Μελισσόχορτο: ένα βοτανο με πολλές χρήσεις !

- in ΥΓΕΙΑ, ΦΥΣΗ

Η Μελίσσα ή Μελισσόχορτο ή Κιτροβάλσαμο (Melissa officinalis) είναι φυτό, που ανήκει στην οικογένεια της μέντας και ευδοκιμεί στη Νότιο Ευρώπη και κυρίως στη Μεσόγειο. 

To Μελισσόχορτο φαίνεται να είναι ένα βοτανο με πάρα πολλές χρήσεις – κλινικές μελέτες εντοπίζουν όλο και περισσότερες ιδιότητες του. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το Μελισσόχορτο χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση διαταραχών του νευρικού συστήματος, καθώς και στην αποφυγή ανάπτυξης έλκους. Το Μελισσόχορτο είναι αγχολυτικό (παρουσιάζει αντικαταθλιπτική δράση) και ήπια ηρεμιστικό. Η κατανάλωση του βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους και της υπερέντασης, ενώ ταυτόχρονα είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας. Κλινικές μελέτες έδειξαν πως η δράση του αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο ροσμαρινικό οξύ (rosmarinic acid), που περιέχει το βοτανο (και όχι στα αιθέρια έλαια, όπως υποστηρίζουν αρκετοί). Πρόσφατη συστηματική έρευνα σε φοιτητές έδειξε πως η κατανάλωση Μελισσόχορτου μείωνε σημαντικά το stress κατά τη διάρκεια των εξετάσεων – οδηγώντας σε καλύτερη συγκέντρωση και επιδόσεις (έως και 6 ώρες μετά την κατανάλωση). Όσο αφορά τη χρήση του Μελισσόχορτου για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών ενοχλήσεων, μελέτες έδειξαν πως η κατανάλωση του προστατεύει από τα έλκη. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση Μελισσόχορτου φάνηκε να αυξάνει την έκκριση προσταγλαδίνης Ε2 (prostaglandin E2) και βλεννίνης από τον οργανισμό και τη μείωση της έκκρισης οξέων.

Το Μελισσοχορτο παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση και μέτρια αντιβακτηριδιακή. Η εξωτερική χρήση (σε μορφή κρέμας) βοηθάει στην αντιμετώπιση του έρπη (herpes simplex). Τα τελευταία χρόνια γίνονται κλινικές έρευνες, σχετικά με την θετική επίδραση της κατανάλωσης του βοτάνου στη ρύθμιση του θυροειδή και στην αντιμετώπιση του HIV-1. Παρόλα αυτά – καθώς δεν έχουν εξαχθεί ακόμη τελικά συμπεράσματα – άτομα με φαρμακευτική αγωγή για το θυροειδή (π.χ. thyroxine) πρέπει να αποφεύγουν τη κατανάλωσή του.

Το Μελισσοχορτο περιέχει πολλά ενεργά συστατικά όπως αιθέρια έλαια (0.02-0.3%), πολυφαινόλες (chlorogenic, ferulic και caffeic acids), φλαβονοειδή, μονοτερπένια (30-40% citronellal, citral a and b, methyl citronellate, ocimene, citronellol) και σεσκιτερπένια (10% beta-caryophyllene και germacrene D, eugenyl glucoside).

Για τη προετοιμασία ροφήματος, προσθέστε 2 κουταλάκια του αποξηραμένου βοτάνου σε μία κούπα και γεμίστε με βρασμένο νερό. Αφήστε για 10-15 λεπτά, σουρώστε και καταναλώστε (3 φορές την ημέρα).

Διαβάστε Επίσης

«Το να μειώνεις τον άλλον, δεν σέ κάνει ανώτερο»

Το να κρίνεις κάποιον αρνητικά με βάση αποκλειστικά