Τα Νέα της Τρίτης. . .

- in ΔΙΕΘΝΗ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Μόνο η Αμερική μπορεί να διαλύσει την Αμερική»

Ο Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωσε την προεκλογική του καμπάνια


 «Μόνο η Αμερική μπορεί να διαλύσει την Αμερική»
 

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κρατούσε σφιχτά το μικρόφωνο, καθώς έδινε το τελευταίο μήνυμά του για τους Δημοκρατικούς, στην προεκλογική εκστρατεία για τις ενδιάμεσες εκλογές, που πραγματοποιούνται σήμερα. Η χαρακτηριστική βροντερή φωνή του τόν είχε εγκαταλείψει, μετά από μια εβδομάδα έντονης προεκλογικής εκστρατείας και ήταν βραχνή και χαμηλή, παρατηρεί το CNN. Η αποστολή που είχε ο Μπάιντεν σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, ήταν ξεκάθαρη: να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους να λάβουν τις αποφάσεις τους, για τη σημερινή ημέρα των εκλογών για το Κογκρέσο. Ο ίδιος πραγματοποίησε μία εξαήμερη περιοδεία, σε οκτώ αμερικανικές πολιτείες, στη διάρκεια της οποίας μίλησε σε κολέγια, δημοτικές αίθουσες συγκεντρώσεων, υπαίθριους χώρους εκθέσεων, αλλά ακόμη και στην -εκλογικά κρίσιμη- πολιτεία της Αϊόβα, ενώ οι οπαδοί του, τού φώναζαν «Τρέξε Τζο Τρέξε!». Ο Μπάιντεν έλαβε μέρος σε συνολικά δώδεκα προεκλογικές εκδηλώσεις την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

«Μόνο η Αμερική μπορεί να διαλύσει την Αμερική και αυτό έχουμε αρχίσει να τό βλέπουμε και πρέπει να τό σταματήσουμε και γι’ αυτό γίνονται οι εκλογές της Τρίτης», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν την Κυριακή στο Γέιτσβιλ, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη γενέτειρά του, το Σκράντον της Πενσιλβάνια. Η πόλη αυτή βρέθηκε στο επίκεντρο του προεκλογικού μηνύματος του, προς τους Αμερικανούς εργαζόμενους, αλλά και προς τη μεσαία τάξη.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι Δημοκρατικοί επιλέγουν την ελπίδα από το φόβο. Οι Δημοκρατικοί επιλέγουν την ενότητα από το διχασμό και είναι πιο σημαντικό ότι επιλέγουμε την αλήθεια από τα ψέματα. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε. Θυμηθείτε που βρισκόμαστε. Αυτή είναι η Αμερική», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, που πάλευε με τη λαρυγγίτιδα, που τόν ταλαιπωρούσε κατά τις τελευταίες ημέρες της έντονης προεκλογικής δραστηριότητάς του. Ο ίδιος δεν έχει κρατήσει μυστικές τις σκέψεις του, αναφορικά με τη διεκδίκηση της προεδρίας το 2020, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα λάβει τις αποφάσεις του μετά τις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές, για το Κογκρέσο. Ο Μπάιντεν εστίασε την προεκλογική του δράση στην προσπάθεια να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να ξανακερδίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και στη Γερουσία.

Στη διάρκεια μιας προεκλογικής εκδήλωσης για τη Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Κλέιρ ΜακΚάσκιλ στο Μπρίτζτον του Μισούρι την προηγούμενη εβδομάδα, κάποιος από τους συγκεντρωμένους φώναξε: «Μπάιντεν 2020!». Καθώς οι υποστηρικτές του άρχισαν να χειροκροτούν, ο ίδιος, χαμογέλασε και σήκωσε το χέρι του λέγοντας «Όχι…, Αυτό δεν είναι για μένα». Ωστόσο, μάλλον από αύριο θα πρέπει να σκέφτεται για την απόφαση που θα πρέπει να λάβει σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 2020 και τον δικό του ρόλο. Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών και μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος, οι τάσεις και οι επιθυμίες είναι ανάμεικτες, αναφορικά με μία προεδρική υποψηφιότητά του απέναντι στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ήρθα να δω τον Μπάιντεν, επειδή νομίζω ότι είναι αυτός που χρειαζόμαστε. Είναι ένας μαχητής για τη χώρα μας και μάχεται για τον λαό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Σίμονικ από το Τζέσουπ της πολιτείας Πενσιλβάνια. «Ελπίζω ότι θα βάλει υποψηφιότητα. Πιστεύω ότι θα είναι ο κατάλληλος υποψήφιος που θα μπορούσε να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Νταν Σέκερα γραφίστας από το Λουζέρν (Πενσιλβάνια) είπε ότι είναι καιρός για «ένα νέο πρόσωπο». «Είχαμε ένα δείπνο με τους παππούδες μου και συζητούσαμε πόσο θα ήθελαν να είναι ο Μπάιντεν προεδρικός υποψήφιος. Αλλά νομίζω ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο κενό μεταξύ αυτών που έχουν γεννηθεί το 2000 και τις υπόλοιπες γενιές», είπε ο Σέκερα, για να συμπληρώσει: «Όλοι οι φίλοι μου λένε, ‘αν είσαι κεντρώος είσαι βασικά τόσο κακός, όσο οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ ο Μπάιντεν κατά κάποιο τρόπο ανήκει σε αυτόν τον πολιτικό χώρο».

«Τον αγαπάμε και είμαστε σίγουρα οπαδοί του, αλλά η χώρα χρειάζεται νέο αίμα, νέους τρόπους να κάνει πράγματα. Είναι σίγουρο ότι μαθαίνουμε από ανθρώπους όπως ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αλλά νομίζω ότι χρειαζόμαστε φρέσκους ανθρώπους», δήλωσε ο Σταν Σάνκερ συνταξιούχος έμπορος μεταλλευμάτων, που είναι εθελοντής, βοηθώντας πρόσφυγες στην περιοχή του Σεντ Λούις.

«Νομίζω ότι ο Τζο είναι αυθεντικός και γνήσιος. Αισθάνθηκα ότι ήταν πολύ σεμνό να βρίσκεται εδώ, ενώ η παρουσία του φέρνει έναν θετικό τόνο. Πιστεύω ότι θα ήταν ένας τέλειος αντιπρόεδρος. Γιατί να μην είναι και ένας τέλειος πρόεδρος;». Δήλωσε η Τζένα Σπάιγκατζ μία νταντά από το Γουϊλομπάι του Οχάιο.

«Αν όλα πάνε καλά ο Ομπάμα μπορεί να είναι αντιπρόεδρος. Μπάιντεν-Ομπάμα 2020», πρόσθεσε η ίδια.

Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών ο Μπάιντεν υποστήριξε την υποψηφιότητα 130 Δημοκρατικών ενώ έλαβε μέρος σε προεκλογικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε περίπου 24 αμερικανικές πολιτείες.

Παράλληλα, συμμετείχε σε προεκλογικές δράσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων, ενώ πραγματοποίησε στη διάρκεια των εξορμήσεων του και άλλες σύντομες στάσεις, για την υποστήριξη άλλων 65 υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ομάδα πολιτικής υποστήριξης του, (American Possibilities) διέθεσε το ποσό των 600.000 δολαρίων άμεσα για τις προεκλογικές εκστρατείες Δημοκρατικών υποψηφίων, σύμφωνα με έναν από τους βοηθούς του.

Κατά την προεκλογική του δράση, ο Μπάιντεν παρουσίασε το Δημοκρατικό Κόμμα, ως το κόμμα που προστατεύει τον τομέα της υγείας, τα κοινωνικά προγράμματα, υποστηρίζει την κοινωνική ασφάλιση, το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Medicare), αλλά και ως το κόμμα που μάχεται για τους εργάτες της μεσαίας τάξης.

Ο Μπάιντεν οριοθέτησε πολιτικά τις σημερινές εκλογές ως «μία μάχη για την ψυχή της Αμερικής», δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για πολιτικούς ηγέτες, που προωθούν την αξιοπρέπεια, αλλά και την ηθική ακεραιότητα.

«Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την ηθική πυξίδα αυτού του έθνους, αυτό το κάνουμε την Τρίτη», τόνισε ο ίδιος, από το Οχάιο, το περασμένο Σάββατο.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, έδωσε επίσης έμφαση σε υποψηφίους, που θα διαθέτουν «χαρακτήρα» και αυθεντικότητα, ενώ το μήνυμά του αυτό, φαίνεται ότι συχνά εμπεριέχει κάποια χαρακτηριστικά, που έχουν ως σημείο αναφοράς τον ίδιο, αλλά και τους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος, που υποστήριξε ενεργά στην προεκλογική περιοδεία του.

Περισσότερους από 200 ομαδικούς τάφους άφησε πίσω του το Ισλαμικό Κράτος, στο Ιράκ

Ενδεχομένως να περιέχουν έως και 12.000 σορούς…


 Περισσότερους από 200 ομαδικούς τάφους άφησε πίσω του το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ

Περισσότερους από 200 ομαδικούς τάφους άφησε πίσω του το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στις περιοχές που είχε υπό την κατοχή του στο Ιράκ από το 2014 ως το 2017, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι 202 ομαδικοί τάφοι που βρέθηκαν σε διάφορες επαρχίες του βορείου και του δυτικού Ιράκ μπορεί να περιέχουν έως και 12.000 σορούς. Ωστόσο, προς το παρόν είναι δύσκολο να υπάρξουν ακριβείς υπολογισμοί, καθώς εργασίες εκσκαφής έχουν γίνει μόνον σε 28 ομαδικούς τάφους και έχουν εκταφεί μόνον 1.258 σοροί.

Επίσης, «μπορεί να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι», επισημαίνεται στην έκθεση, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε μερικές ζώνες, που έχουν ναρκοθετηθεί ή εξακολουθούν να τελούν υπό την απειλή λαθραίων τζιχαντιστικών πυρήνων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και ανάπηροι, όπως και μέλη των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και της Αστυνομίας, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

Μόνον στην περιοχή της Νινευής, όπου βρίσκεται η Μοσούλη, πρώην πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, περισσότεροι από 7.200 άνθρωποι εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται, εκ των οποίων οι 3.117 είναι μέλη της μειονότητας των Γιαζίντι, που διώκεται ιδιαίτερα από τους τζιχαντιστές, σύμφωνα με την ιρακινή κυβερνητική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει στο παρελθόν ότι σχεδόν 33.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από το ΙΚ στο Ιράκ και ότι περισσότεροι από 55.000 τραυματίστηκαν. Οι ομαδικοί τάφοι που βρέθηκαν είναι σε τέσσερις επαρχίες -Νινευή, Κιρκούκ, Σάλαχ αλ Ντιν και Ανμπάρ- στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Το Ισλαμικό Κράτος είχε εδραιωθεί σε αυτές τις περιοχές ως την ήττα του τον Δεκέμβριο του 2017 από τις ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη ενός υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού δυνάμεων. Οι θάνατοι αυτοί οφείλονται σε μια συστηματική, όπως τή χαρακτήρισε ο ΟΗΕ, και διαδεδομένη εκστρατεία βίας, «η οποία μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία». Ο ΟΗΕ επισημαίνει επίσης ότι οι ομαδικοί αυτοί τάφοι θα πρέπει να προστατευθούν, για να διασφαλιστεί ότι θα απονεμηθεί δικαιοσύνη και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Ωστόσο ο κυβερνητικός οργανισμός που έχει αναλάβει τη διαφύλαξη των ομαδικών τάφων δηλώνει ότι υποχρηματοδοτείται και είναι υποστελεχωμένος και δεν μπορεί να προστατεύσει και να ερευνήσει επαρκώς τις τοποθεσίες αυτές, στις οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν πυρομαχικά, που δεν έχουν εκραγεί.

Τραμπ: Άμα θέλετε περισσότερα καραβάνια, περισσότερο έγκλημα, ψηφίστε Δημοκρατικούς…

Ανοίγουν σε λίγες ώρες οι κάλπες στις ΗΠΑ, για τις ενδιάμεσες εκλογές


 Τραμπ: Άμα θέλετε περισσότερα καραβάνια, περισσότερο έγκλημα, ψηφίστε Δημοκρατικούς

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έβαλε τον εαυτό του στο πρώτο πλάνο καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, ενόψει των σημερινών ενδιάμεσων εκλογών, συνέχιζε ως αργά το βράδυ της Δευτέρας την προσπάθεια, στην οποία αποδύθηκε, για να κινητοποιήσει τους οπαδούς του, εμφανιζόμενος σε αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις και συνεχίζοντας το σφυροκόπημα των Δημοκρατικών, αφού επέλεξε τους τελευταίους μήνες να μετατρέψει τη σημερινή αναμέτρηση σε άτυπο δημοψήφισμα, για την προεδρία του.

«Αισθάνομαι σαν να είμαι εγώ στο ψηφοδέλτιο», τόνισε, απευθυνόμενος σε ενθουσιώδεις υποστηρικτές του στο Κλίβλαντ του Οχάιο. «Πρέπει να πάτε να ψηφίσετε», πρόσθεσε, επιμένοντας πως αυτό που διακυβεύεται είναι η προεδρία του και η πολιτική του. «Άμα θέλετε περισσότερα καραβάνια, περισσότερο έγκλημα, ψηφίστε Δημοκρατικούς. Αν θέλετε ασφαλείς κοινότητες, ψηφίστε Ρεπουμπλικανούς», τόνισε, επιμένοντας να βάζει το ζήτημα της μετανάστευσης και της εγκληματικότητας στην κορυφή της πυραμίδος, που κατ’ αυτόν συνδέονται άρρηκτα. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, για τα αποτελέσματα. Τα πρώτα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 06:00 (13:00 ώρα Ελλάδος), στην ανατολική ακτή της χώρας.

«Αύριο διακυβεύονται όλα όσα οικοδομήσαμε», επέμεινε ο Τραμπ, μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Ιντιάνα, Πολιτεία-κλειδί, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζεται να κερδίσουν, αν θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Μετά το σοκ του 2016, οι Δημοκρατικοί είναι φαβορί, κατά τις δημοσκοπήσεις, για την ανάκτηση του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων (435 έδρες), ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι φέρονται να οδεύουν να κρατήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας (100 έδρες, κρίνονται οι 35). Ανησυχώντας για το ενδεχόμενο νίκης των Δημοκρατικών, η οποία θα οδηγούσε σε παράλυση την προεδρία και την κυβέρνησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος ρίχτηκε με όλες του τις δυνάμεις στην εκστρατεία. Εκτός από το Οχάιο και την Ιντιάνα, ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε και στο Μιζούρι, όπου γινόταν άλλη μία συγκέντρωση με το γενικό τίτλο «Make America Great Again» – κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Στον αντίποδα, οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών, ελλείψει νέων προσωπικοτήτων, που να έχουν απήχηση εθνικής εμβέλειας, βασίστηκαν στην υποστήριξη του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Το αποτέλεσμα θα είναι «καλό για εμάς στη Γερουσία και πιστεύω ότι θα επιτύχουμε επίσης ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στη Βουλή», είπε ο Τραμπ τη Δευτέρα, παρότι αναγνώρισε ότι η ιστορική τάση θέλει το κόμμα εξουσίας να ηττάται στις ενδιάμεσες εκλογές, στις ΗΠΑ. Και στα δύο στρατόπεδα, η προσπάθεια συνεχιζόταν ως την ύστατη στιγμή, για την κινητοποίηση των εκλογέων. Οι ψήφοι των νέων, των μελών των μειονοτήτων και των γυναικών ίσως αποδειχθούν καθοριστικές.

Ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος που προκαλεί η αναμέτρηση: ήδη, πάνω από 30 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων ή επιστολικά, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, αριθμός πολύ υψηλότερος από τα 22 εκατομμύρια, που είχαν κάνει το ίδιο στην προηγούμενη τέτοια διαδικασία, το 2014. Το ποσοστό της συμμετοχής, για τα αμερικανικά δεδομένα, αναγγέλλεται υψηλό.

Η απώλεια του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων, παρά τα εξαίρετα στοιχεία για την πορεία των οικονομικών δεικτών, θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για τον Τραμπ, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως ο εγγυητής της καλής υγείας της αμερικανικής οικονομίας.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων, ο οποίος είχε αρχίσει την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία, χαρακτηρίζοντας συλλήβδην τους μετανάστες από το Μεξικό «βιαστές», επέλεξε εκ νέου να θέσει το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης στην καρδιά της εκστρατείας, μιλώντας περί επαπειλούμενης «εισβολής».

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί επικέντρωσαν τη δική τους προεκλογική εκστρατεία στην υπεράσπιση του συστήματος υγείας, όπως μεταρρυθμίστηκε επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά ακόμη περισσότερο στην απόρριψη του προέδρου Τραμπ, που πολλοί από τους υποψήφιούς τους δεν έπαψαν να χαρακτηρίζουν ψεύτη και καταλύτη των πρόσφατων βίαιων επεισοδίων ρατσιστικού και αντισημιτικού χαρακτήρα, που βύθισαν τη χώρα στο πένθος.

Η τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο SSRS για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου CNN κατέδειξε πως ο Τραμπ έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί για την ψήφο των γυναικών: το 62% εξ αυτών υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς. Οι δημοσκοπήσεις θέλουν την αντιπολίτευση να επικρατεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί πρέπει να αποσπάσουν 23 έδρες από τους Ρεπουμπλικάνους, για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.

Όμως οι έρευνες υποδεικνύουν αμφίρροπες μάχες σε τουλάχιστον είκοσι εκλογικές περιφέρειες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ποιο κόμμα θα νικήσει, προειδοποιούν αναλυτές των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, προβληματισμένοι ακόμη από την «έκπληξη» της επικράτησης του Τραμπ, το 2016.

Στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι προβλέπουν, και τό λένε μεγαλοφώνως, πως θα ενισχύσουν την πλειοψηφία τους, αφού έχουν στα χέρια τους δυνατά χαρτιά: αυτό το ένα τρίτο των εδρών του σώματος, που θα ανανεωθεί φέτος, κρίνεται κυρίως σε Πολιτείες, όπου πλειοψηφεί το συντηρητικό στοιχείο. Μεταξύ των κατόχων των 35 εδρών που κρίνονται, στην πιο δύσκολη θέση βρίσκονται οι Δημοκρατικοί, που έχουν εκλεγεί στη Βόρεια Ντακότα, στην Ιντιάνα, στη Μοντάνα και στο Μιζούρι.

Στην περίπτωση που το 116ο Κογκρέσο, που θα συγκροτηθεί σε σώμα την 3η Ιανουαρίου 2019, είναι διχασμένο, θα εγερθούν πολλά εμπόδια στο δρόμο του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, το πρόγραμμα του οποίου θα είναι πρακτικά αδύνατο να μετουσιωθεί σε νόμους, τουλάχιστον τους 22 μήνες που θα απομένουν ως τον Νοέμβριο του 2020. Όμως «αν οι Δημοκρατικοί χάσουν αυτές τις εκλογές, δεν θα απομένει πλέον κανένα μέσο ελέγχου» της εξουσίας του Τραμπ, έκρινε, εμφανώς θορυβημένος, ψηφοφόρος που ζει στο Νιού Τζέρσεϊ, ο Τζόναθαν Φριτς.

Στην καρδιά μιας από τις μάχες που προσελκύουν το εντονότερο ενδιαφέρον, ο Μπέτο Ο’Ρουρκ, υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη Γερουσία, εμφανίστηκε αισιόδοξος τη Δευτέρα, παρά τη διαφορά που τόν χωρίζει από τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, τον Τεντ Κρουζ, στις δημοσκοπήσεις (-6,5 μονάδες). «Από εμάς εξαρτάται, αν θα νικήσουμε», είπε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Χιούστον. Οι ψηφοφόροι καλούνται «να αποφασίσουν για το μέλλον όχι μόνο του Τέξας, αλλά της χώρας», πρόσθεσε ο σαραντάρης, που πολλοί διαβλέπουν ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος, για την προεδρία, το 2020.

Καθοριστική συνάντηση Πομπέο – Χριστοδουλίδη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η ΣΥΖΉΤΗΣΗ θα εστιασθεί πέριξ των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό


 Καθοριστική συνάντηση Πομπέο - Χριστοδουλίδη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζεται από το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, η αυριανή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Αμερικανό ομόλογο του, Μάικ Πομπέο, η οποία θα γίνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 23:00 (ώρα Ελλάδος).

Στη συνάντηση, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, θέματα ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος στο πλαίσιο της ενάσκησης της εξωτερικής της πολιτικής, ειδικότερα μέσω του δικτύου μηχανισμών τριμερούς συνεργασίας, που έχει αναπτύξει με την Ελλάδα και χώρες της περιοχής, η πορεία υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ, καθώς επίσης άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Νωρίτερα, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ενεργειακούς Πόρους, Φράνσις Φάνον, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας, και ακολούθως με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι η περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας.

Την Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας της Αμερικανικού Προέδρου, Τζον Μπόλτον, με τον οποίο αναμένεται να ανταλλάξει απόψεις για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση στη διερεύνηση τρόπων ενίσχυσης της υφιστάμενης πολυεπίπεδης συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα αυτό.

Επτά αγνοούμενοι από κατάρρευση κτιρίων στη Μασσαλία

Μεταξύ αυτών μια γυναίκα, η οποία δεν πήγε να πάρει τη μικρή κόρη της από το σχολείο…


 Επτά αγνοούμενοι από κατάρρευση κτιρίων στη Μασσαλία

Επτά άνθρωποι, πιθανότατα ένοικοι των κτιρίων που κατέρρευσαν σήμερα στη Μασσαλία αγνοούνται, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής των Ρεπουμπλικάνων (LR), Ρενό Μιζελιέ. Μεταξύ αυτών των επτά ανθρώπων είναι μια γυναίκα, η οποία δεν πήγε να πάρει τη μικρή κόρη της από το σχολείο και μια άλλη η οποία «δεν έβγαινε ποτέ από το σπίτι της», εξήγησε ο Μιζελιέ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το ΑΠΕ. Αγνοούμενοι θεωρούνται και δύο άνδρες, που βιντεοσκοπήθηκαν από μια κάμερα ασφαλείας στο πεζοδρόμιο, λίγο πριν την κατάρρευση των κτιρίων. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν αυτά τα δύο πρόσωπα κατοικούσαν σε κάποιο από τα κτίρια ή αν ήταν απλώς περαστικοί. Οι δύο παλαιές πολυκατοικίες βρίσκονταν σε μια λαϊκή συνοικία της Μασσαλίας, σε μικρή απόσταση από το παλιό λιμάνι.

Τραγωδία με μετανάστες – 13 νεκροί στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ισπανικές ακτές

Τραγωδία άνευ τέλους με μετανάστες σημειώθηκε στις ισπανικές ακτές. Δεκατρία άτομα από την υποσαχάρια Αφρική έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην ξηρά με αυτοσχέδιες βάρκες, ενώ 80 άλλοι διασώθηκαν από τις δυνάμεις της ακτοφυλακής, ανέφεραν αξιωματούχοι στον ισπανικό θύλακα Μελίγια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τοπικών αρχών, συνολικά 93 άτομα επέβαιναν σε δύο βάρκες, και 13 εξ αυτών εντοπίστηκαν νεκροί.

Οι σοροί 9 ανδρών ανασύρθηκαν. Ο Ερυθρός Σταυρός προσπάθησε να ανασύρει και τις 4 άλλες σορούς, χωρίς αποτέλεσμα. Τα σκάφη αναχαιτίστηκαν «περίπου 20 μίλια από τη Μελίγια». Οι 80 διασωθέντες, 75 άνδρες και 5 γυναίκες, μεταφέρθηκαν στο προσωπικό κέντρο στέγασης μεταναστών.

Γερμανία: Η Μέρκελ «έπαυσε» τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Σε διαθεσιμότητα ετέθη τη Δευτέρα ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, κατά τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Ο κ. Μάασεν βρέθηκε πριν από λίγο καιρό στο επίκεντρο ενδοκυβερνητικής διαμάχης, όταν διέψευσε δημοσίως την Καγκελάριο “Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είχε μιλήσει για «ανθρωποκυνηγητό» ακροδεξιών εναντίον μεταναστών στην πόλη Κέμνιτς της Σαξονίας. Έπειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, προκειμένου να μην τόν απολύσει, επρόκειτο να τόν αναβαθμίσει σε ειδικό σύμβουλο, για θέματα ασφάλειας.

Χθες όμως ο κ. Ζεεχόφερ ανακοίνωσε την απόφασή του να τόν θέσει σε διαθεσιμότητα, τονίζοντας ότι αποφασιστικής σημασίας υπήρξε το περιεχόμενο της ομιλίας του, σε κλειστό κύκλο επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών της Ε.Ε., της Νορβηγίας και της Ελβετίας, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες διατυπώσεις», οι οποίες, όπως είπε, προκαλούν πρόβλημα εμπιστοσύνης και καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της συνεργασίας. Ο κ. Ζεεχόφερ εξέφρασε την εκτίμησή του, για τις υπηρεσίες που προσέφερε ο κ. Μάασεν και τόν ευχαρίστησε για την προσφορά του στην ασφάλεια της χώρας.

Όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος, ο κ. Μάασεν, μιλώντας πριν από δυο εβδομάδες στο πλαίσιο του «Κλαμπ της Βέρνης», όπου συμμετέχουν οι επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών των χωρών της Ε.Ε., της Νορβηγίας και της Ελβετίας, καταλόγισε την ευθύνη για το θόρυβο γύρω από τις δηλώσεις του για το Κέμνιτς σε «αριστερά ριζοσπαστικά στοιχεία» του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), τα οποία επεδίωκαν την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ χαρακτήρισε «αριστερή» και «αφελή» την προσφυγική πολιτική του Βερολίνου.

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Οι Έλληνες δεν πλησιάζουν πια στα Ίμια…

Πηγή: REUTERS Νέο κρεσέντο προκλητικών δημοσιευμάτων από τα