Ο γερμανικός Τύπος για την αποχώρηση Μέρκελ και τα σενάρια της επόμενης μέρας

- in MEDIA

«Τι άλλο να έκαναν πια οι ψηφοφόροι; Να πετάξουν τομάτες στην Καγκελαρία;»Εκτενώς ασχολείται σήμερα ο γερμανικός Τύπος με την ανακοίνωση της Ά.Μέρκελ περί αποχώρησής της από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και παραμονής της στην Καγκελαρία, ως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου. Σε γενικές γραμμές γίνεται λόγος για «τέλος εποχής», ενώ οι αρθρογράφοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον του πολιτικού συστήματος στη χώρα.

«Επιτέλους, τό κατάλαβε. Δεν πήγαινε άλλο. Καιρός ήταν. Τι άλλο να έκαναν πια οι ψηφοφόροι, για να τό αντιληφθούν εκεί στο Βερολίνο; Τελείωσε. Να πετάξουν τομάτες στην Καγκελαρία; Αυτή η Καγκελάριος παρέμεινε στην εξουσία περισσότερο από ό,τι έπρεπε. Αυτό ήταν ένα σοβαρό λάθος. Και δείγμα ασυγχώρητης ύβρεως. Στην κρίση – αλλά και πότε δεν υπάρχει κρίση; – η Ά.Μέρκελ θεωρούσε τον εαυτό της αναντικατάστατη. Και δεν είναι», σχολιάζει σε άρθρο γνώμης το περιοδικό Der Spiegel, σε τόνο εξαιρετικά επικριτικό για τη Μέρκελ, στην οποία πάντως αναγνωρίζει ότι, σε αντίθεση με την αρχηγό του SPD Αντρέα Νάλες, αντελήφθη πως τα αποτελέσματα στη Βαυαρία και στην Έσση αποτελούσαν μήνυμα προς το Βερολίνο, όπως σχολιάζει το ΑΠΕ.

«Η κ.Μέρκελ επιτέλους τό εξέλαβε έτσι. Η Αντρέα Νάλες όχι. Αλλά και τι καταλαβαίνει η Αντρέα Νάλες; Αυτό που έδειξε, την Κυριακή το βράδυ, ήταν το παραλήρημα της εξουσίας. Όλα όσα είπε ήταν ο ελεεινός λόγος, που ο κόσμος δεν θέλει πλέον να ακούει. Ξύπνα Αντρέα! Τελείωσε!» αναφέρει το περιοδικό, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα είχε μια ευκαιρία, όταν ανέλαβε την ηγεσία του ο Μάρτιν Σουλτς. «Οι ψηφοφόροι έμοιαζαν για λίγο σαν να ήταν έτοιμοι για αλλαγή, το SPD όμως δεν ήταν. Αν ο Σουλτς δεν ήταν αυτός που είναι, σήμερα θα μπορούσε να είναι Καγκελάριος».Αναλύοντας την απόφαση της Μέρκελ να παραμείνει στην Καγκελαρία, το Spiegel διερωτάται, αν υπολογίζει στον οίκτο του διαδόχου της και αναφέρει ότι έπρεπε να αποχωρήσει, πριν από τις τελευταίες εκλογές, αήττητη. «Τώρα θα φύγει ηττημένη. Όπως και όλοι οι άλλοι πριν από αυτήν. Στη δημοκρατία, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αλλά για μια γυναίκα, που έδινε πάντα την εικόνα της αυτοδιάθεσης, είναι πικρό», γράφει ο συντάκτης και σε ιδιαίτερα συναισθηματικό ύφος υπενθυμίζει ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, αναφερόμενος στον νέο Πρόεδρο της Βραζιλίας, στην υπόθεση Κασόγκι, στις επιθέσεις στις ΗΠΑ.

«Η Δύση είναι διχασμένη. Ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο τελευταίος της Πρόεδρος. Τώρα, είμαστε μόνοι. Και φοβόμαστε. Δικαίως. Σε ποιον να στραφούμε με το φόβο μας; Οι λεγόμενοι σύμμαχοί μας – ακόμη και η Γαλλία – δεν ενδιαφέρονται για το δίκαιο και την ηθική, όταν πρόκειται για την εξαγωγή όπλων. Κι εμείς είμαστε βαθιά διχασμένοι και αδύναμοι», τονίζει και τάσσεται υπέρ της προκήρυξης νέων εκλογών. «Όποιος τό φοβάται, φοβάται τη δημοκρατία. Αλλά στο τέλος δεν υπάρχει τίποτα άλλο και τίποτα καλύτερο από το να αφήσουμε τον κόσμο να αποφασίσει μόνος του», καταλήγει το περιοδικό.

Στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα T-Online ασκείται κριτική στην απόφαση της Μέρκελ να μην αποχωρήσει άμεσα (και) από την Καγκελαρία. «Η Ά. Μέρκελ θέλει να φύγει κατά το ήμισυ. Παραχωρεί την προεδρία του κόμματος, προκειμένου να παραμείνει για λίγο ακόμη Καγκελάριος. Αυτό δεν λειτουργεί ποτέ. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έμεινε ενάμιση χρόνο, αποδυναμωμένος. Αυτή τη φορά δεν μπορεί να διαρκέσει τόσο πολύ», αναφέρει το άρθρο και αναφέρεται στους πιθανούς υποψήφιους διαδόχους της Μέρκελ.

Για τη Γενική Γραμματέα του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, τονίζει ότι θα πρέπει να εργαστεί προκειμένου να αποδείξει ότι δεν αποτελεί απλά συνέχεια της Καγκελαρίου. Ο δε υπουργός υγείας Γενς Σπαν, κατά το κείμενο, λόγω ηλικίας, είναι ο μόνος που μπορεί να ωφεληθεί ακόμη και αν χάσει, μόνο και μόνο επειδή έθεσε υποψηφιότητα, αφού μπορεί να δοκιμάσει ξανά στο μέλλον. Για τον Φρίντριχ Μερτς, στο ίδιο κείμενο εκφράζεται έκπληξη για το γεγονός ότι επιθυμεί να επιστρέψει στην πολιτική, έπειτα από απουσία σχεδόν δέκα ετών.«Έχει κάνει μια καριέρα με συναρπαστικές δουλειές, που θα έπρεπε να τόν είχαν αποζημιώσει για την απογοήτευση», επισημαίνει, για να διαπιστώσει ότι προφανώς είχε πληγωθεί πολύ βαθιά από τη στάση της Μέρκελ, η οποία τόν είχε απομακρύνει από την ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU, κάτι που δεν ξεπέρασε παρά τις επιτυχίες και τον πλούτο που απέκτησε μετά.

«Θέλει να κάνει στην Άνγκελα Μέρκελ αυτό που τού έκανε εκείνη», κερδίζοντας την ηγεσία του κόμματος στο Συνέδριο της 6ης Δεκεμβρίου. Η Καγκελάριος λοιπόν ήλεγχε τη διαδικασία μέχρι χθες, όταν «με τη μισή αποχώρησή της έχασε τον έλεγχο». Αν θέλει να παραμείνει Καγκελάριος, θα πρέπει να εμποδίσει την εκλογή του κ. Μερτς, εκτιμά ο συντάκτης του κειμένου, υπονοώντας ότι εάν είναι αρχηγός του CDU, δεν θα τής επιτρέψει να παραμείνει στην Καγκελαρία. Για τον κ. Μερτς βέβαια, καταλήγει, μια ήττα θα είναι καταστροφική και η επιστροφή στην πολιτική διπλά επώδυνη.

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι αν η Ά.Μέρκελ θεωρούσε ότι μπορούσε να διατηρήσει τον έλεγχο, δεν θα είχε παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. Η αναταραχή όμως στο εσωτερικό του CDU ήταν πολύ μεγάλη και «έφθασε στο στάδιο του πανικού». Ήταν όμως η σωστή απόφαση, επισημαίνει ο συντάκτης και υπενθυμίζει ότι η Καγκελάριος έχει κατ’ επανάληψη μιλήσει για τη δυνατότητα του ηγέτη να βρίσκει την κατάλληλη στιγμή, για να αποχωρήσει. Οι προηγούμενοι Καγκελάριοι, όπως τονίζει, δεν βρήκαν τη σωστή ημερομηνία. Ούτε ο Αντενάουερ, ούτε ο Κολ.

«Υπό κανονικές συνθήκες, η κατάλληλη στιγμή για τη Μέρκελ θα ήταν μετά τις τρεις κοινοβουλευτικές θητείες», συνεχίζει κι εξηγεί ότι οι καιροί δεν ήταν φυσιολογικοί και η κ.Μέρκελ αισθανόταν υποχρέωση, λόγω του Ντόναλντ Τραμπ που είχε μόλις εκλεγεί και λόγω της παγκόσμιας έξαρσης του εθνικισμού. Ήταν υποψήφια περισσότερο από υποχρέωση, παρά από επιθυμία, επιμένει ο αρθρογράφος της SZ, σημειώνοντας ότι μετά την τελευταία επανεκλογή της μπορούσε κανείς να αισθανθεί την έλλειψη διάθεσης και δύναμης από την πλευρά της. «Η κυβερνητική εμπειρία, η σοβαρότητα και η σταθερότητα είναι ωραίο τρίπτυχο, αλλά όχι και εγγύηση επιτυχίας. Η συνταγή της Μέρκελ ήταν η ίδια η επιτυχία – όσο τήν είχε. Από τότε που άρχισε να περιορίζεται και τελικά να εκλείπει, οι αμφιβολίες για την ηγετική της δύναμη αυξήθηκαν. Κατά την παράδοση της ηγεσίας του κόμματος, επανα+ενεργοποίησε αυτή τη δύναμή της».

Η εφημερίδα Die Zeit σε σχόλιό της εκτιμά ότι η Ά.Μέρκελ, με τους χειρισμούς της, έχει κατά νου και το πολιτικό της μέλλον. «Όποιος κι αν τή διαδεχτεί στο κόμμα, το CDU δεν θα μπορεί να πάει κόντρα στην πολιτική της», αναφέρει η εφημερίδα. 

Η Berliner Morgenpost εκτιμά ότι η Καγκελάριος παρέδωσε τη σκηνοθεσία της τελευταίας πράξης της θητείας της, καθώς και ότι έχασε οριστικά την ευκαιρία για μια πετυχημένη έξοδο.

Για την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, με την παραίτησή της από την ηγεσία του κόμματός της η Μέρκελ ανοίγει το δρόμο για ένα νέο CDU, ωστόσο ως Καγκελάριος αποδυναμώνεται. «Η απόφασή της είναι μια λογική συνέπεια των κακών εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά τής αξίζει επίσης σεβασμός», σημειώνεται σε άρθρο της εφημερίδας. 

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Οι Έλληνες δεν πλησιάζουν πια στα Ίμια…

Πηγή: REUTERS Νέο κρεσέντο προκλητικών δημοσιευμάτων από τα