Εκ νέου, πρόκληση Τούρκων αξιωματικών…

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι είπαν για την άσκηση «Θαλασσόλυκος» – Σκηνικό πολέμου στο Αιγαίο

Η Τουρκία στήνει σκηνικό πολέμου με τη γιγαντιαία ναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος», προκαλώντας ακόμη περισσότερο και ανεβάζοντας επικίνδυνα το θερμόμετρο, στο Αιγαίο. Τα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας δίνουν μεγάλο βάρος στην άσκηση, την οποία χαρακτηρίζουν ως τη μεγαλύτερη στην ιστορία της τουρκικής Δημοκρατίας -ακόμη μεγαλύτερη και από την πρόσφατη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Μάλιστα, η εφημερίδα STAR (Star Gazetesi) υποστήριξε ότι η άσκηση «Θαλασσόλυκος» είναι η απάντηση της Τουρκίας στις απειλές που δέχεται στις θάλασσες, κάνοντας σαφείς αναφορές στο ενεργειακό ζήτημα και την κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή, οι τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν καθημερινά εικόνες από την άσκηση, θέλοντας να δώσουν το στίγμα της υπεροχής της Τουρκίας, στο Αιγαίο.

Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί της Τουρκίας, επιβεβαιώνουν τον επιθετικό χαρακτήρα που έχει η  άσκηση «Θαλασσόλυκος», στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ενημέρωση που έκανε το βράδυ της Τρίτης, ο διοικητής επιχειρήσεων του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, αντιναύαρχος Γιανκί Μπαγτζίογλου, υποστήριξε ότι στο πλαίσιο του «Θαλασσόλυκου» θα πραγματοποιηθούν «ασκήσεις με σενάριο κρίσης και πολέμου» και παραδέχθηκε ότι η άσκηση «Θαλασσόλυκος» έχει επιθετική μορφή, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι περιλαμβάνει προσομοιώσεις επιχειρήσεων ελέγχου θαλάσσιας περιοχής, κατάληψης περιοχών και «καταστροφής στόχων, με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Ο Τούρκος διοικητής επιχειρήσεων παραδέχεται ανοικτά πως στα πλαίσια του «Θαλασσόλυκου» πραγματοποιούνται ασκήσεις με σενάριο κρίσης και πολέμου, καθώς και επιθετικές επιχειρήσεις κατάληψης εδαφών.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στην άσκηση «Θαλασσόλυκος» συμμετέχουν -πρωτίστως- το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και η Αεροπορία καθώς και το Πεζικό. Συνολικά, λαμβάνουν μέρος μια αρμάδα 131 πολεμικών πλοίων, 57 μαχητικά αεροσκάφη και 33 ελικόπτερα, καθώς και χιλιάδες άτομα του Πεζικού.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στην ύψιστη ετοιμότητα και αναμένεται να ανταποδώσουν σε οποιαδήποτε ακραία πρόκληση της Τουρκίας, σε περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε Επίσης

K. Mitsotakis: «We want our actions to talk not our words»

Prime Minister Kyriakos Mitsotakis: We want our actions