Τουρκικά ΜΜΕ: «Είμαστε έτοιμοι για πολεμική εμπλοκή, ανά πάσα στιγμή»

- in MEDIA
Τουρκικά ΜΜΕ: «Προετοιμαζόμαστε για ένα δεύτερο αγώνα
Τουρκικά ΜΜΕ: «Προετοιμαζόμαστε για ένα δεύτερο αγώνα «Σεβρών» – Είμαστε έτοιμοι για πολεμική εμπλοκή ανά πάσα στιγμή»

H μεγάλη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» αφορά την τελική πρόβα πολέμου απέναντι στις δυνάμεις που «πολιορκούν» την Τουρκία λένε ΜΜΕ της γειτονικής χώρας τονίζοντας πως η Αγκυρα δίνει έναν δεύτερο αγώνα «Σεβρών».

Οπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η άσκηση θα προσομοιάζει πραγματικές συνθήκες πολέμου. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα χωριστούν στα δύο, σε δυνάμεις της Τουρκίας και σε εχθρικές.

«Θα είναι ένας αγώνας επιβίωσης και επικράτησης έναντι του εχθρού» λέει η «Γενί Σαφάκ». Το μήνυμα ουσιαστικά που θέλει να περαστεί -σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ»- είναι πόσο έτοιμες είναι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ακόμη και για πόλεμο, αν χρειαστεί.

Mαζί με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, στην Τουρκία ετοιμάζεται και ο φιλο-κυβερνητικός τύπος για τη μεγάλη έναρξη αύριο της στρατιωτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα». Με εκτενή δημοσιεύματα και δηλώσεις Τούρκων απόστρατων στρατιωτικών αξιολογούν τη σημασία και τα μηνύματα, που θα περάσει η μεγαλειώδης άσκηση στους γείτονες, αλλά και στην ίδια τη χώρα.

Πρώτα από όλα, το δημοσίευμα της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» ξεκινά με τη διαπίστωση ότι «η ένταση που βιώνεται το τελευταίο διάστημα είτε στο Αιγαίο, είτε στην ανατολική Μεσόγειο, είτε στη Μαύρη Θάλασσα, γίνεται αιτία κάθε μέρα που περνάει ο ‘κύκλος της φωτιάς’ γύρω από την Τουρκία να μεγαλώνει».

Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη άσκηση μέχρι σήμερα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, η «Γαλάζια Πατρίδα», γίνεται -σύμφωνα με Τούρκους απόστρατους αξιωματικούς, που μιλούν στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ»-, όχι με σκοπό τον πόλεμο, αλλά την αποτροπή.

«Η Γαλάζια Πατρίδα δίνει την πιο ξεκάθαρη απάντηση σε όσους κατέστρωναν σχέδια εναντίον μας σε μία αδύναμη για εμάς περίοδο, αλλά και στους γκιουλενιστές που νόμιζαν ότι πήραν στα χέρια τους τις ένοπλες δυνάμεις», δηλώνει στην εφημερίδα ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Αλί Ντενίζ Κουτλούκ, ο οποίος συμπληρώνει εμφαντικά ότι «η Τουρκία αποδεικνύει για άλλη μία φορά σε όλον τον κόσμο ότι είναι η μεγαλύτερη αποτρεπτική δύναμη στην περιοχή και όσοι θέλουν να βλάψουν την Τουρκία, θα πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα πάντως, η Τουρκία τα τελευταία χρόνια δεν ήρθε αντιμέτωπη μόνο με εσωτερικές απειλές, αλλά και εξελίξεις στο στενό περιβάλλον της ήταν η αιτία να αποκτήσει έναν ακόμη πιο ισχυρό στρατό. Επομένως, δεν είναι ‘σύμπτωση’ η επίδειξη ισχύος, που θα πραγματοποιήσει ο στρατός, η αεροπορία και το ναυτικό και που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα προς την άσκηση ‘Γαλάζια Πατρίδα’, που ξεκινά στις 27 Φεβρουαρίου.

Και το όνομα της άσκησης έχει τη σημασία του, όπως αναφέρεται.

«Το όνομα Γαλάζια Πατρίδα έχει την έννοια του ενδιαφέροντος και της κυριαρχίας της Τουρκίας στη θάλασσα. Επομένως, εκτός από τη συμβολική αξία που έχει αυτό το όνομα, έχει και πραγματική αξία. Συγχαίρω όσους σκέφτηκαν αυτό το όνομα», δηλώνει ο Τούρκος αντιναύαρχος, ο οποίος αναφέρει ότι στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 90 χιλιάδες στρατιώτες.

Σύμφωνα με το τουρκικό στρατιωτικό δόγμα πάντως, «η αποτροπή είναι για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ο σημαντικότερος στόχος. Όχι ο πόλεμος. Ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια στον πόλεμο, είναι η αποτροπή του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματικός στη ‘Γενί Σαφάκ’, παραφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη γνωστή ρήση «αν θέλετε ειρήνη, ετοιμαστείτε για πόλεμο».

Αναφερόμενος ο Τούρκος απόστρατος σε κάποιες χώρες που έχουν κάνει διάφορες συμμαχίες μετά τις εξελίξεις στην Μεσόγειο και το Αιγαίο είπε: «Αυτή η άσκηση θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα σε εκείνους που έχουν την νοοτροπία του ‘να πάρουμε κάποιους μαζί μας για να πετύχουμε τον στόχο μας’».

Σύμφωνα με τον Τούρκο στρατιωτικό, το ναυτικό της Τουρκίας είναι κάθε στιγμή μάχιμο και μπορεί να κάνει απόβαση σε άλλα εδάφη, να εμποδίσει επιθετικές ενέργειες στη θάλασσα άλλων χωρών και την ίδια ώρα να χρησιμοποιήσει με επιτυχία όλα του τα όργανα.

«Όποιος βλάπτει την Τουρκία, κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος», τονίζει ο Αλί Ντενίζ Κουτλούκ, υπογραμμίζοντας ότι το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας έχει προσαρμοστεί πλήρως στη σημερινή εποχή και διαθέτει και σύγχρονα όπλα και τις απαραίτητες ενισχύσεις. «Είναι σε κατάσταση να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες με τον πιο ισχυρό τρόπο», διατράνωσε.
 
Την ίδια ώρα, μιλώντας στην εφημερίδα «Αϊντινλίκ» ένας άλλος απόστρατος Τούρκος αντιναύαρχος, τονίζει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θέλουν να πολιορκήσουν την Τουρκία.

Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ λέει ότι ο αγώνας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά, είναι ένας δεύτερος αγώνας Σεβρών.

«Θέλουν να πολιορκήσουν την Τουρκία από το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα και η νότια Κύπρος με τη στήριξη της Ε.Ε., των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Αιγύπτου θέλουν να κλέψουν την 100 χιλιάδων χλμ. Γαλάζια Πατρίδα μας. Αυτή η άσκηση είναι ένα μανιφέστο με μεγάλο νόημα:

Ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ αυτή την κλοπή. Ταυτόχρονα, έχει μεγάλη σημασία το «συναπάντημα» του δεύτερου γεωτρύπανού μας αυτή τη βδομάδα με τη Γαλάζια Πατρίδα.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει σε όλο τον κόσμο ότι δεν έχει μόνο στρατιωτική παρουσία στη Γαλάζια Πατρίδα, αλλά ότι τής ανήκει η Γαλάζια Πατρίδα με τις δραστηριότητες και τις γεωτρήσεις, που πραγματοποιεί. Μόνο να παρακολουθήσει κανείς τον πανικό και τη σύγχυση, που προκάλεσε στην Ελλάδα αυτή η άσκηση αποδεικνύει τη δύναμη αυτού του μανιφέστου», δήλωσε ο Τούρκος στρατιωτικός. Παράλληλα, τονίζει την ψυχολογική επίδραση, που έχει το όνομα και μόνο «Γαλάζια Πατρίδα».

«Ο εθνικός αγώνας που ξεκίνησε το 1919 έρχεται να συναντήσει μία μεγάλη άσκηση 100 χρόνια μετά και να αποτελέσει ένα μήνυμα για το μέλλον του ναυτικού μας», αναφέρει ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, που προσθέτει ότι η άσκηση αυτή εκφράζει το μήνυμα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ .πριν από έναν αιώνα ότι «ο πρώτος στόχος μας είναι η Μεσόγειος».

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από