Καφές: Ποιοι οι λόγοι απόλαυσής του απενοχοποιημένα 

- in ΥΓΕΙΑ

Αν είστε από τους λάτρεις του καφέ, έχετε λόγους να απολαύσετε ένα ακόμη καφεδάκι, χωρίς ενοχές. Ο καφές συμβάλλει σημαντικά στην υγεία, όταν καταναλώνεται- φυσικά- χωρίς υπερβολές. Συγκεκριμένα, ο καφές:

1. Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στη χολή

Έρευνα του πανεπιστημίου Harvard έδειξε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 4 κούπες καφέ ημερησίως, παρουσίαζαν λιγότερες πιθανότητες, κατά ποσοστό 25%, εμφάνισης λίθων στη χολή. Σχετική έρευνα έδειξε αντίστοιχα αποτελέσματα και σε άντρες.

2. Προλαμβάνει την κατάθλιψη

Δημοσίευση έρευνας στο ιατρικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine» το 2011, έδειξε πως οι γυναίκες που έπιναν 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, έριχναν τις πιθανότητες να εμφανίζουν κατάθλιψη στο μέλλον, κατά 15%. Όσες μάλιστα έπιναν τέσσερα φλιτζάνια, ανέβαζαν το ποσοστό στο 20%.

3. Βελτιώνει τη μνήμη
Η κατανάλωση καφέ βοηθά τη μνήμη, όπως έδειξε αμερικάνικη έρευνα του 2005, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση δυο φλιτζανιών την ημέρα, έδειξε βελτίωση στη μνήμη και στους χρόνους αντίδρασης του ατόμου. Μια αντίστοιχη έρευνα του 2007, έδειξε ακόμα πως οι γυναίκες, και όχι οι άντρες, άνω των 65 ετών, οι οποίες κατανάλωναν τρεις κούπες καφέ την ημέρα, τά πήγαιναν σταδιακά καλύτερα σε δοκιμασίες μνήμης από όσες έπιναν μόνο μια κούπα τη μέρα και παρουσίαζαν σημάδια αδυναμίας της μνήμης τους. Τέλος, σχετικά με τα προηγούμενα, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των μειωμένων πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.


4. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Οι μελέτες έχουν δείξει πως, όσοι πίνουν 4 ή περισσότερες κούπες καφέ τη μέρα, μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη στο μέλλον, κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 50% !

5. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η κατανάλωση καφέ έχει, επίσης, συνδεθεί με τα μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του ενδομητρίου και του ήπατος. Από την τακτική κατανάλωση καφέ, δεν οφελούνται ωστόσο μόνο οι γυναίκες, ρίχνοντας σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνων, όπως του στήθους και της μήτρας αλλά και οι άντρες, καθώς ο καφές έχει συνδεθεί και με τα μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη.


6. Ενισχύει το μεταβολισμό

Ακόμη, ο καφές βοηθάει όχι μόνο να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας, αλλά και να χάσετε βάρος. Η μεταβολική δράση του καφέ, ωστόσο έχει καλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας, απόδοση στις γυναίκες που είναι ήδη κανονικές στο βάρος. Η μέτρια κατανάλωση καφέ (χωρίς ζάχαρη και γάλα) ξεγελάει τις λιγούρες, βοηθώντας μας να χάσουμε το βάρος που θα παίρναμε, αν παραδινόμασταν σε αυτές. Είναι σημαντικό ωστόσο να μην τό παρακάνουμε, καθώς οι πολλοί καφέδες προκαλούν ταχυκαρδία και στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία και αντίθετα αποτελέσματα.

7. Περιορίζει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Parkinson

Δημοσίευση αμερικάνικου ιατρικού περιοδικού το 2000, έδειξε σύνδεση μεταξύ της προσλαμβανόμενης- από τον καφέ- καφεΐνης και των χαμηλών πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου  Parkinson. Παρόμοια έρευνα το 2010 καταλήγει επίσης στο ότι κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα, ρίχνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου κατά 25%.

8. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Έρευνα του 2005 κατέληξε στην παρατήρηση πως στην αμερικανική δίαιτα, η τροφή με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά ήταν ο καφές. Ο καφές είναι μια από τις σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών, αλλά μάλλον η προηγούμενη έρευνα αναφέρεται στις αρκετά μεγάλες ποσότητες καφέ, που καταναλώνει ο μέσος Αμερικανός.

9. Ενισχύει την  απόδοση στην εργασία
Η καφεΐνη, που λαμβάνουμε μέσω του καφέ, έχει αποδειχθει μέσω διαφόρων ερευνών πως ενισχύει όχι μόνο τις αντοχές αλλά την απόδοση του ατόμου σε μια εργασία. Μελέτη του 2008 καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα αποδοτικά οφέλη της καφεΐνης αποδεικνύονται καλύτερα, όταν πίνουμε καφέ, πριν από αγώνες αντοχής και δραστηριότητες που απαιτούν ένταση και συχνές παύσεις και επανεκκινήσεις. Βασιζόμενοι στην ίδια λογική, ο καφές βοηθάει τους αθλητές στις αποδόσεις του, ακόμα και όταν έχουν στερηθεί ύπνο.

crash.gr

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από