Αλβανία: Συγκρούσεις σε όλη τη χώρα…

- in ΔΙΕΘΝΗ

Στην Αλβανία πυρπολούν εκλογικά κέντρα – Συγκρούσεις σε όλη τη χώρα

Στην Αλβανία, η πολιτική ένταση κλιμακώνεται με συγκρούσεις μεταξύ της Αστυνομίας και οπαδών της αντιπολίτευσης, που προσπαθούν να παρεμποδίσουν τις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου. Η κρίση στην Αλβανία εισήλθε στη φάση συγκρούσεων σε εκλογικά τμήματα, κυρίως στους δήμους που ελέγχονται από την αντιπολίτευση. Η δημοτική Αστυνομία των Δήμων αυτών και οπαδοί της αντιπολίτευσης οι οποίοι επικαλούνται το προεδρικό διάταγμα που ακυρώνει τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών την 30η Ιουνίου είναι αντιμέτωποι με την κρατική Αστυνομία. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη η Βουλή θα ψηφίσει νόμο, που θα απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα για 5-10 χρόνια σε όλους όσοι επιδιώκουν την παρεμπόδιση των εκλογών. Από τη δική του πλευρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα ανακοίνωσε ότι η σημερινή ημέρα (Πέμπτη) θα είναι περισσότερη δύσκολη για τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την κυβέρνησή του.

Πυρπόλησαν εκλογικά κέντρα

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένταση επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες σε πέντε εκλογικά τμήματα σε διάφορους δήμους της χώρας.

Στο δήμο του Μπουρέλι, στο βόρειο τμήμα της χώρας υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ Αστυνομίας και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματίες.

Η Αστυνομία με χρήση δακρυγόνων και γκλοπ προσπάθησε να εμποδίσει την είσοδο των οπαδών της αντιπολίτευσης στο εκλογικό τμήμα, αλλά δεν τά κατάφερε.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν, πήραν το εκλογικό υλικό και τό πυρπόλησαν.

Στο δήμο του Κούκεσι η Αστυνομία, μπροστά στην πίεση των διαδηλωτών αναγκάστηκε να αποσύρει εθελοντικά το εκλογικό υλικό.

Οι ίδιες σκηνές επαναλήφθηκαν την Τετάρτη και στους δήμους της Κάμζα, λίγο έξω από τα Τίρανα, της Μαλακάστρα στο νότο της χώρας, του Μπιλίστι, ανατολικά.

Προηγήθηκαν την Τρίτη επεισόδια στη Σκόδρα, όπου οι διαδηλωτές πυρπόλησαν το εκλογικό κέντρο.

Οι δήμοι της αντιπολίτευσης στο… αντάρτικο

Οι δήμοι που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, περίπου το 40% των δήμων, ζήτησαν από την κυβέρνηση, σε εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος, να αποσύρει την εκλογική υποδομή από τους δήμους αυτούς.

Οι δήμοι αυτοί αρνούνται επίσης να εκδώσουν και ανακοινώσουν τους εκλογικούς καταλόγους την όποια άλλη συμμετοχή, που να καθιστά δυνατή τη διεξαγωγή των εκλογών.

Διαβάστε Επίσης

Συρία: 275.000 σύν… εκτοπισμένοι σε μια βδομάδα…

Περισσότεροι από 275.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, εξαιτίας της