Η ευχή των αρχαίων Ελλήνων, στα γενέθλια τινός…

- in ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 Οι αρχαίοι Έλληνες, όταν γιόρταζαν τη γέννηση κάποιου, λέγεται ότι έφτιαχναν πίτες με μέλι, τις οποίες στόλιζαν με κεριά, προς τιμήν της θεάς Αρτέμιδος, έκαναν ευχή και έπειτα έσβηναν τα κεριά, γιατί πίστευαν ότι ο καπνός μεταφέρει τις ευχές τους στους θεούς.

Και τι εύχονταν;

Το εξής:

«Ω κορυφαία Θεά των γεννήσεων, Ακραία Άρτεμη, δέξου αυτόν τον σεμνό ύμνο και χάρισε την ευλογία σου σε αυτόν που γιορτάζει την ημέρα της γεννήσεως του, στο υλαίο πεδίο της ύπαρξης.

Εσύ που δίνεις το τέλειο δώρο Ανυσιδώρα χάρισε δώρα υγίειας, ευδαιμονίας, πνευματικής και υλικής ανάπτυξης, χαράς, ευθυμίας, και κάθε άλλου ψυχικού ή υλικού δώρου, που εσύ κρίνεις για την αρετοδρομία της υπάρξεως.

Στάσου Βοηθός της υπάρξεως τούτης και Ευπλόκαμος, στρώνοντας άριστους δρόμους αρετής, που οδηγούν σε έπαθλα αιώνια, ώστε η ψυχή να ομοιάζει την Ευστέφανη χάρη Σου.

Καθαρά Θεά, κράτα αμόλυντη την ψυχή από κάθε κακό.

Μεγαλώνυμη και Ολβιόμοιρη Θεά, χάρισε την μέγιστη ευτυχία της μοίρας ως Περασία, βοήθησε την σκέψη να οδεύει ασφαλής από τις αναζητήσεις της. Σαόφρων χάρισε υγιή σκέψη.

Σεμνή Θεά, δώρισε την σπουδαιότητα και τον σεβασμό σε τούτη την ύπαρξη».

Άρτεμις: 

Κόρη του Δία και της Λητούς, δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα, θεά των δασών της θήρας ( = κυνήγιο), προστάτιδα των μικρών παιδιών και ζώων. Στη Ρωμαϊκή Θρησκεία, Αντίστοιχη της Άρτεμης είναι η Διάνα (Diana), ενώ στην Eτρουσκική Θρησκεία η θεότητα Αρτούμες. Η γέννηση της θεάς τοποθετείται στη νήσο Ορτυγία. Σε αυτή, την πετρονησίδα και μετά από φοβερές ταλαιπωρίες και περιπλανήσεις είχε καταφύγει η έγκυος Λητώ, προκειμένου να αποφύγει την καταδιωκτική μανία της νόμιμης συζύγου του Δία, της Ήρας. Εκεί, ήλθε στο φως η Άρτεμις και λίγο αργότερα ο αδελφός της ο Απόλλων. Από τις πρώτες ώρες της γέννησής της, η Άρτεμη αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Αν και νεογέννητο βρέφος, βοηθά την εξουθενωμένη μητέρα της να γεννήσει και το δεύτερο της τέκνο, τον Απόλλωνα, και ταυτίζεται με τον τρόπο αυτόν με την Ειλείθυια (από το ελεύθω+υιός, δηλαδή μαμμή), τη θεά του τοκετού. Πανέμορφη και πανέξυπνη η Άρτεμη, είχε από πολύ ενωρίς κερδίσει την εκτίμηση των άλλων θεών. Ήδη, από τα τρία της έτη είχε συγκεκριμένες απαιτήσεις, που αφορούσαν την ενδυμασία της, τον εξοπλισμό της και την ακολουθία της στην πιο αγαπημένη της ενασχόληση, τη θήρευση.
Ο Δίας της έτρεφε πολύ μεγάλη αγάπη και ικανοποιούσε όλες της τις επιθυμίες. Ένα από τα πρώτα πράγματα, που ζήτησε η Άρτεμη ως δώρο από τον πατέρα της, ήταν η αιώνια αγνότητα και παρθενία. Πιστή και σταθερή σε ό,τι ζητούσε, η θεά δεν σπίλωσε ποτέ ούτε το ήθος της, ούτε και το χαρακτήρα της. Σοβαρή και υπερήφανη, διατήρησε την αγνότητά της περιφρονώντας ερωτικές πολιορκίες και επιθέσεις. Αφοσιωμένη στη φύση, αδιαφόρησε για τις χαρές του γάμου και τις απολαύσεις του έρωτα. Με επιβολή και αυστηρότητα, απαίτησε την αθωότητα και την παρθενικότητα και από τις Νύμφες, που τήν περιστοίχιζαν.
.

     BACK                   Η Ολύμπια θεά Άρτεμις φέρουσα τόξο και φαρέτρα με βέλη

Διαβάστε Επίσης

Ακάρ: Θα προστατέψουμε τα νόμιμα ενεργειακά δικαιώματα μας, στην Ανατολική Μεσόγειο

«Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικά της νόμιμα