Απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα, ενώ ξεκινά ο «Θαλασσόλυκος»

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ και έναντι οιουδήποτε να απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της».

Ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου η νέα μεγάλη ναυτική άσκηση της Τουρκίας ο «Θαλασσόλυκος», η οποία θα διεξαχθεί παράλληλα σε τρεις θάλασσες: Αιγαίο, ανατ. Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Η συγκεκριμένη άσκηση, αναβαθμισμένη πλέον σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Τουρκίας, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια με τη συμμετοχή και των τριών δυνάμεων της γειτονικής χώρας. Φέτος, θα λάβουν μέρος συνολικά 131 πλοία, 57 μαχητικά αεροσκάφη και 33 ελικόπτερα, μαζί με 25.900 στρατιώτες, που θα βρίσκονται επί ποδός.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα εκτελεστούν σενάρια έντασης αλλά και πολέμου με τη χρήση για άλλη μια φορά όλων των νέων εγχώριων οπλικών συστημάτων.

Όπως σχολιάζει ο τουρκικός τύπος, «πολύ λίγα κράτη μπορούν μέσα σε δύο μήνες να πραγματοποιήσουν δεύτερη άσκηση, όπως εκείνη της Γαλάζιας Πατρίδας.

Στόχος και της νέας άσκησης είναι η επίδειξη ισχύος και κυριαρχίας της Τουρκίας στις θάλασσες, ενώ αποτελεί απάντηση στις πολιτικές εξοστρακισμού της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολ. Μεσόγειο».

Τουρκία: Αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου

Να θυμίσουμε πως ενώ ξεκίνησε η άσκηση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε την θέση της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, τόνισε ότι σύμφωνα με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Πρόσθεσε δε, ότι ακόμη και τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν έχουν το δικαίωμα να πλησιάζουν τα λιμάνια, ούτε για ανεφοδιασμό στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, που εξέδωσε νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία θα υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματά της στην περιοχή, κατηγορώντας την Ελλάδα, ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο.

Αθήνα: Δεν θα απεμπολίσουμε ποτέ το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνα των νησιών

Στην επαναφορά αυτού του θέματος απάντησε εκ μέρους της Ελλάδας ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς τονίζοντας: «Η επίκληση απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας. Παρόμοιες διεκδικήσεις δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν απαντηθεί καταλλήλως και επανειλημμένως.

Υπενθυμίζουμε στην Τουρκία ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά και αδιαμφισβήτητα από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, από την οποία ωστόσο, η Τουρκία, ως μη συμβαλλόμενο μέρος δεν αντλεί κανένα δικαίωμα.

Εξάλλου, επί τη βάσει των όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ και έναντι οιουδήποτε να απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της.

Περαιτέρω, η Τουρκία προβάλλει εξίσου αβάσιμους ισχυρισμούς ως προς τη θεσμική λειτουργία του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή των δραστηριοτήτων του στο Αιγαίο, την ανάπτυξη των οποίων αδικαιολογήτως παρακωλύει.

Καλούμε την Τουρκία, να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το αρ. 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, αλλά και το αρ 2 παρ. 4 της Χάρτας των ΗΕ και να απέχει πλήρως από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες. Προϋπόθεση της σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης ως αυτό ισχύει και όχι ως επιθυμεί αυθαίρετα να το ερμηνεύει η Τουρκία, μόνη σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο και μόνο μπορεί και πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος».

«Φτιάχνουν κλίμα» οι Τούρκοι: «Η ΜΙΤ βρήκε το κρησφύγετο και το ηγετικό στέλεχος των Γκιουλενιστών στην Αθήνα»

«Φτιάχνουν κλίμα» οι Τούρκοι: «Η ΜΙΤ βρήκε το κρησφύγετο & το ηγετικό στέλεχος των Γκιουλενιστών στην Αθήνα» (φωτό)

«Φτιάχνουν κλίμα» οι Τούρκοι, καθώς με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα  Sabah υποστηρίζει πως βρήκε στην Ελλάδα ένα απο τα κρησφύγετα των Γκιουλενιστών.

Η τουρκική εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες ηγετικού στελέχους τους του Yalcin Esmek, στην Αθήνα. Η  Sabah δημοσιεύει  αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τη διεύθυνση τους, στην Πραξιτέλους 4  Άγια Παρασκευή και το κουδούνι του. O ρεπόρτερ της Sabah είχε έρθει στην Αθήνα πριν από αρκετές εβδομάδες και είχε κρατηθεί για λίγες ώρες στο αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής.

Το δημοσίευμα μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το Ειδικό Τμήμα Πληροφοριών της SABAH αποκάλυψε το κρησφύγετο γκιουλενιστών, στην Ελλάδα.

Η έρευνά μας στην Αθήνα αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει κρίσιμο ρόλο στη μετάβαση γκιουλενιστών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ιδιαίτερα τη Γερμανία.

Ο νούμερο ένα οργανισμός που διοργανώνει τη διαφυγή του προσωπικού της οργάνωση είναι ο Έλληνας ιμάμης του FETÖ Yalçın Esmek. 

Τα μέλη της FETÖ διαμένουν σε στρατόπεδα στην Ελλάδα που ονομάζονται «Κέντρα Ασύλου». Μόνο που αυτά τα στρατόπεδα δεν είναι για τους πρόσφυγες της Συρίας. Τα Κέντρα Ασύλου αποτελούν εγκαταστάσεις όπου ζουν περίπου πεντακόσια άτομα.

Τα μέλη της οργάνωσης FETO ζουν εκεί με άνεση.

Είτε έχουν βρει άσυλο στη χώρα καταγωγής τους – είτε αναμένουν την ολοκλήρωση των προετοιμασιών του οργανισμού, για μετάβαση σε άλλη χώρα. Η διέλευση από την Τουρκία στην Ελλάδα γίνεται, μέσω του ποταμού Έβρου».

Δείτε εικόνες, που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα:

Διαβάστε Επίσης

K. Mitsotakis: «We want our actions to talk not our words»

Prime Minister Kyriakos Mitsotakis: We want our actions