H Eλλάς και η… επικαιρότητα

Γ. Τράγκας: «Η Μακεδονία του Ίλιντεν δεν ήρθε τυχαία στο τραπέζι» 

΄Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο – Αναστάτωση και στις ΗΠΑ

Γιώργος Τράγκας στην εκπομπή του «Εν Αθήναις», στα Παραπολιτικά 90.1 FM:

Ευτυχώς η αντιπολίτευση αντέδρασε σύσσωμη στην πρόταση να κουβεντιάσουμε με τους Σκοπιανούς τη Μακεδονία του Ίλιντεν, δηλαδή να τούς δώσουμε εφαλτήριο και αφετηρία για μελλοντικές αλυτρωτικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά της ΝΔ, ο Μητσοτάκης ήταν σαφής, λέγοντας στον Τσίπρα ότι αυτό το όνομα δεν έπρεπε καν να τό κουβεντιάζεις. Το ίδιο είπαν και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και ο Βασίλης Λεβέντης.

Ο πιο κοντινός συνομιλητής του Τσίπρα, ο Σταύρος Θεοδωράκης, εξέφρασε και αυτός τις επιφυλάξεις του. Υπάρχει πιθανότητα, όλο αυτό το θέμα με τη Μακεδονία του Ίλιντεν, το οποίο έφερε ο πονηρός Ζάεφ στο τραπέζι, γιατί αυτό ικανοποιεί και ενισχύει τις βλέψεις των Σκοπιανών στην περιοχή- να είναι ένας τεράστιος «λαγός», που ήρθε στο τραπέζι, για να αποδεχθούν οι ΄Ελληνες με μεγαλύτερη ευκολία ένα όνομα με χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλαδή το GornaMacedonia, το Βόρεια Μακεδονία ή το NovaMacedonia, το Νέα Μακεδονία. Ίσως, η Μακεδονία του Ίλιντεν ήρθε στο τραπέζι, προκειμένου να αναδιπλωθεί ο Τσίπρας, να δείξει ότι η Αθήνα κοντράρει τα παράλογα των Σκοπιανών και ότι πάει για τα ηπιότερα. ΄Ενας «λαγός» που αποβλέπει να τεστάρει και τις αντιδράσεις των Μακεδονικών Σωματείων, έτσι ώστε να καταπιούν ευκολότερα ένα άλλο όνομα, άρα να φτάσουμε σε αυτό που είναι η «Αγία Λαύρα» των Σκοπιανών και τούς θυμίζει το μεγάλο χάρτη του Μακεδονικού ΄Εθνους, που περιλαμβάνει ως πρωτεύουσα το Λευκό Πύργο.

Εάν αληθεύει κάτι τέτοιο, τότε ο ρόλος του Τσίπρα είναι ακόμα πιο βρώμικος και ο ίδιος πιο διεφθαρμένος, γιατί αποδέχτηκε να γίνει, έστω και ένα λεπτό, κουβέντα για τη Μακεδονία του Ίλιντεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί ανησύχησαν ιδιαίτερα και ο Λευκός οίκος επικοινώνησε τόσο με την Αθήνα, όσο και με τα Σκόπια και τα Τίρανα. Σε τηλεφωνική μάλιστα επικοινωνία, που είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς με τον Αλέξη Τσίπρα τού επεσήμανε ότι είναι ιστορική ευκαιρία για επίλυση του Σκοπιανού, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ο χρόνος. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή επεσήμανε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η Μακεδονία του Ίλιντεν δεν ήταν ποτέ μέσα στη λίστα ονομάτων του Νίμιτς και πετάει έξω όλο το διαπραγματευτικό ρόλο των Αμερικανών. Δημιουργεί μάλιστα φόβους ότι μπορεί να αντιδράσει ο αλβανικός πληθυσμός των Σκοπίων σε κάτι που βρίσκει σύμφωνους όλους τους Σλάβους και τους Βούλγαρους, που αναγνωρίζουν ως εθνική επέτειο την επανάσταση του Ίλιντεν.

Εμείς πρέπει να ανησυχούμε διπλά, γιατί οι Αλβανοί έχουν ήδη προβεί σε προπαγανδιστικές επιχειρήσεις, που θέλουν εδάφη της Φλώρινας,της Πέλλας και της Θεσσαλονίκης δικά τους. Πέραν των όσων διεκδικούν στην ΄Ηπειρο, προβάλλοντας εκεί τον περίφημο Χάρτη της Τσαμουριάς. Ο Τσίπρας πρέπει να είναι πολύ άρρωστος, για να συνεχίζει μια διαπραγμάτευση, η οποία αποτελεί το πρώτο και καίριο βήμα αλλαγής των Βόρειων Συνόρων. Εκείνη που κινεί τα νήματα συρρίκνωσης της Ελλάδος είναι η Γερμανία, η οποία καθοδηγεί ως μαριονέτα τον Τσίπρα, ενώ νήματα μεγάλα έχει στη μνημονιακή αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς μίλησε και με τις τρεις πρωτεύουσες και εξέφρασε την ανησυχία του για τη Μακεδονία του Ίλιντεν. Υπάρχουν εντονότατα διπλωματικά παρασκήνια. Θέλω να πάρω μια θέση και να πω λίγα λόγια για τα θλιβερά επεισόδια, που συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη και τη βία που ασκήθηκε εκεί σε βάρος του δημάρχου της πόλης. Η βία είναι καταδικαστέα από όπου και αν προέρχεται. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση κακώς επιτέθηκαν και έριξαν κάτω τον δήμαρχο. Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει άπαντες να λάβουν υπόψη τους ότι τόσο το μνημόνιο παράγει μίσος – όσο και οι αντεθνικές δηλώσεις, που εμφανίζονται πολλές φορές ως προοδευτικές.

Παράγουν μίσος και οργή. Εδώ και οκτώ χρόνια ασκείται βία επί του πληθυσμού, σε καθημερινή βάση. Τόσο με το οικονομικό ξεζούμισμά του, το οποίο τού αφαιρεί τη δυνατότητα επιβίωσης, όσο και από εθνομηδενιστικές δηλώσεις που θέλουν τους Τούρκους φίλους μας, τους Σκοπιανούς φίλους μας, τους Αλβανούς αδελφούς μας, τις γενοκτονίες ως εθνοκαθάρσεις και την Ορθόδοξη Θρησκεία μας ως είδος πολυτελούς διαβίωσης. Αυτά πρέπει να λήξουν. Και θα πρέπει να ξέρει ο κος Τσίπρας και όλος ο πολιτικός κόσμος ότι τα εκατομμύρια των Ελλήνων δεν ξεχνάνε τη γενοκτονία των Ποντίων και των Ελλήνων της Σμύρνης, δεν ξεχνάνε τη Θρησκεία τους και δεν πετάνε στα σκουπίδια τις σημαίες και τα σύμβολά τους. Θα πρέπει να ξέρει όλος ο πολιτικός κόσμος ότι προδοσίες τόσο στο Σκοπιανό, όσο και στο Αιγαίο δεν θα μείνουν ατιμώρητες. Η αγανάκτηση πνίγει πλέον τον ελληνικό λαό και αυτό πρέπει να τό ξέρει και ο Μητσοτάκης και η Γεννηματά και οι υπόλοιποι. Δεν είναι το σύνολο του πληθυσμού ούτε φασίστες, ούτε χρυσαυγίτες, ούτε εξτρεμιστές. Μπορεί κάποιος, όπως ο κος Μπουτάρης, να έχει τις απόψεις του και ελευθέρως να τις διατυπώνει, αλλά άπαντες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την καταπίεση και την κατοχή που υφίσταται ο πληθυσμός, όπως και την πίκρα από την αποξήλωση εθνικών χαρακτηριστικών.

Θέλω να πω επίσης στον κο Τσίπρα ότι οιγείτονές μας συνεργάζονται στενά με Γερμανία και Σκόπια. Αυτό πρέπει να ξέρει και ο Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι, που δείχνουν εύκολοι στις πιέσεις. Το μνημόνιο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε εκχώρηση ελληνικών εδαφών. Η οργή και το μίσος του ελληνικού λαού εναντίον των προδοτών που τόν έφεραν σε αυτή την κατάσταση δεν πρόκειται να αναχαιτιστεί, ούτε με επιχειρήματα για ετερόκλιτους όχλους, ούτε για ακροδεξιές αντιδράσεις, ούτε για γραφικούς τύπους. Η Γερμανική κατοχή και η απόπειρα να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την απώλεια εδαφών τόσο στο Αιγαίο και στη Θράκη, όσο και στα Βόρεια σύνορά μας θα τύχουν σκληρής λαϊκής απάντησης και θα πρέπει να προσέξουν όλοι οι συνάδελφοι που καταδικάζουν λαϊκές αντιδράσεις, γιατί τίποτα δεν θα συγχωρέσει στο μέλλον το ρόλο που έπαιξαν στις εθνικές παραχωρήσεις. ΄Ηδη, η Τουρκία προειδοποίησε και χθες, να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα θέματα του Αιγαίου. Με προκλητικό μήνυμά του ο Τούρκος Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ είπε: «Θέλουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα» και απείλησε:«Κανένας να μην κάνει λάθος υπολογισμούς. Αν υπάρξει ανάγκη για καθήκον θα τό εκτελέσουμε…

΄Οπως καταλαβαίνετε, η Μακεδονία του Ίλιντεν δεν ήρθε τυχαία στο τραπέζι.

Σ.Καλεντερίδης: Κάτι κάνουμε λάθος εμείς οι Έλληνες…

Έχε γεια – πάντα γεια, τά μιλήσαμε, όνειρο ήτανε, τά λησμονήσαμε…

Αυτός είναι ένας λαϊκός στίχος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, που καθιερώθηκε αμέσως μετά την υπογραφή της Συνθήκης Ανακωχής του Μούδρου, στις 30 Οκτωβρίου 1918, με την οποία οι δυνάμεις της Αντάντ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανελάμβαναν στην ουσία τον έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μετά την ήττα της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αμέσως μετά την υπογραφή της Συνθήκης, μέσα σε μια εβδομάδα, ακολούθησαν συλλήψεις και προσαγωγές στο Δικαστήριο Πολέμου της Κωνσταντινούπολης υπουργών, νομαρχών και αξιωματικών προσκείμενων στο Κομιτάτο «Ένωσις και Πρόοδος» των Νεότουρκων, όπου δικάστηκαν για τη συμμετοχή τους, στη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.

Αυτό δεν έγινε αυτόματα ούτε αυτεπάγγελτα, αλλά μετά από απαίτηση των Αρμενίων, που είχαν συλλέξει στοιχεία και είχαν επηρεάσει τους συμμάχους, που κατείχαν την Κωνσταντινούπολη και κυρίως τους Άγγλους. Εμείς οι Έλληνες, πολίτες και κράτος, αντί να απαιτήσουμε την καταδίκη των ανθρωπόμορφων τεράτων, που διέπραξαν τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου και της Μικράς Ασίας, τραγουδούσαμε το «Έχε γεια – πάντα γεια, τά μιλήσαμε/όνειρο ήτανε, τά λησμονήσαμε…».

Αμέσως μετά, το ελληνικό κράτος, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης, συμμετείχε με επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις στη γαλλική εκστρατεία της Κριμαίας και ένα μήνα αργότερα ακολούθησε η αποστολή ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στη Μικρά Ασία (Σμύρνη). Δηλαδή, αντί το ελληνικό κράτος και οι ελληνικές κοινότητες της Ανατολής να συνεννοηθούμε και να προκύψει μια εθνική συνεννόηση, ένα εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση της κατάστασης, κυρίαρχο στοιχείο του οποίου θα έπρεπε να ήταν η καταδίκη των υπευθύνων της Γενοκτονίας και το μέλλον των ελληνικών κοινοτήτων, εμείς κάναμε ακριβώς τα αντίθετα, για να ακολουθήσει η δεύτερη φάση της Γενοκτονίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, από τις 19 Μαΐου 1919 – μέχρι το 1924.

Όμως το κορυφαίο λάθος ήταν αυτό που έγινε στη Συνθήκη της Λωζάννης, που λίγοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ήταν η συνθήκη ειρήνης, που υπέγραψαν οι νικητές του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου με την ηττηθείσα Τουρκία, ανεξαρτήτως αν αυτή μας είχε νικήσει στο Μικρασιατικό Πόλεμο. Εκεί, εξίσου σημαντικό με τον καθορισμό των συνόρων ήταν να απαιτήσουμε να μπει ο όρος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από πλευράς της Τουρκίας, όπως ακριβώς απαίτησαν οι νικητές του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου από τη Γερμανία, στη Συνθήκη του Πότσδαμ. Απόρροια των προβλέψεων της συνθήκης αυτής ήταν -εκτός των άλλων- ο έλεγχος των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ούτως ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τα εγκλήματα, που διέπραξε η Γερμανία, στη διάρκεια του Β΄ ΠΠ.

Και αυτή η δέσμευση ισχύει μέχρι σήμερα, με το Κοινοβούλιο να ελέγχει το στρατό και όχι τη γερμανική κυβέρνηση !  Εμείς, αντί να διεκδικήσουμε ανάλογες ρυθμίσεις, με πρωταρχικό όρο την αναγνώριση της Γενοκτονίας στο πρώτο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάνηνς, ακολουθήσαμε πολιτικές λονδρέζικης έμπνευσης, που προσδιόρισαν και προσδιορίζουν την καταστροφική πορεία που είχαν τα εθνικά μας θέματα τον 20ό αιώνα, με τη θυσία της ανταλλάξιμης περιουσίας, που τή δώσαμε πεσκέσι, για να εξευμενίσουμε τον θύτη, με τη λεηλασία των περιουσιών των Ελλήνων της Πόλης το 1942, με τις βαρβαρότητες των Σεπτεμβριανών του 1955, τις απελάσεις του 1964, την εισβολή στην Κύπρο το 1974, τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τον εκτουρκισμό των Πομάκων και των Ρομά στην ελληνική Θράκη.

Η ρίζα του κακού είναι μία και αυτήν πρέπει να αλλάξουμε. Πρέπει να αλλάξουμε την αντίληψη του ελληνικού κράτους περί κατευνασμού του θηρίου, δίνοντάς του κάθε λίγο και ένα θύμα να το καταβροχθίσει, μέχρι να έλθει η σειρά του άλλου. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι, αν δεν αποτελέσει το ζήτημα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου και της Μικράς Ασίας θεμέλιο λίθο του εθνικού μας δόγματος και της εξωτερικής μας πολιτικής, πολύ απλά το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προετοιμαζόμαστε, για να προσφέρουμε το επόμενο θύμα, όπως έκανε ο Αιγέας με την αποστολή επτά νέων αγοριών και κοριτσιών βορά στον Μινώταυρο.

Ο σύγχρονος Θησέας, που θα σκοτώσει τον Μινώταυρο, δεν μπορεί να είναι κανείς άλλος από όλους εμάς, υπό την προϋπόθεση να ενωθούμε και να προωθήσουμε τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας, με τελικό στόχο την αναγνώρισή της από την ίδια την Τουρκία. Υπό την έννοια αυτή, το συγκεκριμένο ζήτημα, ο αγώνας για τη διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας, είναι η πιο προοδευτική, φιλειρηνική και δημοκρατική πράξη που μπορεί να κάνει ο πολίτης της Ελλάδος και οι πολίτες του κόσμου.

Ας ενωθούμε όλοι οι Έλληνες, στην Ελλάδα και την οικουμένη, να σκοτώσουμε τον Μινώταυρο, που λεηλατεί τον ελληνισμό !

Ζάεφ και Ντιμιτρόφ επιμένουν: «Μακεδονία του ´Ιλιντεν» και χωρίς… συνταγματική αναθεώρηση

Ν. Κοτζιάς (αριστερά) Ζ. Ζάεφ (μέση) Ν. Ντιμιτρόφ (δεξιά) -Φωτογραφία: Intimenews/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Ν. Κοτζιάς (αριστερά) Ζ. Ζάεφ (μέση) Ν. Ντιμιτρόφ (δεξιά) – Φωτογραφία: Intimenews/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Παρότι τα μηνύματα που στέλνει η Αθήνα είναι πως απορρίπτεται η ονομασία «Μακεδονία του ´Ιλιντεν», στα Σκόπια επιμένουν σ´ αυτή τη λύση και μάλιστα, χωρίς αναθεώρηση του συντάγματος. Τόσο ο Ζόραν Ζάεφ, όσο και ο Νικολά Ντιμιτρόφ, σε νέες δηλώσεις τους, επέμειναν σε αυτό το σενάριο, με τον μεν πρωθυπουργό να καλεί την Ελλάδα να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι θα παραιτηθεί, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Σημειωτέον ότι ο Ζάεφ έστειλε σαφές μήνυμα κατά της συνταγματικής αναθεώρησης στη χώρα του, όποια κι αν είναι η λύση, στην οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές, έπειτα από την ξεκάθαρη αντίθετη άποψη που εξέφρασε η αξιωματική αντιπολίτευση, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Ζάεφ, σε δηλώσεις έπειτα από την απαλλαγή του από την κατηγορία για δωροδοκία, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αναμένεται συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, όποια κι αν είναι η λύση στο ονοματολογικό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων meta της ΠΓΔΜ. Συμπλήρωσε ότι το «Μακεδονία του ´Ιλιντεν» δεν θέτει σε κίνδυνο, αλλά αντιθέτως ενισχύει την ταυτότητα της χώρας του και υπεστήριξε ότι δίνει στην Ελλάδα μία σύνθετη ονομασία με χρονικό προσδιορισμό. «Αυτή η πρόταση εξετάστηκε στην ΠΓΔΜ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτικό κόμμα, διανοούμενος ή απλός πολίτης που προσβάλλεται από αυτή την πρόταση. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε. Πρώτα, ας δούμε αυτή την πρόταση μέχρι τέλους και καλώ όλους στην Ελλάδα να τήν εξετάσουν, γιατί αξίζει», δήλωσε ο Ζάεφ, ο οποίος την Τρίτη θα προτείνει ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Αλλά και ο Ντιμιτρόφ, σε νέες του δηλώσεις, υποστήριξε σθεναρά την πρόταση «Μακεδονία του ´Ιλιντεν», ενώ ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, θα αναλάβει την ευθύνη και θα παραιτηθεί. «Αν υποστηρίζεις την ΠΓΔΜ, τότε σίγουρα υποστηρίζεις το “Μακεδονία του ´Ιλιντεν”», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο 1TV, προσθέτοντας ότι η νέα πρόταση περιλαμβάνει την αναγνώριση του «μακεδονικού έθνους και της γλώσσας». Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε κατηγορηματικά κατά του ενδεχομένου να γίνει συνταγματική αναθεώρηση, για την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Και ο Ζάεφ χρειάζεται τη στήριξη του VMRO. αν θέλει να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, καθώς απαιτείται η πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.

Ενδιαφέρον της TOTAL, για γεώτρηση και στο τεμάχιο 8, της κυπριακής ΑΟΖ

Συνεχίζεται η αξιολόγηση των ποσοτήτων υδρογονανθράκων στον στόχο «Καλύψω» του τεμαχίου 6


 Ενδιαφέρον της TOTAL για γεώτρηση και στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ

Σε ερευνητική γεώτρηση, στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, ενδιαφέρεται να συμμετάσχει η TOTAL, όπως ανεκοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, μετά τη συνάντηση του περιφερειακού διευθυντή της εταιρείας, Στεφάν Μισέλ, με τον πρόεδρο της χώρας, Νίκο Αναστασιάδη.

Το τεμάχιο 8 αδειοδοτήθηκε στην ιταλική εταιρεία και το ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας γι´ αυτό «είναι μια εξέλιξη πάρα πολύ σημαντική, που ενδυναμώνει την κοινοπραξία στο τεμάχιο και διευρύνει την παρουσία της στην ΑΟΖ της Κύπρου», επεσήμανε ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος είπε ακόμη ότι συνεχίζεται η αξιολόγηση των ποσοτήτων υδρογονανθράκων στο στόχο «Καλυψώ» του τεμαχίου 6. Ο υπουργός προσέθεσε ότι, παρότι τον περασμένο Φεβρουάριο παρεμποδίστηκε από την Τουρκία η γεώτρηση στο τεμάχιο 3, ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας (η TOTAL) θέλει να διευρύνει την παρουσία του εντός της ΑΟΖ, ειδικά σε ένα τεμάχιο, όπως το 8, το οποίο είναι κατ’ εξοχήν ανεξερεύνητο ακόμη».

Ο κ. Μισέλ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι συζητήθηκε το ενεργειακό πρόγραμμα της εταιρείας και υπεβλήθη αίτηση και για το τεμάχιο 8. Για το στόχο «Καλυψώ» είπε ακόμη ότι υπήρξε η πρώτη γεώτρηση, με θετικό αποτέλεσμα και σημείωσε ότι σίγουρα θα υπάρξει και επιβεβαίωση της εκτίμησης.

Διαβάστε Επίσης

ΤΑ ΔΥΟ ΑΛΟΓΑ (LEO TOLSTOY)

Lectures Bureau Δύο άλογα κουβαλούσαν δύο φορτία. Το