Ειδήσεις της Τετάρτης, σε διεθνές επίπεδο…

- in Χωρίς κατηγορία

Συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ στον τομέα της ασφαλείας

Συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ στον τομέα της ασφαλείας
Για πρώτη φορά, Λευκωσία και Ουάσινγκτον προχωρούν σε συγκεκριμένο καθορισμό του πλαισίου συνεργασίας τους, σε θέματα ασφαλείας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των συναντήσεων του Κύπριου ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ενεργειακούς Πόρους, Φράνσις Φάνον. Στη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Πομπέο οι δύο άνδρες διαπίστωσαν από κοινού και χαιρέτισαν την ουσιαστική αναβάθμιση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή Δήλωσης Προθέσεων (Statement of Intent), η οποία θεσμοθετεί την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης θέματα ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, την ουσιαστική συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε, κατά τη συνάντηση, τη συνεπή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τις κυπριακής ιδιοκτησίας προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στις συζητήσεις τρία ήταν θα βασικά θέματα που κυριάρχησαν:

* Πρώτον, η ξεκάθαρη επιθυμία και από τις δύο πλευρές για ενίσχυση των σχέσεών μας σε όλα τα επίπεδα, και ειδικότερα σε θέματα, που άπτονται ευρύτερα του τομέα της Ασφάλειας.

* Δεύτερο θέμα που κυριάρχησε στις συζητήσεις μας είναι οι περιφερειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας, και ο ρόλος που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει για προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας. «Αναγνωρίζεται από πλευράς ΗΠΑ ο ρόλος της χώρας μας, η σημαντική δουλειά που παράγεται μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, και προς αυτή την κατεύθυνση ευελπιστούμε σύντομα να υπάρξει και αμερικανική συμμετοχή», είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

* Το τρίτο θέμα ήταν φυσικά το Κυπριακό. Η Ουάσινγκτον στηρίζει απόλυτα την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για σύντομη επανέναρξη συνομιλιών, που θα δημιουργούν πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης. «Ανταλλάξαμε απόψεις, ειδικότερα για το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, και για την ανάγκη όπως μέσα από το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως παροχέα ασφάλειας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος υπουργός εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την υπογραφή της ουσιαστικής, όπως τή χαρακτήρισε, «Δήλωσης Προθέσεων», που αγγίζει συνολικά τα θέματα ασφάλειας. Επίσης, σημείωσε ότι η συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ «είναι στη βάση μιας θετικής ατζέντας, μιας θετικής προσέγγισης και δεν στρέφεται εναντίον του όποιου κράτους». Τέλος, πρόσθεσε ότι μια από τις κοινές προσεγγίσεις είναι η επιθυμία διεύρυνσης της συνεργασίας με χώρες, που ασπάζονται τις ίδιες αξίες, όπως και το όραμα Κύπρου-ΗΠΑ, στην περιοχή.

ΗΠΑ: Κρατάνε τη Γερουσία οι Ρεπουμπλικανοί, ανακτούν τη βουλή των αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί…

Στα χαρτιά έμεινε το «μπλέ κύμα» κατά του Τραμπ, ο οποίος δείχνει πως συνεχίζει να έχει ρεύμα στην κοινωνία

Οι Ρεπουμπλικανοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, σύμφωνα με την πρόβλεψη του δικτύου ABC, ενώ Οι Δημοκρατικοί ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με την πρόβλεψη πολλών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Οι Δημοκρατικοί καταγράφουν πολύτιμες νίκες στις ενδιάμεσες εκλογές, αλλά το προαναγγελθέν «μπλε κύμα» κατά του Τραμπ δεν έχει εμφανισθεί, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί ανθίστανται σθεναρά, ιδιαίτερα στη Φλόριντα.

Δύο χρόνια μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, που εκτοξεύθηκε στο Λευκό Οίκο, χωρίς την παραμικρή πολιτική ή διπλωματική εμπειρία, οι Αμερικανοί συνωστίσθηκαν στα εκλογικά τμήματα, σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα πρώτα αποτελέσματα, ακόμη περιορισμένης έκτασης, προαναγγέλλουν -οριακά- την επικράτηση των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί, οι κόκκινοι, εμφανίζονται σε θέση να ενισχύσουν την ισχνή τους πλειοψηφία στη Γερουσία.

Οι πρώτες έδρες που οι Δημοκρατικοί απέσπασαν από τους Ρεπουμπλικανούς: η δημοκρατική Τζένιφερ Γουέξτον επικράτησε στη Βιρτζίνια και η Ντόνα Σαλάλα στη Φλόριντα.

Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικανοί απέσπασαν από τους Δημοκρατικούς μία έδρα – κλειδί στη Γερουσία στην Ιντιάνα, με την νίκη του Μάικ Μπράουν στη βιομηχανική και αγροτική αυτή πολιτεία, που κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Αλλά θα χρειασθεί πολύωρη αναμονή, για να διαμορφωθεί μία ακριβής εικόνα της σύνθεσης του νέου, 116ου, Κονγκρέσου των ΗΠΑ. Οι Δημοκρατικοί χρειάζεται να αποσπάσουν 23 έδρες από τους Ρεπουμπλικανούς, για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι ενδιάμεσες εκλογές κατά παράδοσιν είναι δυσμενείς για τον εν ενεργεία πρόεδρο. ´Ομως η απώλεια της Βουλής, παρά τους εξαιρετικά ευμενείς δείκτες της αμερικανικής οικονομίας, θα είναι παρά ταύτα πλήγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ, που έχει καταστήσει τις εκλογές αυτές δημοψήφισμα, προς το πρόσωπό του. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς εξέφρασε στην αρχή της εκλογικής βραδιάς ισχυρή αισιοδοξία. «Στο στάδιο αυτό, είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά η νύκτα είναι ακόμη μακρά», δήλωσε στο Fox News. Ο αριθμός των ψηφισάντων δεν καταγράφεται από κεντρική αρχή στις αμερικανικές εκλογές, αλλά στο Τέξας, στην Νέα Υόρκη ή στο Μέριλαντ τόσο οι ψηφοφόροι, όσο και οι οργανωτές, εξεπλάγησαν από το μέγεθος της συμμετοχής στην ψηφοφορία.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι υπήρξε μεγάλη η προσέλευση στις κάλπες…072018-midterm

Εκλογικό κέντρο στην Πενσιλβάνια, χθες. Στις ΗΠΑ, υπάρχει πανσπερμία μεθόδων ψηφοφορίας και εκλογικών κανονισμών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. H ασυνήθιστα μεγάλη προσέλευση στις κάλπες των χθεσινών ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ εμπόδισε κάθε ασφαλή πρόβλεψη των αποτελεσμάτων, οδηγώντας τους παρατηρητές να δηλώσουν έτοιμοι για εκπλήξεις. Πριν καν ανοίξουν οι κάλπες, είχαν κάνει χρήση του δικαιώματος της εκ των προτέρων ψήφου 36 εκατ. άνθρωποι, 9 εκατ. περισσότεροι από ό,τι στην προηγούμενη αντίστοιχη αναμέτρηση, το 2014. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ψήφους νέων, μαύρων και ισπανόφωνων, τα ποσοστά προσέλευσης στις κάλπες ήταν, ανάλογα με την πολιτεία, έως και τέσσερις φορές υψηλότερα, σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά.

Σε κάποια εκλογικά κέντρα, η αναμονή ξεπερνούσε τις δύο ώρες, καθώς ανέκυπταν τεχνολογικά προβλήματα με τους σαρωτές ψηφοδελτίων αλλά και καθυστερήσεις, λόγω της αναπάντεχα μεγάλης προσέλευσης. Η κατακλείδα της προεκλογικής περιόδου, με τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ ότι «όλα όσα έχουμε πετύχει κινδυνεύουν. Μπορούν να τά γκρεμίσουν τόσο γρήγορα – όσο εμείς τά χτίσαμε», φαίνεται ότι συσπείρωσε όχι μόνο τους δικούς του ψηφοφόρους, αλλά και εκείνους των αντιπάλων του.

Με κίνδυνο κάθε πρόγνωση να αποδειχθεί εσφαλμένη, το πολιτικό περιοδικό Cook Report εκτίμησε ότι οι Δημοκρατικοί επρόκειτο χθες να αποσπάσουν 20 έως 40 επιπλέον έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Υπενθυμίζεται ότι με τις παρούσες ισορροπίες, 23 επιπλέον έδρες αρκούν, ώστε ο έλεγχος της Βουλής να περάσει από τους Ρεπουμπλικανούς στους Δημοκρατικούς. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί να αυξήσουν την οριακή πλειοψηφία τους στη Γερουσία κατά 1-2 έδρες.

Σε περίπτωση επιστροφής της Βουλής στα χέρια των Δημοκρατικών, το σώμα μπορεί να ανοίξει εκ νέου τις έρευνες για τις σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία, να ζητήσει το «πόθεν έσχες» του προέδρου και να ανοίξει έρευνες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Την προεδρία της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα αναλάβει η βουλευτής Μαξίν Γουότερς, η οποία έχει υποσχεθεί «να κάνει στις τράπεζες ό,τι έκαναν εκείνες στους Αμερικανούς στη διάρκεια της στεγαστικής και της τραπεζικής κρίσης».

Πέρα από τους 435 βουλευτές, τους 35 γερουσιαστές (το ένα τρίτο του σώματος), χθες οι ψηφοφόροι επρόκειτο να επιλέξουν κυβερνήτες 36 πολιτειών. Επίσης, στις κάλπες της Φλόριντα τέθηκε προς ψήφιση διάταξη, που αποκαθιστά τα πολιτικά δικαιώματα 1,4 εκατ. καταδίκων που έχουν ολοκληρώσει την έκτιση της ποινής τους – διάταξη που, αν εγκριθεί, μπορεί να γείρει την πλάστιγγα της αμφίρροπης αυτής πολιτείας στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Οι Έλληνες δεν πλησιάζουν πια στα Ίμια…

Πηγή: REUTERS Νέο κρεσέντο προκλητικών δημοσιευμάτων από τα