Το νησί των Ιωαννίνων – Το κόσμημα της Ηπείρου !

Αυτό είναι το μοναδικό νησί στον κόσμο, που δεν έχει όνομα και βρίσκεται στην Ελλάδααι δή στην ΗΠΕΙΡΟ ! Μπορεί ένας τόπος να μην έχει όνομα; Ακόμη περισσότερο, γίνεται ένα νησί που δεν ανακαλύφθηκε πρόσφατα, αλλά είναι γνωστό από αιώνες να μην έχει αποκτήσει ένα διακριτικό όνομα; Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές το νησί βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της λίμνης των Ιωαννίνων, πολύ κοντά στον οικισμό Αμφιθέα. Έχει έκταση 200 στρέμματα και μέγιστο υψόμετρο 520 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ή 59 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης. Το μέγιστο μήκος του είναι 800 μέτρα και το πλάτος του 500 μέτρα. Η δυτική του πλευρά είναι βαλτώδης, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του είναι βραχώδες και δασωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του.

Όπως αναφέρει το Greek Reporter, αυτή τη στιγμή το νησί έχει 300 κατοίκους και είναι γνωστό για το γεγονός ότι αποτέλεσε το ορμητήριο του Αλή Πασά κατά τον 19ο αιώνα. Στην καρδιά του νησιού, υπάρχουν επτά βυζαντικά και μετά-βυζαντικά μοναστήρια, το ένα δίπλα στο άλλο. Η μοναστική κοινότητα της περιοχής είναι η τρίτη μεγαλύτερη της Ελλάδας, μετά την Αθωνική Πολιτεία και τα Μετέωρα.

Το νησί στέκει στη μέση της λίμνης και φέρνει μνήμες από το μακρινό παρελθόν. Κι όμως, δεν απέκτησε ποτέ όνομα ! Το μουσείο του Αλή Πασά είναι ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος για τους λογής επισκέπτες. Το δωμάτιό του είναι προσβάσιμο, ενώ οι τρύπες από τις σφαίρες που τον σκότωσαν, έπειτα από διαμάχη με τον Σουλτάνο Μαχμούτ Β’, είναι ακόμη και σήμερα ορατές. Στο μουσείο υπάρχουν επίσης προσωπικά του αντικείμενα, όπως της κυρα-Φροσύνης, καθώς και τοπικές ενδυμασίες και σημαντικά έγγραφα της εποχής.

Οι ντόπιοι πιστεύουν πως οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήρθαν από τη Μάνη, κάτι που ιστορικά δεν έχει αποδειχθεί, ενώ αρχαιολογικές ανακαλύψεις κατατείνουν στο συμπέρασμα πως οι πρώτοι κάτοικοι έρχονται από την Εποχή του Χαλκού.

ΝησάκιΣτο βορειοδυτικό τμήμα της λίμνης των Ιωαννίνων βρίσκεται το νησάκι, μια καταπράσινη έκταση μόλις 200 στρεμμάτων με τον δικό του μικρό οικισμό που αποτελείται περίπου από 100 σπίτια και είναι ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά λίμνης στον κόσμο. Το νησάκι αποτέλεσε σημαντικό μοναστικό κέντρο κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους και τα 5 μοναστήρια που είναι κτισμένα στο νησί αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού.

  • Η μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών
  • Η μονή του Αγίου Νικολάου Ντίλιου ή Στρατηγοπούλου
  • Η Αγία Ελεούσα
  • Η μονή του Αγίου Παντελεήμονος. Στα κελιά της δολοφονήθηκε ο Αλή πασάς και στο χώρο της μονής λειτουργεί το Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου, όπου εκτίθενται προσωπικά είδη του Αλή πασά και μοναδικά κειμήλια της οθωμανικής περιόδου της Ηπείρου.
  • Η μονή του Προδρόμου

Τα καραβάκια από τον μώλο της λίμνης φτάνουν κάθε 30 λεπτά στο γεμάτο πάντα από κόσμο μικρό λιμανάκι του νησιού, εκεί που βρίσκονται και οι περισσότερες ταβέρνες με τις ιδιαίτερες και ξεχωριστές γεύσεις, όπως βατραχοπόδαρα και χέλια. Προχωρώντας προς το εσωτερικό, συναντά κανείς τα πέτρινα γραφικά σπιτάκια με τις όμορφες αυλές τους και τα λιθόστρωτα στενά δρομάκια και ανάμεσά τους στα μικρά μαγαζάκια ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει από τοπικά παραδοσιακά γλυκά και souvenir ως κοσμήματα και είδη λαϊκής τέχνης. Μην παραλείψετε να καθίσετε στην πλατεία σε κάποιο από τα καφέ ή μεζεδοπωλεία καθώς και να κάνετε το γύρο του νησιού, μια πανέμορφη διαδρομή για περπάτημα και ιδανικό μέρος για τους φίλους του ψαρέματος.

Διαβάστε Επίσης

Τώρα, δεν υπάρχει σιτάρι. Υπάρχει κριθάρι (JORGE BUCAY)

Lectures Bureau Κάποιος πρέπει να υπήρξε ο πρώτος,