Σε ποιο σημείο «τρυπάει» στην Κύπρο ο «Πορθητής»;

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δορυφορική εικόνα και χάρτης

Μια δορυφορική φωτογραφία, ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2019, του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» δυτικά της Πάφου δημοσίευσε χθες ο λογαριασμός Image Sat Intl στο twitter. Στη φωτογραφία, που δημοσιεύει το sigmalive.com, διακρίνεται ο «Πορθητής» μέσα από τα σύννεφα, ενώ δίπλα βρίσκεται και η τουρκική, πολεμική φρεγάτα Barbaros.

Ο ίδιος λογαριασμός είχε δημοσιεύσει και στις 16 Μαΐου δορυφορική φωτογραφία του Πορθητή, 80 χιλιόμετρα ανοιχτά της Κύπρου.

Επίσημα, η Κυπριακή Κυβέρνηση δηλώνει πως υπάρχουν πληροφορίες για τουρκική γεώτρηση, αλλά δεν είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’, προανήγγειλε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει γεώτρηση δυτικά της Κύπρου.

Τουρκική επιβεβαίωση: «Ξεκίνησε η γεώτρηση του «Πορθητή» – Φτάσαμε σε βάθος 3.000 μέτρων – Στέλνουμε και το «Γιαβούζ»

O Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, επιβεβαίωσε ότι ο Πορθητής ξεκίνησε γεώτρηση, ανοιχτά της Κύπρου. Όπως είπε, ο «Πορθητής» έχει κάνει ήδη μία γεώτρηση και προχωρά στη δεύτερη στο τεμάχιο Φινίκε-1.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανέφερε επίσης ότι την Πέμπτη θα ξεκινήσει την κάθοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο όπως είπε θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε περιοχή που η «τδβκ» εξουσιοδότησε την ΤΡΑΟ, σύμφωνα με τον «Πολίτη» της Κύπρου.

«Το βάθος του νερού εκεί είναι 2.300 μέτρα περίπου. «Αυτή τη στιγμή η γεώτρησή μας έχει ξεπεράσει τα τρεις χιλιάδες. Στόχος μας είναι να φτάσει στα 5-5.500 μέτρα μέσα σε 100-120 ημέρες. Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στο στόχο μας. Άλλωστε, τό έχουμε πει από την αρχή. Δεν υπάρχει εγγύηση για το τι θα βρούμε. Αν δεν κάνουμε γεώτρηση δεν είναι δυνατόν να τό ξέρουμε. Φυσικά και έχουμε ελπίδες. Στην ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν τό λένε», είπε.

Έντονο παρασκήνιο για την «απάντηση» στην Τουρκία – Απειλεί με βέτο η Κύπρος – Ο Ερντογάν θέλει να γκριζάρει την κυπριακή ΑΟΖ – Στέλνει ερευνητικό στο Καστελόριζο;

Συντονισμός Αθήνας – Λευκωσίας – «Σύμμαχοι» Ιταλία-Γαλλία – Προειδοποίηση «χάδι» και όχι κυρώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Reuters

Όλο και περισσότερο φαίνεται πως «σφίγγει» η Ευρωπαϊκή μέγγενη γύρω από την Τουρκία και τις πρακτικές της στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς εξετάζεται ενεργά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, ενώ οι διπλωματικές δυνάμεις Αθήνας, Λευκωσίας, ΕΕ βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό, η Ευρώπη θα στείλει αυστηρό μήνυμα προς το Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας αλληλέγγυα στην Κύπρο, η οποία -από τη μεριά της- χαρακτηρίζει τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ ως «θαλάσσια εισβολή».

Ο Ερντογάν θέλει να γκριζάρει την κυπριακή ΑΟΖ – Στέλνει ερευνητικό στο Καστελόριζο;

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με σοβαρές ενδείξεις η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού.

Όπως μάλιστα σημείωναν διπλωματικοί αναλυτές με τη γεώτρηση δυτικά της Πάφου ο Ταγίπ Ερντογάν δεν προσπαθεί να βρει υδρογονάνθρακες, αλλά να «γκριζάρει» έμπρακτα την κυπριακή ΑΟΖ και να αποκτήσει δικαιώματα στην περιοχή. Αυτή η πράξη δημιουργεί τετελεσμένα, αφού αυτομάτως θα προκληθούν ερωτήματα για τα όρια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας.

Ακόμα σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και δημοσιευμάτων στα τουρκικά ΜΜΕ, σχεδιάζεται, τις επόμενες μέρες, η Τουρκία, να στείλει ερευνητικό πλοίο στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, υποχρεώνοντας έτσι, την Ελλάδα να αντιδράσει. Μάλιστα, έχει εκδοθεί και τουρκική NAVTEX, για έρευνες που περιλαμβάνει και την θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.

Έντονο παρασκήνιο για την «απάντηση» στην Τουρκία – Απειλεί με βέτο η Κύπρος

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για το πως θα «απαντήσει» η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ακραία προκλητικότητα που δείχνει τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία, μετά τις πληροφορίες για γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Με τον «Πορθητή» να βρίσκεται 36 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου, όπως είπε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η Λευκωσία ετοιμάζεται να σκληρύνει τη στάση της.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο,η Κύπρος -κατά το συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο-, προειδοποίησε πως δεν θα διστάσει να παίξει το χαρτί του βέτο. Δεν αποκλείει, δηλαδή, το ενδεχόμενο να «μπλοκάρει» τη λήψη αποφάσεων αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, ιδίως σε ό,τι αφορά στη γεώτρηση που φέρεται να έκανε το «Fatih» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Ωστόσο, αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κείμενο συμπερασμάτων, οι «28» αναμένεται να προειδοποιήσουν την Άγκυρα ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο», προσθέτοντας ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Ως προς την ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή, αν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους, που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

Το παρασκήνιο

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στο προσχέδιο δήλωσης, που θα εκδοθεί την Τρίτη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ικανοποιούν σε σημαντικό βαθμό Αθήνα και Λευκωσία ως προς τα μέτρα στα οποία θα πρέπει να καταλήξει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, αναφέρει η Καθημερινή της Κύπρου.

Σε σχέση με τα συμπεράσματα του Μαρτίου 2018, η πρόταση που θα παρουσιαστεί στους 28 ηγέτες των κρατών μελών θα περιλαμβάνει και λήψη μέτρων σε ζητήματα τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας – Ε.Ε που αφορούν στη διακίνηση κάποιων τουρκικών προϊόντων.

Πηγές από το Λουξεμβούργο, μετά το τέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, έκαναν λόγο για θετικό κλίμα, στα ζητήματα που τέθηκαν από πλευράς Ελλάδας και Κύπρου. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για έντονες αντιδράσεις, απέναντι στην τουρκική συμπεριφορά, από Γαλλία – Ιταλία και την Επίτροπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών φαίνεται να προχώρησαν σε μια προεργασία μπλοκαρίσματος ζητημάτων τελωνειακής ένωσης, τα οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν κατά τη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. Στη Σύνοδο θα διαφανεί και το κατά πόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του θα ασχοληθεί και με ζητήματα νομικής υφής, όπως τα μέτρα που έχουν ληφθεί από πλευράς της Κύπρου.

Βέμπερ: Δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ

Η δυσφορία των Ευρωπαίων φαίνεται και από τις δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος τόνισε με ανάρτησή του το Twitter, πως «δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», τονίζει ο επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ. «Οι πολίτες της Κύπρου μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας», καταλήγει στο μήνυμά του.

Έθεσε θέμα ο Κατρούγκαλος στο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών

Τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην ΑΟΖ της Κύπρου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης, στο Λουξεμβούργο.

Αυτό τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Κατρούγκαλος μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση. Τόνισε, δε, ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε στην ομιλία του στο Συμβούλιο ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ. Όπως τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους είναι σύνορα και της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Κατρουγκαλος, εξίσου και η ΑΟΖ κάθε μίας χώρας είναι ΑΟΖ της Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει κάθε υποχρέωση, που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, θα πρέπει από εδώ και πέρα, συνολικά η ΕΕ, να πάρει θέση απέναντι στις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειες. Επιπλέον, τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες και όχι μόνο οι πολιτικές δυνάμεις, πρέπει με κλίμα ψυχραιμίας, εγρήγορσης, αλλά και αποφασιστικότητας και ενότητας, να ξέρουν ότι έχουν τη μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη από ποτέ για τις θέσεις αυτές.

Με παραβιάσεις στο Αιγαίο υποδέχονται τα ΜΟΕ οι Τούρκοι

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κλιμάκιο Ελλήνων στρατιωτικών και διπλωματών μεταβαίνει στην Τουρκία στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα βρεθεί στην Τουρκία προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με την αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των ΜΟΕ, με σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης, κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία έως τις 22 Ιουνίου.

Ωστόσο, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν του Αγίου Πνεύματος (17.6.2019) παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από