Προειδοποίηση Ιράν προς Ευρώπη: «Αν μάς ζορίσετε οικονομικά…»

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προειδοποίηση Ιράν προς Ευρώπη: Αν μάς ζορίσετε οικονομικά, θα αμολήσουμε τους…!

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσι, δήλωσε πως σε περίπτωση που ο Τραμπ συνεχίσει την οικονομική πίεση προς το Ιράν, ενδεχομένως να ζητήσουν από τους  Αφγανούς πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το Ιράν.

Και άλλοι όμως Ιρανοί αξιωματούχοι έκαναν δηλώσεις, δείχνοντας πως σε περίπτωση που απελαθούν οι Αφγανοί πρόσφυγες, αυτοί θα στραφούν προς την Ευρώπη. Μετά από την απόσυρση του προέδρου των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν και την εφαρμογή πολύ σοβαρών κυρώσεων σε βάρος του, έρχονται οι κινήσεις της Τεχεράνης. Μετά από τη δήλωση του προέδρου της δημοκρατίας του Ιράν, Χασάν Ρουχανί πως, αν δεν διαφυλαχθούν τα συμφέροντα από τη συμφωνία για τα πυρηνικά εντός 60 ημερών, το Ιράν θα αρχίσει πάλι τις εργασίες για εμπλουτισμό ουρανίου, ήρθε μία ακόμη δήλωση από τον υφυπουργό εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσί, κατά την οποία χρησιμοποιεί ως χαρτί για τα παζάρια τους Αφγανούς πρόσφυγες.

Ο Αρακτσί, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ανέφερε τα εξής:

«Στα τελευταία 40 χρόνια, δεχόμαστε μετανάστες από το Αφγανιστάν. Επίσης υπάρχουν μετανάστες, που έρχονται από χώρες, όπως το Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν. Όποτε εμφανίζεται πρόβλημα στους γείτονες το Ιράν δέχεται τους εκεί αδελφούς του. Σήμερα, στο Ιράν ζούν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Αφγανοί πολίτες. Εξ αυτών περισσότεροι από δύο εκατομμύρια έχουν τη δική τους δουλειά. Καθώς αυτοί στέλνουν χρήματα στις οικογένειές τους, στο Αφγανιστάν ετησίως φεύγουν από τη χώρα μας 3 με 4 δισεκατομμύρια ευρώ… Μπορεί να φτάσουμε σε σημείο να μην μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδα για αυτούς τους Αφγανούς μετανάστες. Σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να ζητήσουμε από τους Αφγανούς αδελφούς μας να εγκαταλείψουν το Ιράν…

Οι δυτικές χώρες είναι υπεύθυνες, για πολλές από τις συμφορές που συνέβησαν στο λαό του Αφγανιστάν. Γι΄ αυτό το λόγο, σε αυτό το θέμα, είναι ανάγκη να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους. Είναι προφανές πως σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εφαρμόσουν οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν και περιοριστούν οι οικονομικοί πόροι, τότε και το Ιράν θα προβάλει νέα αιτήματα. Οι Ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να κάνουν αυτό που τούς αναλογεί με την αποδοχή των Αφγανών μεταναστών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε πρέπει να καλύψει τα έξοδα για τους μετανάστες ή πρέπει να δεχθεί ένα τμήμα εξ αυτών στις χώρες της…».

tourkikanea.gr

Διαβάστε Επίσης

K. Mitsotakis: «We want our actions to talk not our words»

Prime Minister Kyriakos Mitsotakis: We want our actions