται πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι S-400. Ένας αξιωματούχος μού έλεγε ότι προκάλεσε οργή στην Αμερική η εκμετάλλευση από τον Τούρκο πρόεδρο του θανάτου του Μόρσι, πρώην προέδρου της Αιγύπτου, διότι εξελίχθηκαν τα μνημόσυνα σε αντιδυτικές εκδηλώσεις. Στη Συρία, τονίστηκε από τον αξιωματούχο, η στάση της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την επιθετικότητα του συριακού καθεστώτος, μπορεί να βοηθήσουν στην επαναφορά της απειλής των τζιχαντιστών και της αναζωπύρωσης του εμφυλίου πολέμου.

  • Είναι πολλά τα προβλήματα, και ο Ερντογάν προσπαθεί να τά παρουσιάσει ως απλές διαφωνίες ή διαφορές. Δεν είναι.

Πάντως, η ειλημμένη απόφαση της Αμερικής είναι η επιβολή κυρώσεων αμέσως -δεν θα περιμένουν δηλαδή το χρονοδιάγραμμα της 31ης Ιουλίου, όπως έγραψε στην επιστολή του ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας. Όλα όσα περιγράφονται στην επιστολή και αφορούν τα F-35 θα υλοποιηθούν αυτόματα. Και αυτό θα τό νιώσει ο κ. Ερντογάν μόλις παραλάβει τους S-400…

hellasjournal.com

ΩΣΤΟΣΟ…

O Tραμπ διέταξε επίθεση στο Ιράν και άλλαξε γνώμη, την τελευταία στιγμή. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ φέρεται να διέταξε χτυπήματα στο Ιράν, ωστόσο λίγο πριν αυτά γίνουν πράξη, άλλαξε γνώμη. Αυτό αναφέρουν αμερικανικά δημοσιεύματα, με πηγές του Λευκού Οίκου να λένε ότι παραμένουν ασαφείς οι λόγοι, που η απόφαση δεν υλοποιήθηκε.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, όσο και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, τάχθηκαν ενάντια στην αλλαγή της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου. Διπλωματικές πηγές που επικαλείται η New York Times αναφέρουν πως χθες κιόλας υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο για συγκεκριμένα χτυπήματα στην επικράτεια του Ιράν. Περιλάμβαναν ραντάρ και εκτοξευτήρες πυραύλων. Τα αεροσκάφη και τα πλοία, που θα συμμετείχαν στην επιχείρηση, ήταν έτοιμα στις θέσεις τους, προτού η απόφαση αλλάξει.

Η απόφαση λήφθηκε στον απόηχο της κατάρριψης του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από πύραυλο εδάφους αέρος, στο Στενό του Ορμούζ. To αεροσκάφος χτυπήθηκε στο πιο κάτω σημείο. Ο Ντόναλτ Τραμπ σε tweet του έγραψε πως το Ιράν είχε κάνει ένα μεγάλο λάθος. Σημειώνεται πως τη Δευτέρα ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε την ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με την αποστολή επιπλέον 1000 στρατιωτών, στον απόηχο των επιθέσεων στα δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι πίσω από τις επιθέσεις ήταν και πάλι οι Φρουροί της Επανάστασης.

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από