Λαφαζάνης: «Ο Βαρουφάκης ήταν αυτός, που άνοιξε το δρόμο για το 3ο μνημόνιο…»

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Λαφαζάνης για τον Φεβρουάριο του 2015: «Ο Τσίπρας τρομοκρατήθηκε, η κυβέρνηση θα έπεφτε…»

 (Βίντεο)

«Ο Βαρουφάκης ήταν αυτός, που άνοιξε το δρόμο για το 3ο μνημόνιο Τσίπρα. Πριν κλείσουμε, 15 μέρες από την ανάληψη της κυβέρνησης και πήγε και έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του, στην επέκταση της δανειακής σύμβασης του 2ου μνημονίου του Σαμαρά, μαζί με τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση και ακολούθησε και η επιστολή στον Βίζερ του Eurogroup», επεσήμανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφερόμενος στα γεγονότα του 1ου εξαμήνου του 2015 και την λεγόμενη «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση της οποίας ήταν μέλος μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Λαφαζάνης: Ο Βαρουφάκης υπέγραψε προπομπή του μνημονίου

«Η επέκταση αυτή της δανειακής σύμβασης περιείχε όλα εκείνα που εμείς καταγγείλαμε σε σχέση με την εξάρτηση της χώρας. Αγγλικό δίκαιο, δικαστήρια του Λουξεμβούργου, άρση της ασυλίας για όλα τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας και βεβαίως σκληρότατους όρους. Αυτό ήταν προπομπή του μνημονίου. Τότε κάναμε αγώνα κατά των Μνημονίων, σημαία μας ήταν το 2ο Μνημόνιο του Σαμαρά και ο Βαρουφάκης πήγε και τό υπέγραψε», τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Τότε έγινε σάλος στον ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης και συμπλήρωσε: «Εμείς βγάλαμε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση ως αριστερή πλατφόρμα, συγκαλέσαμε κεντρική επιτροπή. Ο Τσίπρας συγκάλεσε Κεντρική Επιτροπή και πήρε πλειοψηφία με πέντε ψήφους, αν και εμείς είχαμε ένα μικρο ποσοστό αλλά συντάχθηκαν και άλλες δυνάμεις μαζί μας».

«Ο Τσίπρας τρομοκρατήθηκε, η κυβέρνηση θα έπεφτε…»

«Ο Τσίπρας τρομοκρατήθηκε. Εμείς τού είπαμε ότι, αν πας στη Βουλή αυτή τη συμφωνία και της δώσεις επίσημο χαρακτήρα, εμείς θα τήν καταψηφίσουμε, η κυβέρνηση θα έπεφτε τότε, εκτός αν έβγαιναν τα συνεταιράκια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τον στήριζαν όπως συνέβη τον Αύγουστο», αποκάλυψε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Δεν τήν πήγε στη Βουλή και αυτό τό μάθαμε αρκετά αργότερα. Τό φοβόταν το ειδικό δικαστήριο, τό φοβόταν και ο Βαρουφάκης».

Σύμφωνα με όσα εξιστόρησε ο κ. Λαφαζάνης: «Φώναξαν, όταν τελείωνε η προθεσμία, για να στείλουν την επιστολή για την επέκταση του προγράμματος, φώναξαν περασμένα μεσάνυχτα τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τόν είχαν μέχρι το πρωί και τόν πίεζαν να τούς δώσει μια γνωμοδότηση, με την οποία θα έλεγαν ότι δε χρειαζόταν να πάει στη Βουλή η επέκταση της δανειακής σύμβασης και ότι απλώς με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών ήταν έγκυρη και θεωρείτο νόμιμη και επομένως δέσμευε την Ελλάδα ως χώρα».

«Ο πρόεδρος του ΝΣΚ έλεγε δεν θέλω να παρανομήσω, δεν ξέρω, αν υπήρχαν εκβιασμοί»

«Από όσο ξέρω, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου είχε βγει έξω από τα ρούχα του και έλεγε δεν θέλω να παρανομήσω, θα πάω φυλακή και οι άλλες επεκτάσεις που έγιναν πέρασαν από τη Βουλή. Δεν ήταν απλώς με υπογραφή του υπουργού Οικονομικών. Τελικά, το πρωί υπέκυψε ο πρόεδρος. Δεν ξέρω, αν υπήρχαν πλέον και εκβιασμοί άλλου είδους, για να υπογράψει, γιατί το θέμα ήταν μείζον για την πορεία της κυβέρνησης και τις πολιτικές εξελίξεις», επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Λαφαζάνη στον τηλεοπτικό σταθμό One:

«Εκβιάζατε με τον Τσίπρα όλη τη νύχτα τον…» – «Αυτό ήταν το λάθος μου…»

Στην κατηγορία του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι άνοιξε το δρόμο για το χειρότερο μνημόνιο το 2015, απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, δίνοντας συνέχεια στην μεταξύ τους κόντρα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον real fm, τόνισε: «Δεν μετανιώνω για την 20η Φεβρουαρίου, μετανιώνω για την 24η Φεβρουαρίου, που τα πράγματα ανατράπηκαν. Αυτό ήταν το λάθος μου. Επανέφεραν όλοι με τα λόγια το μνημόνιο, εκείνη τη στιγμή έπρεπε να πάρω μια απόφαση, που δεν είχα το δικαίωμα να πάρω, ως υπουργός Οικονομικών, δεν ήμουν ο Πρωθυπουργός. Έπρεπε εκείνη τη στιγμή να τούς πω κλείνουμε το κουμπί και κλείνουν οι τράπεζες αύριο, επειδή ξαναφέρνετε κάτι που είχαμε συμφωνήσει ότι δεν θα φέρετε.

Εγώ θεώρησα ότι ήταν συνετό και συνεπές να εξασφαλίσουμε τέσσερις μήνες ηρεμίας, για να ελέγξουμε και τη θέληση των δανειστών να κάνουμε την αναδιάρθρωση χρέους και να προετοιμαστούμε για μια πιθανή ρήξη. Το ότι ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε αυτούς τους τέσσερις μήνες, για να προετοιμάσει μια συνθηκολόγηση άτακτη, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Αυτή η συνθηκολόγηση δεν έκανε καλό στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

΄Αμεση ήταν, όμως, η απάντηση του Π. Λαφαζάνη:
«Ο Γ. Βαρουφάκης προσπαθεί ματαίως να υπεκφύγει και να στρεψοδικήσει, για να πέσει όσο το δυνατόν στα μαλακά. Αυτό που διέπραξε, είτε στις 20 Φλεβάρη του 2015 θέλει – είτε στις 24 Φλεβάρη τον βολεύει καλύτερα, δεν ήταν απλώς ένα λάθος. Ήταν ένα ανεπίτρεπτο έγκλημα σε βάρος του τόπου και του λαού μας, το οποίο ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με την πιο θεμελιώδη δέσμευση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: Να καταργήσει τα μνημόνια και όχι να σπεύσει, μόλις ανέλαβε, να τά προσυπογράψει, να τά ανανεώσει και να τά επεκτείνει.

Ο Γ. Βαρουφάκης, συνθηκολογώντας με την τρόϊκα, υπέγραψε τέλη Φεβρουαρίου την επέκταση της δανειακής Σύμβασης του δεύτερου μνημονίου του Σαμαρά, το οποίο ως ΣΥΡΙΖΑ τότε καταγγέλλαμε και τήν υπέγραψε με όλους τους αποικιακούς μνημονιακούς όρους, που τήν συνόδευαν, τα σκληρά προαπαιτούμενα που ακολουθούσαν την εκκρεμούσα αξιολόγηση και την επιστολή στον Βίζερ του Eurogroup, που σφράγιζε τη συνθηκολόγησή του.

Σε εκείνη τη φάση, η Αριστερή Πλατφόρμα είχε με δημόσια σκληρή ανακοίνωση της αλλά και στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που η ίδια συγκάλεσε, καταγγείλει τον Γ. Βαρουφάκη και τον Τσίπρα για το ανοσιούργημα και είχε τονίσει ότι θα έριχνε την κυβέρνηση, αν η τελευταία έφερνε στη Βουλή, ως όφειλε, την επέκταση της δανειακής Σύμβασης του Σαμαρά για κύρωση.

Τότε, λοιπόν, Τσίπρας-Βαρουφάκης, για να αποφύγουν την εξευτελιστική πρόωρη πτώση της κυβέρνησης αλλά και το ειδικό Δικαστήριο, όπως νόμιζαν, εκβίασαν όλη τη νύκτα λήξης της προθεσμίας υπογραφής, τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του κράτους να υπογράψει παράνομη γνωμοδότηση, που τελικά έκανε, με την οποία έκρινε ότι αρκούσε η υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, για να νομιμοποιηθεί η συνέχιση από τον ΣΥΡΙΖΑ του δεύτερου μνημονίου.

Κατά τ’ άλλα οι δικαιολογίες που φέρνει ο Γ. Βαρουφάκης για την υπογραφή του στα μνημονιακά έγγραφα είναι ανάλογες με εκείνες, που επικαλέστηκε αργότερα ο Αλ. Τσίπρας για να συνομολογήσει ταπεινωτικά το καταστροφικό τρίτο μνημόνιο.

Το τραγικό είναι ότι ο χρόνος της απαράδεκτης επέκτασης της δανειακής Σύμβασης του 2ου μνημονίου όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε για την ενδεχόμενη έξοδο από την αποικιακή πρόσδεση της χώρας, αλλά οδήγησε ευθέως στο 3ο μνημόνιο.

Τέλος Γ. Βαρουφάκης, αν και θα επανέλθω, τα μνημόνια δεν τεμαχίζονται σε καλά τμήματα και κακά τμήματα τους. Το τοξικό τμήμα του μνημονίου δεν ήταν απλώς το 30% και το υπόλοιπο ήταν καλό. Αντιθέτως τα μνημόνια στο σύνολό τους εκφράζουν ενιαίο προσανατολισμό και συνιστούν συμφωνίες πολιτικής και οικονομικής παράδοσης, υποδούλωσης και καταλήστευσης της χώρας, χωρίς ημερομηνία λήξης, αν δεν ανατραπούν.

Τσίπρας – Βαρουφάκης απετέλεσαν στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ένα άκρως επιζήμιο δίδυμο, που ασφαλώς ο Αλ. Τσίπρας είχε την πρώτη καταστροφική ευθύνη.

Μπροστά στις κάλπες, το δίλημμα δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης μαζί με τις παραφυάδες του συστήματος νεοαποικιοποίησης της χώρας.

Το ζητούμενο στις εκλογές είναι να καταδικασθούν οι πολιτικές μνημονιακής και δήθεν «μεταμνημονιακής» υποδούλωσης και λιτότητας, μαζί με όλες τις δυνάμεις, ανεξαρτήτως προσήμου, που δεν προτείνουν τις απαιτούμενες ριζοσπαστικές ανατροπές, για να απαλλαγούμε από τη θηλιά της εκμετάλλευσης και της διάλυσης της χώρας.

Διαβάστε Επίσης

Μ.Πομπέο: Η Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, παρεμβαίνοντας στα ΝΑΤΟϊκά