«Αντίποινα» για τη Νέα Ζηλανδία η επίθεση, στη Σρι Λάνκα…

- in ΔΙΕΘΝΗ
«Αντίποινα» για την επίθεση στα τζαμιά του Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας ήταν οι επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στην Σρι Λάνκα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Άμυνας της χώρας. Στις 15 Μαρτίου, ο ακροδεξιός Μπρέντον Τάραντ εισέβαλε σε δύο τζαμιά της πόλης Κράιστσερτς και πυροβολώντας αδιακρίτως, σκότωσε 50 μουσουλμάνους. Την περασμένη Κυριακή, 21 Απριλίου, επτά βομβιστές αυτοκτονίας προκάλεσαν έξι εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα Κολόμπο, σκοτώνοντας 321 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 500.

«Οι προκαταρκτικές έρευνες αποκάλυψαν πως αυτό που συνέβη στη Σρι Λάνκα διαπράχθηκε σε αντίποινα για την επίθεση εναντίον των μουσουλμάνων του Κράισττσερτς», δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο υφυπουργός Άμυνας Ρουβάν Βιζεβαρντένε. Ο ίδιος δήλωσε πως υπεύθυνες για την επίθεση πιστεύεται πως είναι δύο ντόπιες ισλαμιστικές οργανώσεις: «Έγινε από την Εθνική Ταουχίντ Ταμα’ούτ μαζί με την JMI», δήλωσε ο υφυπουργός.

Σημειωτέον ότι, στις 20 Μαρτίου, λίγα 24ωρα μετά τις αιματηρές επιθέσεις σε δύο εκκλησίες στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Χασάν αλ-Μουτζαχίρ κάλεσε τους Μουσουλμάνους να πάρουν εκδίκηση για το θάνατο 50 ατόμων. Σε ηχογραφημένο μήνυμα, διάρκειας 44 λεπτών, το οποίο αναρτήθηκε στο αγαπημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Ισλαμικού Κράτους «Telegram», ο εκπρόσωπος του Iσλαμικού Κράτους απηύθυνε έκκληση στον μουσουλμανικό κόσμο για αντίποινα.

Ο αντίλογος υποστηρίζει πως οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα πιθανότατα χρειάστηκαν πολλούς μήνες προετοιμασίας και όχι μόλις 40 μέρες, από όταν δηλαδή έγινε η σφαγή στα τζαμιά του Κράιστσερτς.

Ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων από τις βομβιστικές επιθέσεις, που σημειώθηκαν σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα, την Κυριακής του Πάσχα των Καθολικών, αυξήθηκε, όπως γνωστοποίησε πριν από λίγο η Αστυνομία της χώρας της Ασίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πολλοί από τους -περίπου 500- τραυματίες υπέκυψαν. Κατά την ίδια πηγή, 40 ύποπτοι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας. που διενεργείται για τις επιθέσεις. Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της Αστυνομίας, πρόκειται για μέλη ενός ντόπιου ισλαμιστικού κινήματος, του National Thowheeth Jama’ath (NTJ).

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Σρι Λάνκα, μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί τα πτώματα 31 ξένων, ενώ ακόμη 14 αλλοδαποί αγνοούνται κι εκφράζονται φόβοι πως είναι νεκροί. Σύμφωνα με το υπουργείο, άλλοι 17 υπήκοοι ξένων κρατών. οι οποίοι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις, νοσηλεύονται στο Εθνικό Νοσοκομείο του Κολόμπο κι ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της χώρας της Ασίας. Όπως έγινε γνωστό, σε λειτουργία έχει τεθεί ειδική τηλεφωνική γραμμή, για να προσφέρεται βοήθεια στα μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

Σήμερα, Τρίτη, έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος από την κυβέρνηση και τηρήθηκαν τρία λεπτά σιγής για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα, περί τις 8.30 τοπική ώρα (6.00 ώρα Ελλάδας), τη χρονική στιγμή που διαπράχθηκε η πρώτη από τις επιθέσεις την Κυριακή.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στη νήσο, τα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ είναι κλειστά, τα ραδιοφωνικά και τα τηλεοπτικά δίκτυα υποχρεούνται να τροποποιήσουν τα μουσικά τους προγράμματα. Η χώρα τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από χθες, με απόφαση των αρχών.

Στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο, που έγινε στόχος της πρώτης βομβιστικής επίθεσης, δεκάδες άνθρωποι προσευχήθηκαν σιωπηλά, με κεριά στα χέρια, ορισμένοι συγκρατώντας με μεγάλη δυσκολία, δάκρυα και λυγμούς. Μόλις πέρασαν τα τρία λεπτά της απόλυτης σιωπής, το πλήθος άρχισε να προσεύχεται μεγαλόφωνα.

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από