Αυτοσεβασμός σημαίνει κανένας δεν μέ χειρίζεται, όπως τόν βολεύει !

- in EDITORIAL, ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Αυτοσεβασμός. Μια λέξη – κλειδί, για να «προφέρεις» σωστά το όνομα της ζωής, η οποία αν μη τι άλλο, αν δεν οφείλεται σε δώρο θεού, σίγουρα αποτελεί μια όμορφη, μοναδική συνωμοσία του σύμπαντος. Άκουσε λοιπόν, για μια ακόμα φορά, πως οφείλεις σεβασμό στην ύπαρξη σου. Κι αυτό, γιατί, αν δεν σεβαστείς πρώτα εσένα, δεν θα μπορέσεις να σεβαστείς τίποτα σε τούτη την πλάση. Κρίκοι της αλυσίδας, όλα.

Σίγουρα δεν είναι τα πάντα ρόδινα και όταν βιώνεις στην πράξη τις δυσκολίες του βίου, τα λόγια τούτα μπορεί να ακούγονται σαν ουτοπικές φανφάρες. Ίσως ! Μα αναρωτήσου: η επανάληψη απαξίωσης του Είναι σου, πού θαρρείς θα σ’ οδηγήσει; Με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη υποβάθμιση, η οποία, επί της ουσίας, θα σημάνει ολότελα την εξαφάνισή σου. Αυτός είναι άραγε ο σκοπός της πορείας σου;

Ο αυτοσεβασμός σημαίνει πώς έχω τον πρώτο και μοναδικό λόγο στον εαυτό μου και δεν επιτρέπω σε κανέναν να μέ χειρίζεται κατά πως τόν βολεύει. Το χειρισμό των άλλων μπορούμε με σχετική ευκολία να τόν πετάξουμε στο πηγάδι, φτάνει πρώτα να έχουμε ξεκαθαρίσει: τι μάς κάνει, τι δεν μάς κάνει, τι μάς πονάει πιο πολύ, τι μάς πιέζει, τι μάς απελευθερώνει.

Κι είναι απολύτως κατανοητό πως η αποτυχία διαχείρισης μιας οποιασδήποτε χειραγώγησης θα συμβεί αρκετές φορές στη ζωή μας. Είμαστε άνθρωποι εξάλλου και σε αυτό έγκεινται οι αδυναμίες μας. Δεν έχουμε όμως καμία δικαιολογία, όταν πέφτουμε θύματα επαναλαμβανόμενα σε μια κατάσταση που γνωρίζουμε τα δεδομένα. Ειλικρίνεια λοιπόν ! Στον εαυτό μας δεν λέμε ψέματα. Παραδεχόμαστε τις καταστάσεις και τις δυσκολίες.

Αντιμετωπίζουμε με γενναιότητά τις αντιξοότητες, δίχως να εθελοτυφλούμε και να τις ωραιοποιούμε. Ας κρατήσουμε έστω μια αρετή φυλαχτό στο προσκεφάλι μας. Για το τέλος, που βέβαια είναι και η αρχή, για να αποδώσεις σεβασμό στον εαυτό σου, θα πρέπει πάνω απ’ όλα να τόν αγαπήσεις. Να είσαι καλός μαζί του και να τόν συγχωρήσεις. Κάπως έτσι ίσως να αλλάξουν τα στραβά και τα ανάποδα του κόσμου αυτού, που σεβασμό δεν δίνει, μα σεβασμό ζητάει !

Της Ματίνας Κ. Καρελιώτη

Διαβάστε Επίσης

Άντρας άνοιξε πυρ μέσα σε τραμ στην Ολλανδία… Νεκρός – Τραυματίες…

Τουλάχιστον ένας νεκρός από την επίθεση στην Ουτρέχτη