Ο προβληματισμός των Άγγλων, μετά την καταστροφή της Notre Dame

- in ΔΙΕΘΝΗ

 Χτύπησαν πένθιμα οι καμπάνες του Αββαείου του Γουέστμινστερ (VIDEO)

Βρετανοί βουλευτές φοβούνται ότι το Γουέστμινστερ, όπως και άλλα ιστορικά κτίρια στη χώρα, είναι ευάλωτα και μπορεί να έχουν την τύχη της Παναγίας των Παρισίων!

Μετά την πυρκαγιά στη Notre Dame, ο Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τυλιχτεί στις φλόγες και το παλάτι του Γουέστμινστερ, όπου στεγάζονται η Βουλή των Λόρδων και η Βουλή των Κοινοτήτων.

«΄Εχω επισκεφθεί αρκετές φορές την Παναγία των Παρισίων. Είναι απολύτως εντυπωσιακό και όμορφο και μπορεί να δεις εκεί μπροστά σου όλη την ιστορία της Γαλλίας. Βλέπεις όμορφα κτίρια σαν αυτό και σκέφτεσαι όλα τα όμορφα κτίρια που έχουμε στη χώρα μας. Αν κάποιο από αυτά καταστραφεί από φωτιά πώς θα νιώσουμε; Η κατάσταση του κτιρίου στο Γουέστμινστερ δεν είναι καλή και ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι προφανώς μεγάλος σε ένα κτίριο με τόσο ξύλο μέσα», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο Κρις Μπράιαντ, βουλευτής των Εργατικών, που φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον πρόεδρο του βρετανικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι το παλάτι του Γουέστμινστερ έχει τμήματα που είναι τόσο παλιά – όσο και εκείνα της Παναγίας των Παρισίων. Γι΄ αυτό πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας στα έργα συντήρησης, υπογράμμισε.

Το Γουέστμινστερ είναι ένα κτίριο με αρκετά προβλήματα. Εκθέσεις που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς προειδοποιούν για τον κίνδυνο φωτιάς, κατάρρευσης, όπως και για ελαττώματα στις καλωδιώσεις μεταξύ άλλων. «Είναι μεγάλη τύχη, που δεν έχει τραυματιστεί κανείς σοβαρά στο Γουέστμινστερ», ανέφερε σε άρθρο του ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Τα ηλεκτρικά, τα υδραυλικά και τα συστήματα θέρμανσης και αποχέτευσης έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής τους και είναι κατεστραμμένα. Με κάθε χρόνο που περνά ο κίνδυνος μιας καταστροφικής φωτιάς μεγαλώνει», σημείωνε ακόμη.

Το μεγαλύτερο τμήμα του Γουέστμινστερ κτίστηκε από το 1840 έως το 1870, έπειτα από φωτιά που ξέσπασε το 1834, καταστρέφοντας το προϋπάρχον κτίριο.΄ Ομως, υπάρχουν και τμήματα 900 ετών, τα οποία φιλοξενούν ακόμη συνεδριάσεις βουλευτών.

Η Αγγλία συμπαραστάθηκε στη Γαλλία

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα ότι οι καμπάνες των εκκλησιών στην Αγγλία θα ηχήσουν σε ένδειξη «αλληλεγγύης με τη Γαλλία» και προσέφερε τη βρετανική «τεχνογνωσία», για να ανοικοδομηθεί η Παναγία των Παρισίων, που καταστράφηκε χθες από τις φλόγες.
«Η Notre Dame είναι ένα από τα ομορφότερα μνημεία παγκοσμίως, σύμβολο της Γαλλίας και των Γάλλων και πολυαγαπημένη για ολόκληρο τον κόσμο» σημείωσε, σε ένα δελτίο τύπου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε «αποκαρδιωτικές» τις εικόνες της πυρκαγιάς.

«Για να υπογραμμίσουμε την αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, οι καμπάνες του Αββαείου του Ουέστμινστερ θα χτυπήσουν στις 17.43 τοπική ώρα (18.43 ώρα Παρισιού, 19.43 ώρα Ελλάδας) για να σηματοδοτήσουμε τη στιγμή που ξεκίνησε η πυρκαγιά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αυτό και έγινε, ενώ στην υπόλοιπη Αγγλία, οι καμπάνες στις εκκλησίες και τους καθεδρικούς ναούς θα ηχήσουν αργότερα αυτή την εβδομάδα, τη Μεγάλη Πέμπτη συγκεκριμένα, τρεις ημέρες πριν από το Πάσχα των Καθολικών.

Η Τερέζα Μέι απέτισε, επίσης, φόρο τιμής στους πυροσβέστες και χαιρέτισε την ανακοίνωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με τη βούλησή του να «ανοικοδομήσει» τον ναό.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε όλη την εμπειρία και τεχνογνωσία της Βρετανίας, που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στις εργασίες», τόνισε, μετά την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων.

Διαβάστε Επίσης

Ακάρ: Θα προστατέψουμε τα νόμιμα ενεργειακά δικαιώματα μας, στην Ανατολική Μεσόγειο

«Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικά της νόμιμα