Οκτώβριος 21, 2019
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερντογάν: «Αν σάς περνά, ελάτε να συλλάβετε το προσωπικό του Πορθητή»

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε ομιλία του σε ένωση ηλικιωμένων της Τραπεζούντας, ο Τούρκος Πρόεδρος διερωτήθηκε, γιατί η Γαλλία ενοχλείται από τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, όπου δεν έχει ακτογραμμή. “Πολύ ενδιαφέρον”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.  

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι προηγουμένως η Τουρκία ούτε γεωτρύπανο είχαμε, ούτε ερευνητικό πλοίο. “Τί κάναμε; Δεξιά και αριστερά ενοικιάζαμε -ήταν και πολλά τα έξοδα- και προσπαθούσαμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά με αυτά. Αλλά τώρα έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά. Τώρα, εμείς κάνουμε έρευνες με αυτά. Μερικές φορές μάς κάνουν τους μάγκες. Κι εμείς με τις ένοπλες δυνάμεις μας παίρνουμε τη θέση μας εκεί και συνεχίζουμε τις έρευνες. Τις προάλλες, τί είπαν; Είπαν ότι θα βγάλουν ένταλμα σύλληψης για του προσωπικού μας εκεί. Κι εμείς τι τούς είπαμε; Να μέ συγχωρέσετε ‘αν σάς περνά ελάτε να τούς πάρετε’, τούς είπαμε. Δεν θα μπορέσουν να τούς πάρουν. Δεν φτάνει η δύναμή τους γι΄ αυτό. Επειδή εμείς είμαστε Τουρκία, είμαστε Τούρκοι. Δεν θα δώσουμε ευκαιρία γι΄ αυτό”, ανέφερε. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι  αυτή τη στιγμή το γεωτρύπανο της Τουρκίας είναι στην περιοχή. “Πηγαίνει και το άλλο. Και τα τέσσερα συνεχίζουν τις εργασίες τους, στην περιοχή. Και αυτές τις εργασίες θα τις κάνουμε, με αποφασιστικότητα. Εμείς δεν χαρίζουμε σε κανένα τα δικαιώματα και το δίκαιο των αδελφών μας Τ/Κ”, ανέφερε. 

Αναφερόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ζήτησε να αποχωρήσει η Τουρκία από την ανατολική Μεσόγειο. “Μα ποιος είσαι εσύ και μας λες να αποχωρήσουμε; Εσύ έχεις εδώ ακτογραμμή; Έχεις εσύ σχέση με εδώ; Αλλά η Τουρκία δεν έχει μόνο ακτογραμμή, είναι και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Εδώ η Ελλάδα μπορεί να μιλάει. Και η Βρετανία μπορεί να μιλά. Γιατί; Επειδή είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Αλλά εσύ δεν μπορείς να μιλάς. Εσύ έχεις μια εταιρεία, ας μιλήσει η εταιρεία σου. Η ΤΟΤΑΛ. Αλλά εμείς είμαστε μέσα στη δουλειά αυτή”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τουρκία κατά Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αποφάσεις σε εντελώς ελληνική γραμμή…!

Τουρκία κατά Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αποφάσεις σε εντελώς ελληνική γραμμή!

Τα όσα αποφάσισε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη στάση, που κρατά η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, κάθε άλλο παρά άρεσαν στην Άγκυρα. Με μια οργισμένη ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία επιτίθεται σε Ελλάδα, Κύπρο και φυσικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει την απόφαση των Ευρωπαίων (σ.σ. να σεβαστεί η Τουρκία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου κι αν δεν το κάνει να τις επιβληθούν κυρώσεις) «ελληνική γραμμή», κρίνει ως λάθος από πλευράς Ε.Ε. την ένταξη της Κύπρου το 2004 και κατηγορεί την Ένωση πως εξαιτίας αυτού του λάθους κρατά «όμηρο» τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Φυσικά, δεν λείπουν οι απειλές και οι «υποσχέσεις» για υπεράσπιση όσων η Άγκυρα θεωρεί δικαιώματά της.

«Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει γράψει σήμερα τις αποφάσεις της με μια εντελώς ελληνική γραμμή», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο.

Κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση πως «κατά τη λήψη αυτών των αποφάσεων, δεν έδρασε ως σύνολο αρχών και αξιών, αλλά ως ομάδα συμφερόντων, στις διαπραγματεύσεις. Αυτό αντιβαίνει στην ιδρυτική φιλοσοφία της ΕΕ. Απορρίπτουμε τα θέματα, που καταγράφονται στο τμήμα των αποφάσεών μας, σχετικά με τη χώρα μας.

Τα ψηφίσματα δείχνουν πόσο μακριά είναι η ΕΕ από την κατανόηση των βημάτων, που έχει πάρει η Τουρκία παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το 2004, η ΕΕ έκανε ένα μεγάλο λάθος δεχόμενη ως μέλος της την Κύπρο. Τώρα, για χάρη της διατήρησης αυτού του λάθους υποβιβάζει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο κυπριακό και τις μετατρέπει σε όμηρο αυτού του προβλήματος.

Click4more: Αμετανόητοι! «Βολές» στην ΕΕ και… αιχμές για την Κύπρο!

Είναι γνωστό ότι η ΕΕ δεν υπήρξε ποτέ συμβαλλόμενο μέρος σε διμερή ζητήματα στο παρελθόν, σχετικά με την εικαζόμενη αντιτιθέμενη θαλάσσια δικαιοδοσία των μελών της.

Οι αποφάσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτό την προκατειλημμένη και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα στάση», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Άγκυρα μάλιστα διαμηνύει (!) πως «μέχρι να συμβεί αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, στην περιοχή δικαιοδοσίας τους. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Παρά τη μεροληπτική στάση, η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφασιστικά βήματα στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενόψει παγκόσμιων προκλήσεων όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση και η ενεργειακή ασφάλεια, θα είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να εγκαταλείψει τη μεροληψία και να ενεργήσει με ένα στρατηγικό όραμα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας».

Διαβάστε Επίσης

Ακάρ: Θα προστατέψουμε τα νόμιμα ενεργειακά δικαιώματα μας, στην Ανατολική Μεσόγειο

«Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικά της νόμιμα