Β.Σδράκα: «Ο άνθρωπος δεν μπορεί να προσεγγίσει το Όλον»

- in EDITORIAL, ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Είχα μια συζήτηση με έναν αγαπημένο φίλο και μιας που ήταν και η ώρα περασμένη, είχαμε πιάσει το «πονεμένο ψιλοκούβεντο», που πιάνουν οι φίλοι τις περασμένες ώρες.

Ανταλλάζαμε στιχάκια, μέχρι που μού έκανε τη δήλωση ότι τελικά οι ποιητές «ήταν αλλού», υποστηρίζοντας πως ήταν και λιγάκι φευγάτοι και πως η πραγματικότητα είναι το αντίθετο της αντιληπτικής τους ικανότητας. Πραγματικά, με τον τρόπο αυτό έκανε, άθελά του, σοβαρή επίκληση στο κυνικό κομμάτι, που όλοι διαθέτουμε. Έχω όμως πάντα κάποιες σοβαρές ενστάσεις.

Ο ίδιος ο άνθρωπος ανέκαθεν έψαχνε το νόημα της ζωής με διάφορα υπαρξιακά να τόν έχουν βασανίσει και διάφορα άλλα τερατουργήματα να έχουν δημιουργηθεί, για να καλυφθούν τα ερωτηματικά. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει μιαν απάντηση, στα σίγουρα. Εκτός και αν είναι τρελός. Ή εκμεταλλευτής, τέλος πάντων.
Η απάντηση, που μέ έχει καλύψει, είναι ότι ο άνθρωπος με τις περιορισμένες δυνατότητες/αισθήσεις του δεν μπορεί να προσεγγίσει το Όλον.

Έτσι λοιπόν, ρωτάω ποια είναι η πραγματικότητα και ποιος ο φευγάτος;

Ο φευγάτος είναι ο προικισμένος άνθρωπος, που με τον πλούτο της ψυχής του αντιλαμβάνεται το κάτι παραπάνω ή ο άλλος που φτάνει μέχρι ένα σημείο ανίκανος να προσεγγίσει πνευματικά κάτι ανώτερο; Ο φευγάτος είναι αυτός, που σε μια εικόνα μπορεί να ξεχωρίσει όλα τα χρώματα ή ο άλλος που δεν μπορεί ή δεν τόν έμαθαν να βλέπει όλες τις αποχρώσεις;

Η ταπεινή μου άποψη είναι πως οι ποιητές δεν είναι οι φευγάτοι.
Είναι εκείνοι που μπόρεσαν να αντιληφθούν περισσότερα και να δουν τα πολλά, όταν οι άλλοι είδαν μόνο τα λίγα.

Είχα διαβάσει κάτι ωραίο, που δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος τό έγραψε και αν τό έγραψε και έτσι ακριβώς: «Οι ποιητές είναι χτυπημένα πουλιά, που πέφτουν, τραγουδώντας.»

Όταν μια πραγματικότητα σού δίνει μόνο τον υλιστικό δρόμο της πάλης με επιβράβευση κοινωνικό αξίωμα, χρήματα, σεξ κ.ά. και έρθει ο άλλος να πει ότι αυτό δεν είναι ανθρώπινο θα χαρακτηριστεί… πώς;

Διαβάστε Επίσης

Συρία: 275.000 σύν… εκτοπισμένοι σε μια βδομάδα…

Περισσότεροι από 275.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, εξαιτίας της