Έκρυθμη η κατάσταση στην Αλβανία

- in ΔΙΕΘΝΗ

Έκρυθμη η κατάσταση στην Αλβανία – Aνοιχτή σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού

Σήμερα, αναμένεται η απάντηση Μέτα στην απειλή αποπομπής του

Στη δίνη πολιτικής κρίσης, που πιθανώς να εξελιχθεί και σε πολιτειακή, βρίσκεται η Αλβανία, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό της χώρας να βρίσκονται πλέον σε τροχιά ανοιχτής ρήξης.

Ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της κόντρας ανάμεσά τους ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, πως ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα «δεν έχει θέση στο γραφείο του προέδρου».

Άφησε έτσι ανοιχτό το θέμα να δρομολογήσει τις διαδικασίες καθαίρεσης του προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο ενώ επανέλαβε ότι οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν, όπως έχει προγραμματιστεί, στις 20 Ιουνίου. Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος Μέτα είχε ανακοινώσει την απόφασή του να τις ακυρώσει, σημειώνοντας πως η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών.

Με την πλευρά του προέδρου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, συντάχθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσα, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι η απομάκρυνση του Ράμα από την κυβέρνηση αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο της αντιπολίτευσης. Εγχώριοι και ξένοι παρατηρητές στα Τίρανα εκτιμούν ότι η σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού μπορεί να λειτουργήσει ως «θρυαλλίδα», που θα προκαλέσει έκρηξη στην ήδη τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα.

Εξελίξεις αναμένονται σήμερα καθώς από την προεδρία της Δημοκρατίας έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Μέτα θα απαντήσει μέσω συνέντευξης τύπου στις απειλές του πρωθυπουργού περί αποπομπής του.

Οι διαδηλώσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στα Τίρανα, έξω από το αλβανικό κοινοβούλιο, σημαδεύτηκαν από σοβαρά επεισόδια και χρήση εκτοξευτήρων νερού και δακρυγόνων από την Αστυνομία.

Αλβανία: Νέα συγκέντρωση σήμερα, με αίτημα την παραίτηση Ράμα

Σε νέες διαδηλώσεις προχωρούν στα Τίρανα σήμερα τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα και το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές

Αλβανία: Νέα συγκέντρωση σήμερα με αίτημα την παραίτηση Ράμα | in.gr

Σε νέες διαδηλώσεις προχωρούν στα Τίρανα σήμερα τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα και το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Επί ποδός βρίσκεται η Αστυνομία, με Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον να ζητούν από την αντιπολίτευση να διαδηλώσει με ηρεμία.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το ΑΠΕ οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, υπέγραψαν χθες τις αιτήσεις παράδοσης των βουλευτικών τους εδρών, παραβλέποντας έτσι και τις εκκλήσεις της Δύσης για επανεξέταση της απόφασης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, Γκραμόζ Ρούτσι, ανακοίνωσε την αναβολή των προβλεπόμενων τακτικών εργασιών της Ολομέλειας για σήμερα. Ο ίδιος επικαλέστηκε την αναγκαιότητα προάσπισης της ακεραιότητας της Βουλής, των βουλευτών και της αίθουσας της Βουλής.

Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η αντιπολίτευση την ώρα που θα συνεδρίαζε η Βουλή, οι διαδηλωτές θα βρίσκονταν μπροστά στην αλβανική Βουλή.

Οι αρχές της αστυνομίας ανακοίνωσαν τη λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, προειδοποιώντας τους διαδηλωτές ότι στη βία θα απαντήσουν με βία. Την ίδια ώρα, κάλεσαν τους δημοσιογράφους να έχουν μαζί τους αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δηλώνει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί ξεκαθαρίζοντας πως, διαθέτει μια καθαρή εκλογική νίκη που του εξασφαλίζει τετραετή θητεία, η οποία λήγει το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 16 Φεβρουαρίου, η αντιπολίτευση πραγματοποίησε μεγάλη διαδήλωση στα Τίρανα, κατηγορώντας τους κυβερνώντες σοσιαλιστές για εγκλήματα, διαφθορά και κακή διακυβέρνηση. Στη διαδήλωση σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια. Πάνω από 15 άτομα τραυματίστηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν.

Διαβάστε Επίσης

Είναι δίτροχο όχημα και επιβαίνουν… Βίντεο

Contei 7 pessoas, 1 galo, 2 cachorros, fora