214 χρόνια μετά το Χορό του Ζαλόγγου – ΚΑΙ… ΑΣΦΑΛΩΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ !

https://youtu.be/1hwc_NPi5e8?t=2 ΑΛΕΚΟ ΚΙΤΣΑΚΗ – ΑΘΑΝΑΤΕ ! ΝΑ ΖΗΣΕΙ Η ΠΟΔΟΓΟΡΑ ΜΑΣ !

18 Δεκεμβρίου του 1803. 214 χρόνια μετά το Χορό του Ζαλόγγου, πετάμε πάνω από την ιστορική τοποθεσία που συνδέθηκε με την προεπαναστατική περίοδο του 1821.

214 χρόνια μετά τον Χορό του Ζαλόγγου: Πτήση πάνω από τον ιστορικό βράχο (βίντεο)

Το μεγαλύτερο άγαλμα της Ελλάδoς, με τίτλο «Μνημείο Ζαλόγγου» σε σχέδια του γλύπτη Γεωργίου Ζαγγολόπουλου, δεσπόζει στην περιοχή.

214 χρόνια μετά τον Χορό του Ζαλόγγου: Πτήση πάνω από τον ιστορικό βράχο (βίντεο)

Θαυμάστε την πτήση του haanity:

Τα ιστορικά γεγονότα:

Ήταν 12 Δεκεμβρίου του 1803, όταν οι Σουλιώτες υπέγραψαν συνθήκη με τον Αλή Πασά μετά από την πολιοκρία που είχαν υποστεί. Ο βασικός όρος της συμφωνίας, που δεν τηρήθηκε, ήταν να εκκενώσουν τα χωριά τους συν γυναιξί και τέκνοις. Φεύγοντας, χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες από τις οποίες η μία με τις οικογένειες των Δαγκλή, Δράκου, Ζορμπά, Τζαβέλλα, Πανομάρα κ.ά. κατευθύνθηκε προς την Πάργα, ενώ η άλλη με εκείνες των Κουτσονίκα, Μαλάμου, Μπότσαρη κ.ά. προς το Ζάλογγο.

Ο Αλή Πασάς, αθετώντας το λόγο του και τη συνθήκη, διέταξε την καταδίωξη και την εξόντωση των Σουλιωτών. Από τις δύο ομάδες, η δεύτερη δεν κατόρθωσε να διαφύγει. Οι αποτελούντες την δεύτερη ομάδα είχαν φθάσει στο Ζάλογγο, στο ομώνυμο χωριό με τις δέκα περίπου οικίες. Στη συνέχεια για περισσότερη ασφάλεια ανέβηκαν στη κορυφή όπου βρίσκεται και η ομώνυμη Μονή του Ζαλόγγου.

Στις 16 Δεκεμβρίου όταν έφθασε στους πρόποδες του Ζαλόγγου το πολυάριθμο ασκέρι του Αλή Πασά υπό τον Αλβανό διοικητή Μπεκήρ Τζιγαδώρο, οι Σουλιώτες μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους οχυρώθηκαν μέσα στη Μονή απ΄ όπου και απέκρουσαν στις 16 και 17 του μήνα τις εφόδους. Την επομένη όμως, στις 18 Δεκεμβρίου, ο μέν Κουτσονίκας και οι σύντροφοί του παραδόθηκαν, ενώ 50 περίπου γυναίκες με τα παιδιά τους και 13 άνδρες κατέφυγαν σε παρακείμενο βράχο, καλούμενος σήμερα «Στεφάνι». Αντίθετα άλλοι, περίπου 147, υπό τον Κίτσο Μπότσαρη κατάφεραν με έφοδο να διασωθούν. Οι δε Αλβανοί όταν έφθασαν στη Μονή και τήν κατέλαβαν αιχμαλώτισαν όσους βρίσκονταν εκεί.

214 χρόνια μετά τον Χορό του Ζαλόγγου: Πτήση πάνω από τον ιστορικό βράχο (βίντεο)
Τότε, οι γυναίκες που είχαν καταφύγει στο βράχο (ο αριθμός ποικίλλει από 22 έως 57) προτίμησαν αντί της ατιμίας και της αιχμαλωσίας να ρίξουν τα τέκνα τους στο γκρεμό και στη συνέχεια να ακολουθήσουν και οι ίδιες, χορεύοντας τον θρυλικό πια «χορό του Ζαλόγγου» !

ΚΑΙ ΕΔΩ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ – ΚΑΜΜΙΑ ! ΓΙΑΥΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ ΟΤΑΝ ΕΚΦΡΑΖΕΣΤΕ, ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ – ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ! ΧΥΤΗ Λ. ΕΥΘΥΜΙΑ

Ο αξιωματικός του Αλή πασά, Σουλεϊμάν αγάς, αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, ήταν ο πρώτος που αφηγήθηκε το γεγονός στον εξισλαμισμένο Γάλλο μισθοφόρο Ιμπραήμ Μανσούρ Εφέντι, ο οποίος συμπεριέλαβε τη μαρτυρία σε βιβλίο του, που κυκλοφόρησε στο Παρίσι το 1828 με τις αναμνήσεις του από την Αυλή του Αλή Πασά.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία, οι γυναίκες «πιάστηκαν από τα χέρια κι άρχισαν ένα χορό, που τα βήματά του τά κινούσε ο Ανυπέρβλητος Ηρωισμός και η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ ! Στο τέλος των επωδών, οι γυναίκες βγάζουν μία διαπεραστική και μακρόσυρτη κραυγή, που ο αντίλαλός της σβήνει στο βάθος ενός τρομακτικού γκρεμού, όπου ρίχνονται μαζί με όλα τα παιδιά τους».

 
 

Διαβάστε Επίσης

Η Τουρκία τερματίζει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα

Έντονη η αντίδραση της Τουρκίας στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου