Εξέγερση στην Αλβανία: Στήνουν οδοφράγματα γύρω από τη Βουλή

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εξέγερση στην Αλβανία: Στήνουν οδοφράγματα γύρω από τη Βουλή

Συμπλοκές στην Αλβανία, στα Τίρανα, μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας, ξέσπασαν το μεσημέρι του Σαββάτου. Οι διαδηλωτές έσπασαν τον κλοιό της Αστυνομίας και αποπειράθηκαν να εισβάλλουν στην αλβανική Βουλή. Η Αστυνομία έριξε στο πλήθος δακρυγόνα και προσπάθησε να τό διαλύσει με κανόνια νερού. Πολλοί διαδηλωτές ήταν εφοδιασμένοι με αντισφυξιογόνες μάσκες, απάντησαν με βροχή από πέτρες στην Αστυνομία. Έριξαν και καπνογόνα. Όπως μεταδίδεται, έριξαν κάτω τα συρματοπλέγματα, με τα οποία το αλβανικό καθεστώς έχει περικυκλώσει τη Βουλή. Οι διαδηλωτές έχουν συρρεύσει από ολόκληρη τη χώρα και έφθασαν στα Τίρανα από το πρωί του Σαββάτου.

Το συλλαλητήριο έχει οργανωθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία φιλοδοξούσαν τις προηγούμενες ημέρες να ξεπεράσει κατά πολύ όλες τις προηγούμενες διαδηλώσεις, οι οποίες έγιναν από τις αρχές του χρόνου με το αίτημα προκήρυξης πρόωρων και ανόθευτων εκλογών. Το πλήθος υποδέχτηκε με ιαχές νίκης τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, όταν εμφανίστηκε στο συλλαλητήριο. Με επικεφαλής τον κ. Μπάσα οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το πρωθυπουργικό γραφείο. Στη συνέχεια, η διαδήλωση στράφηκε προς το κοινοβούλιο, όπου και ξέσπασαν τα βίαια επεισόδια. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να μπλοκάρουν με οδοφράγματα τους δρόμους, που οδηγούν στο κοινοβούλιο, για όσες ημέρες χρειαστεί. Στόχος τους η ανατροπή της κυβέρνησης του Έντι Ράμα.

Οι δυτικοί εταίροι της Αλβανίας, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν καταδικάσει από την Παρασκευή, με ανακοινώσεις τους, τη βία στις διαδηλώσεις. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι, ενώ η ειρηνική διαμαρτυρία αποτελεί θεμελιακό πυλώνα της Δημοκρατίας, οι πράξεις βίας και η καταστροφή δημόσιας περιουσίας είναι πράξεις παράνομες. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Ράμα για διαφθορά, σχέσεις με τη μαφία των ναρκωτικών και νοθεία των εθνικών εκλογών του 2017.

«Οι ημέρες του Ράμα είναι μετρημένες»

Στα μέσα της εβδομάδας ο Λουλζίμ Μπάσα, μιλώντας σε με οπαδούς του στην πόλη Μπεράτι στην κεντρική Αλβανία, προετοίμαζε το «κλίμα», για το Σάββατο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση Ράμα ότι με τις διασυνδέσεις της με το έγκλημα, εμποδίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Μπάσα, είναι μια συμμορία, που «τήν έπιασαν επ΄ αυτοφώρω κλέβοντας ψήφους και χρήματα του Δημοσίου», γι΄ αυτό έχει μετρημένες τις ημέρες.

Ο Ράμα, είπε ακόμα, κυβερνά με πέντε εκπροσώπους της ολιγαρχίας, που δίνουν ρουσφέτια στον ίδιο το Ράμα και στους υπουργούς του.

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια:

Embedded video
After anti-govt demonstrators tried to break into Albania’s parliament in Tirana, police let off tear gas and fired water cannons at the crowd.

Embedded video
Riot police are on the streets of Tirana after the crowd of anti-govt demonstrators turned violent and tried to storm Albania’s parliament.
Demonstrators came prepared with gas masks and remain in the area, despite police using tear gas and water cannons to disperse them.

Διαβάστε Επίσης

Νότια Κορέα: «Ανεύθυνο το βέτο της Ρωσίας, στη συνέχιση της επιτήρησης των κυρώσεων του ΟΗΕ, στη Βόρεια Κορέα»

«Η ρωσική ομοσπονδία, παρά το καθεστώς του κράτους-μόνιμου