Μέση Ανατολή – Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την κατάρριψη drone από το Ιράν

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Τουρκία συνεχίζει απτόητη τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις. Σύμφωνα με το sigmalive.com, η Άγκυρα θα πραγματοποιήσει σήμερα (20/6) στις 12:00 τελετή αποχώρησης του «Γιαβούζ», παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. Το δεύτερο γεωτρύπανο αναμένεται να προχωρήσει σε γεώτρηση στις αρχές Ιουλίου, σε περιοχή που έχει αδειοδοτήσει το ψευδοκράτος.

«Το “Γιαβούζ” είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους», ανέφερε την Τετάρτη (19/6) ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας στο Twitter.

View image on Twitter

Fatih Dönmez

@fatih_donmez

 

Ülkemizin ikinci milli devi Yavuz Sondaj Gemimizi yarın Doğu Akdeniz’e sondaja uğurluyoruz.

Yavuz, yer altı kaynaklarını milletimize sunmak için hazır.

Ülkemize ve milletimize hayırlı ve uğurlu olsun.

Παράλληλα, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει σήμερα (20/6) ναυτική άσκηση με πυρά στη θαλάσσια περιοχή, ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο, σύμφωνα με τη NAVTEX.

Ναυτική βάση στα Κατεχόμενα και συμφωνία με τη Λιβύη για ΑΟΖ

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «ΧαμπέρΤουρκ» αναφέρθηκε στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, χαρακτηρίζοντάς το ως το πιο σοβαρό βήμα της Τουρκίας μετά το ’74, καθώς «αυτό δείχνει ότι η Τουρκία αποφάσισε να ξαναμοιράσει την τράπουλα, στην ανατολική Μεσόγειο».

Η τουρκική εφημερίδα συνεχίζει, λέγοντας πως «ενώ από τη μία πλευρά το δεύτερο γεωτρύπανο ετοιμάζεται να κατέβει στη Μεσόγειο, από την άλλη η Άγκυρα ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ΑΟΖ της ή να υπογράψει συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Αυτό τουλάχιστον λέει η πολιτική ρητορική».

Ο δημοσιογράφος που υπογράφει το άρθρο, Μουχαρέμ Σαρίκαγια, θεωρεί μάλιστα ότι η κατάσταση θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο, αν η Τουρκία ανακοινώσει ΑΟΖ, ενώ επισημαίνει ότι «οι δύο χώρες έχουν καταρχήν συμφωνήσει στο ότι το επιθυμούν και γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη είναι συνεχείς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες αυτές οι διεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο είναι, που ωθούν την Τουρκία στο να προχωρά επίσης τα σχέδιά της για εγκατάσταση λιμανιού στα Κατεχόμενα, προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή «εισβολή» στις ενεργειακές θαλάσσιες ζώνες της, στην ανατολική Μεσόγειο. Ήδη, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει υποβάλει τις αναφορές του στο υπουργείο Εξωτερικών, για τη ναυτική βάση.

Μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση, φυσικά οι Ε/Κ δεν πρόκειται να μείνουν αδρανείς, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Μουχαρέμ Σαρίκαγια, θα μπορούσαν να σταματήσουν τις μονομερείς γεωτρήσεις και να συμφωνήσουν να τις διεξάγουν από κοινού με το ψευδοκράτος.

Διαβάστε Επίσης

Τώρα, δεν υπάρχει σιτάρι. Υπάρχει κριθάρι (JORGE BUCAY)

Lectures Bureau Κάποιος πρέπει να υπήρξε ο πρώτος,